Pretraga

Ministrica kulture u novoj aferi: Geodetskom je za snimanje zgrade dala 8 puta više nego što inače košta

A- A+

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek suočava se s novim, a po nju i neugodnim, detaljima oko afere preplaćivanja 3D snimanja objekata kulturne baštine nakon potresa 2020. godine. Iako je Ministarstvo (pre)platilo Geodetskom fakultetu snimanje zgrade u vlasništvu HAZU-a, HAZU potvrđuje kako im Ministarstvo nikada nije poslalo navedene snimke pa su morali tu zgradu opet skenirati. Skandal se produbljuje, jer HAZU tvrdi da im je novo snimanje odobrilo upravo Ministarstvo, koje je već platilo Geodetskom fakultetu istu uslugu, a ministrica je te informacije nazvala ‘notornom neistinom’, čak usprkos njenom vlastitom potpisu na dokumentima.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i Geodetski fakultet u pozadini

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i Geodetski fakultet u pozadini | foto: srednjahr/YouTube screenshot

Ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek ponovno se našla u problemima oko afere na Geodetskom fakultetu, vezanoj uz preplaćivanje 3D snimanja objekata kulturne baštine nakon razornih potresa 2020. godine.

Naime, kako piše Telegram.hr, ministrica je Geodetskom fakultetu platila 361.500 kuna za 3D skeniranje zgrade Hrvatskog muzeja arhitekture kojim upravlja Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU). Međutim, iz HAZU-a tvrde da navedene snimke uopće nisu korištene za obnovu te građevine jer ih Ministarstvo kulture i medija, unatoč zamolbama HAZU, nikada nije poslalo.

Ministarstvo će idući tjedan objaviti cijelo izvješće

Zbog toga je HAZU morao opet naručiti 3D skeniranje iste zgrade i to je platio 45.000 kuna, što je osam puta manje nego je ministrica za isti posao dala uhićenom dekanu Geodezije. Ministrica Obuljen Koržinek tvrdi kako je dobila prekratak rok za očitovanje.

– Novinarka nas je tražila izjavu danas u 12:53, a otprilike je oko 14:30 sati objavljen članak bez naše izjave. Moram demantirati jer se radi o neistinama. Dakle, iz prepiske koju posjedujemo u Ministarstvu i koju bi bili dostavili novinarki da nam je ostavila primjereno vrijeme, vidi se da smo bili u komunikaciji, da je Ministarstvo snimalo, odnosno da je na zahtjev Gradskog zavoda Ministarstvo dalo nalog Geodetskom fakultetu da zgradu Muzeja arhitekture snimi u travnju 2020. godine. Žao mi je da se na ovakav način ponovno plasira jedna neistinita vijest. Ne razumijem zašto se to radi, rekla je ministrica jučer u Saboru.

Dodala je kako posjeduju prepisku između ravnateljice, Ministarstva, Gradskog zavoda i projektanata u kojoj se vidi kako su projektanti znali za te snimke i da su ih imali, ali s obzirom da su se u međuvremenu događali dodatni potresi s novim štetama, trebalo je dodatno dosnimavanje. Obuljen Koržinek je zatim najavila kako je Ministarstvo objedinilo cjelokupno izvješće vezano uz angažman Geodetskog fakulteta te da će ga ‘tijekom idućeg tjedna i objaviti’.

Izdvojeni članak
ministrica kulture i medija nina obuljen koržinek

Ministrica posao od 19 milijuna kuna osobnom odlukom dala Geodetskom: Voditelji projekta danas su uhićeni

‘Neke tvrtke iskazuju cijenu po objektu, a neke po kvadratu’

Na primjedbu i upit novinara o tome kako HAZU tvrdi da su svoje snimanje tražili nakon što iz Ministarstva nisu mogli dobiti snimku, a još su to 3D skeniranje platili i osam puta manje, ministrica odgovara kako u prepisci ‘točno piše da su korištene snimke za potrebe analize postojećeg stanja’. Iz te je prepiske, poručuje ministrica, vidljivo da su projektanti koristili te snimke i upravo zato je odobreno u trošku projektiranja da se ono što je trebalo dosnimiti, snimi.

– Potres je bio 22., mi smo 24.3. dogovorili, u trenutku dok je bio lockdown i nije bilo tvrtki koje to rade niti mogućnosti javne nabave jer je to bilo potrebno u roku nekoliko dana, a za to nismo imali ni novca. U tom trenutku ugovorili smo snimanje primarno kako bismo dokumentirali stanje tamo gdje će se morati demontirati zabati ili pročelja jer da nismo imali te snimke ne bismo nikada kasnije te zgrade mogli obnoviti, naglasila je.

Te su snimke, pojašnjava Obuljen Koržinek, korištene za ‘donošenje odluka hoće li se nešto demontirati ili ne, a kasnije su korištene za analizu postojećeg stanja, što je prvi korak u ishođenju dokumentacije za obnovu kulturnih dobara, a sve je to dokumentirano’. Upitana o nesrazmjeru između troškova, ministrica je kazala da ‘neke tvrtke iskazuju cijenu po objektu, a neke druge iskazuju po kvadratu’.

Izdvojeni članak
đapo i pribičević

Uhićeni duo s Geodetskog imao je još jedan plan kako do javnog novca: Išao bi u njihovu tvrtku

Nisu stigli poslati dokaze jer je članak već objavljen?

– Geodetski fakultet nama je dao ponudu da će maksimalno koštati sto kuna po kvadratu i, po našim podacima, taj je iznos s njihove strane iskazan na samo tri objekta, a većina se kretala između 20 i 30 kuna po kvadratu, što je ovisilo o složenosti građevine, o opasnosti, o tehnici i tehnologiji koje su trebali koristiti da bi snimili zgradu. Kada smo sve sravnili, sve zgrade koje su snimljene i svu dokumentaciju, mislim da smo dobili prosječnu cijenu po kvadratu od nekih 27 kuna, rekla je ministrica.

Ministrica je naglasila kako se putem Ministarstva kulture obnavlja više od 470 objekata zbog čega je u Ministarstvu trebalo ipak neko vrijeme da prikupe dokumentaciju, koju su sada i prikupili, ali je nisu stigli proslijediti Telegramu jer je članak već objavljen. Također, rekla je kako je cijelo vrijeme postojala komunikacija između HAZU-a, Gradskog zavoda, Ministarstva kulture i Geodetskog fakulteta.

– Ako oni [HAZU] nisu iskoristili te snimke ili ih nisu u tom trenutku preuzeli, ja to zaista ne mogu reći, ali imamo prepisku. I da se pričekala naša izjava, a za toliku količinu informacija koje mi imamo pristojno je ostaviti nekoliko sati, ja sam sigurna da ni novinarka ne bi objavila lažnu vijest. Ovako moram reagirati jer se zaista radi o lažnoj vijesti, a mi ćemo, kad sistematiziramo cijelu tu dokumentaciju, objaviti i službeni demantij, tvrdi Obuljen Koržinek.

Izdvojeni članak
Marko Pimorac

Bivši dekan Geodezije neće iz zatvora tako brzo, ministar financija o novoj aferi: ‘Ništa nije moglo biti plaćeno iz Fonda’

HAZU: ‘Ministarstvo nije imalo primjedbi na novo skeniranje’

Međutim, u odgovoru za Telegram.hr, iz HAZU su eksplicitno potvrdili kako im je novo 3D snimanje odobrilo upravo – Ministarstvo kulture i medija, koje je ranije već platilo Geodetskom fakultetu prilično velik iznos za isti posao. Ministarstvo je naime, iz Fonda solidarnosti EU, dodijelilo HAZU 15,5 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije uoči obnove Vile Ehrlich-Marić. HAZU je potom priredila dokumentaciju o nabavi i, prije javne objave, poslala ju Ministarstvu na ‘prethodnu provjeru’.

Ministarstvo, ističu iz HAZU za Telegram.hr, nije imalo primjedbi na njihovu dokumentaciju koja je uključivala i novo 3D skeniranje zgrade. Službeni odgovor uprave Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dovodi ministricu kulture i medija u iznimno neugodnu situaciju, produbljujući skandal koji nešto više od dva mjeseca vlada javnim prostorom.

Dokument o preplaćivanju ministrica ovjerila svojim potpisom

Podsjetimo, prethodno je uhićen bivši dekan Geodetskog fakulteta, s kojim je ministrica osobno potpisala ugovor, pod optužbama za ozbiljnu korupciju. Ured europskog istražitelja pritom sumnja da je samo iz posla s Ninom Obuljen Koržinek ukradeno 590.000 eura, a nakon izbijanja afere, premijer Plenković javno je branio Ninu Obuljen Koržinek, napadajući europske tužitelje i novinare zbog otkrića o njezinom sumnjivom poslu s uhićenim dekanom Geodezije.

Da stvar bude još nevjerojatnija, Telegram.hr je sinoć u novom tekstu objavio i službene dokumente u kojima se jasno vidi kako, u izvješću Geodetskog fakulteta, koje je ministrica Obuljen Koržinek osobno prihvatila i potpisala, stoji da je 3D skeniranje zgrade Hrvatskog muzeja arhitekture platila 361.500 kuna, usprkos ponavljanju kako ‘ništa nije preplaćeno’ i iako je Telegram.hr tu dokumentaciju, nakon višemjesečnog inzistiranja, dobio upravo od njezinog Ministarstva. Dokument na kojem piše da je snimanje zgrade Hrvatskog muzeja arhitekture platila osam puta više od tržišne cijene, ministrica je ovjerila svojim potpisom.