Pretraga

Glavna europska tužiteljica o Plenkoviću: ‘Vjerujem da mu nije cilj miješati se u istrage EPPO-a’

A- A+

Premijer Andrej Plenković komentirao je nedavni upad policije u Ministarstvo kulture i medija vezano uz aferu Geodetskog fakulteta, ističući kako će se tek vidjeti je li to nadležnost Ureda europskog javnog tužitelja ili DORH-a. Glavna europska tužiteljica, Laura Kövesi, brzo je reagirala na Plenkovićeve komentare, naglašavajući važnost neuplitanja u istrage EPPO-a, jer bi to moglo ozbiljno narušiti funkcioniranje istraga i ugroziti njihov ishod. Kövesi je naglasila kako bi takvo miješanje predstavljalo kršenje zakona Europske unije te bi dovelo do sukoba nadležnosti između različitih institucija.

Lijevo glavna europska tužiteljica Laura Kövesi, desno premijer Andrej Plenković te u pozadini zgrada Geodetskog fakulteta

Lijevo glavna europska tužiteljica Laura Kövesi, desno premijer Andrej Plenković te u pozadini zgrada Geodetskog fakulteta | foto: screenshot YouTube, srednja.hr, obrada Canva

Premijer Andrej Plenković prošlog je petka komentirao upad policije u Ministarstvo kulture i medija oko afere s Geodetskim fakultetom po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja, rekavši kako je kako ovo nije ni prvi ni zadnji put da policija izuzima dokumente iz neke javne institucije i da je europski javni tužitelj u Hrvatskoj zahvaljujući njegovoj Vladi. Istaknuo je kako u situaciji ne vidi ništa neobično te i dalje ima povjerenje u ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek te da je sigurna na svojoj poziciji.

Dodao je i kako je nedvojbeno da sredstva za taj projekt nisu iz europskih fondova. Ipak, rekao je i da to ne znači da ne treba istraživati, unatoč potvrdi Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i triju ministarstava (financija, kulture i graditeljstva) da je riječ o nacionalnim sredstvima, a poručio je i kako će se tek vidjeti je li to nadležnost Ureda europskog javnog tužitelja ili DORH-a.

Glavna europska tužiteljica rekla Plenkoviću da se ne miješa u istrage EPPO-a

Na premijerovu sreću, stigao je odgovor vrlo brzo, i to od glavne europske tužiteljice, Laure Kövesi koja je za n1.info.hr objasnila zašto se niti jedan hrvatski dužnosnik, pogotovo ne premijer, ne bi trebao miješati u istrage EPPO-a općenito, a posebice ne u ovu.

– Glavna europska tužiteljica u pravilu ne komentira političke izjave. Međutim, glavna europska tužiteljica odgovorna je za zaštitu EPPO-a od bilo kakvog pokušaja uplitanja u njegove istrage. Glavna europska tužiteljica vjeruje da niti jednom javnom dužnosniku u Hrvatskoj, a kamoli premijeru Hrvatske, nije cilj miješati se u istrage EPPO-a općenito, a posebno u ovu, poručila je Kövesi za n1.info.hr.

Izdvojeni članak
ministrica kulture i medija nina obuljen koržinek

Ministrica posao od 19 milijuna kuna osobnom odlukom dala Geodetskom: Voditelji projekta danas su uhićeni

‘Takav razvoj događaja značio bi ozbiljno kršenje pravilnog funkcioniranja istraga’

Kövesi nastavlja kako je, usprkos snažnoj potpori premijera za osnivanje EPPO-a, uvjerena da nije bila namjera podržavati otvaranje paralelnih procesa o istim činjenicama, poput onih koje istražuje EPPO, a što bi u konačnici dovelo do sukoba nadležnosti između EPPO-a, DORH-a, USKOK-a te naposljetku spriječilo EPPO da uspješno provede svoju istragu.

– Štoviše, takav razvoj događaja značio bi ozbiljno kršenje pravilnog funkcioniranja istraga i službi javnog tužiteljstva u vezi s istragom i kaznenim progonom prijevare, uključujući poreznu prijevaru, korupciju ili druge slučajeve kršenja zakona Europske unije u vezi s provedbom proračuna EU-a ili zaštite financijskih interesa Unije koji je propisano Uredbom 2020/2092 o općem režimu uvjetovanja za zaštitu proračuna Unije, rekla je za Kövesi u svom odgovoru za n1.info.hr.

Podsjetimo, ovo nije bio prvi put da je premijer Plenković dovodio u pitanje rad europskih tužitelja kada je otkrivena ova afera. Još je krajem studenog ponavljao kako problem nisu europski, već nacionalni novci, usprkos potvrdi Ureda europskog tužitelja da se provjerava i novac koji je Geodetski dobio od Ministarstva kulture. ‘E, budući da mi ne lažemo, nego govorimo istinu i to govorimo temeljem podataka ministarstva financija i kulture, stvar je jasna. Dobro je da to razumiju svi, uključivši i one koji rade u Uredu EU tužitelja u Zagrebu’, govorio je premijer.