Pretraga

Ministrica posao od 19 milijuna kuna osobnom odlukom dala Geodetskom: Voditelji projekta danas su uhićeni

A- A+

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek osobnom odlukom i bez javnog natječaja isplatila je 19,1 milijuna kuna Geodetskom fakultetu u Zagrebu za posao dubinskog snimanja zgrada nakon potresa 2020. godine. Natječaja nije bilo zbog hitnosti radova, a voditelj projekta bio je danas uhićeni Almin Đapo, bivši dekan te institucije. Problematičnost toga posla je da su cijene snimanja višestruko veće od cijena koje bi tražile privatne tvrtke, a sporna je i manjkava cijela dokumentacija projekta.

ministrica kulture i medija nina obuljen koržinek

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek | foto: Geodetski fakultet u Zagrebu, Ministarstvo kulture i medija

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek za dubinsko snimanje zgrada nakon potresa 2020. godine angažirala je Geodetski fakultet u Zagrebu te im isplatila 19,1 milijuna kuna. Sve je to napravila osobnom odlukom bez javnog natječaja zbog hitnosti radova, doznaje Telegram.

Geodetski naplatio snimanje 125.300 kuna, privatna tvrtka to bi obavila za 35.000 kuna

U tom poslu Geodetski fakultet trebao je građevine snimiti dronovima i laserskim skenerima te izraditi 3D model prema kojem se može napraviti obnova. Vođenje tog projekta preuzeo je bivši dekan Almin Đapo koji je uhićen prema nalogu Ureda europskog tužitelja. Koordinator projekta je profesor tog fakulteta Boško Pribičević koji je isto uhićen. Podsjetimo, čak 29 osumnjičenika uhićeno je u istrazi na Geodetskom fakultetu, a Đapu i Pribičevića sumnjiči se da su manipulirali u čak 28 postupaka nabave kroz koje su i sami ostvarivali profit.

Problematika dodjeljivanja novca Ministarstva kulture i medija Geodetskom fakultetu leži u tome da je Telegram od privatnih tvrtki tražio procjenu za iste radove koje je izvršio Geodetski fakultet i došao do zaključka da bi one to napravile za višestruko manje iznose. Primjerice, za snimanje objekta u Sisku Geodetski fakultet naplatio je 125.300 kuna, a Telegram je od privatne tvrtke za taj iznos dobio ponudu od 35.000 kuna.

Službena dokumentacija cijelog je projekta manjkava i sporna, a Telegram od ministrice nije uspio dobiti konkretne odgovore na pitanja. Također, u službenim dokumentima stoji da je taj iznos Geodetskom fakultetu isplaćen za snimanje pet puta manje površine zgrada nego je to u javnosti ranije tvrdio glavni konzervator Ministarstva. Snimanje zgrada trajalo je i dvije godine nakon potresa pa je nejasno zašto ministrica nije raspisivala natječaj ako posao nije bio toliko hitan. Telegram doznaje i da Geodetski fakultet nije mogao samostalno snimiti svih 200 zgrada prema dogovoru s Ministarstvom. Stoga je bivši dekan Đapo angažirao i privatne tvrtke u posao, a sve isplate išle su preko njega.

Izdvojeni članak
Bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo

Bivši dekan i profesor iz Zagreba osumnjičeni za manipulaciju u čak 28 nabava: Ovo su detalji

‘Potpuno je ispravna odluka Ministarstva kulture da se za to angažira javno tijelo’

Kako doznaje N1, ovaj slučaj europsko tužiteljstvo analiziralo je u sklopu trenutnog postupka. O slučaju se oglasila i sama ministrica. Kazala je da je sve izrađeno stručno i u okviru hitnih mjera. Javnoj instituciji obratili su se jer oni imaju potrebno iskustvo i opremu.

– Budući da su najveće štete bile na kulturnim dobrima, ove procjene bile su temelj za dobivanje povijesno najvećih sredstava iz sredstva iz Fonda solidarnosti. Geodetski fakultet je sve pohranio na posebno nabavljene servere. Obrađeno je više od 220 objekata, odnosno oko 900 tisuća metara kvadratnih, a neke smo nakon petrinjskog potresa ponovno snimali te smo na osnovu toga i dobili sredstva u dodatnom roku jer se radilo o progresivnoj šteti. Sve smo radili po pravilima i sve je u pisanim izvještajima, rekla je ministrica, prenosi N1.

Javna nabava nije napravljena, rekla je ministrica, jer se za takve postupke u početku ne zna koliko se zgrada mora dokumentirati. Dodala je da ne zna je li Geodetski fakultet angažirao neke podizvođače.

– Mi smo sve plaćali Geodetskom fakultetu. Nismo mogli procijeniti koliko ćemo toga morati snimiti ni koliko će dodatne štete biti u naknadnim podrhtavanjima. Potpuno je ispravna odluka Ministarstva kulture da se za to angažira javno tijelo, fakultet, a ne da se taj posao povjeri privatnoj tvrtki, navela je Obuljen Koržinek.

Pogledajte naš video o aferama koje u posljednje vrijeme potresaju akademsku zajednicu: