Pretraga

Plenković komentirao upad policije u Ministarstvo: ‘Ne vidim ovdje ništa neobično’

A- A+

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je današnji upad policije u Ministarstvo kulture oko afere s Geodetskim fakultetom. Naveo je da ovo nije ni prvi ni zadnji put da policija izuzima dokumente iz neke javne institucije i da je europski javni tužitelj u Hrvatskoj zahvaljujući njegovoj Vladi. U situaciji ne vidi ništa neobično te i dalje ima povjerenje u ministricu kulture.

plenković i obuljen koržinek

Andrej Plenković i Nina Obuljen Koržinek | foto: srednja.hr, Ministarstvo kulture, Geodetski fakultet u Zagrebu

Premijer Andrej Plenković komentirao je današnju upad policije u Ministarstvo kulture i medija po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja. Naime, danas europski tužitelji provode hitne pretrage i istražne radnje u sklopu istrage koja se provodi zbog sumnje u počinjenje subvencijske prijevare i korupcije na Geodetskom fakultetu u Zagrebu.

‘Ne vidim razlog da bi mi netko rekao nešto što nije točno’

– Ta tema traje mjesecima, ovo nije ni prvi, a vjerojatno ni zadnji put da je policija došla i izuzima dokumente iz neke javne institucije. Europski javni tužitelj djeluje u Hrvatskoj isključivo zahvaljujući volji naše vlade. Njihov zadatak je da štite europski novac. Da nije bilo naše vlade i naše političke volje, Europski ured javnog tužitelja ne bi bio tu, započeo je Plenković, prenosi N1.info.hr.

Nastavio je da je nedvojbeno da sredstva za taj projekt nisu iz europskih fondova, no dodao je da to ne znači da ne treba istraživati. Njemu su Ministarstvo financija, Ministarstvo kulture, Ministarstvo graditeljstva i središnja agencija potvrdili da je riječ o nacionalnim sredstvima.

– Ne vidim razlog da bi mi netko rekao nešto što nije točno. Ne vidim ovdje ništa neobično. Je li riječ o nadležnosti europskih tužitelja ili DORH-a, to će se kasnije vidjeti. Ima vremena i da današnji DORH ispita o čemu se radi. Najglupljem promatraču jasno je zašto DORH nije reagirao. Europski tužitelji krenuli su istraživati Geodetski fakultet, jahte i aute, nešto što nema veze s potresom. Bavili su se time, onda gledali šire i došlo je do ovoga. Nema nikakvog problema, spomenuo je Plenković, piše N1.info.hr.

Izdvojeni članak

Ministrica kulture u novoj aferi: Geodetskom je za snimanje zgrade dala 8 puta više nego što inače košta

Plenković kaže da je ovo danas relevantno jer je lijep, sunčan dan

Naglasio je da ima povjerenja u ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek te da je sigurna na svojoj poziciji. Plenković je nabrojio i niz drugih uspjeha svoje Vlade, a kazao je i da ovo danas nije ništa novo. Relevantno je, rekao je, jer je lijep, sunčan dan. Naveo je i da nema opozicije ili medija koji je zainteresiraniji za obnovu od potresa od njega samog.

Podsjetimo, iz Ureda europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj objavili su da danas provode hitne pretrage i istražne radnje u sklopu istrage slučaja Geodetskog fakulteta u Zagrebu. Naveli su da je cilj aktivnosti prikupljanje dokaza, a one se odnose na nekoliko hrvatskih državljana za koje se sumnja da su počinili kaznena djela na štetu financijskih interesa EU. Policija je jutros upala u Ministarstvo kulture, a o svemu se oglasila i sama ministrica kulture.

– Sve je plaćeno iz nacionalnih sredstava, nikad nismo povukli europska sredstva. Koliko ja znam ovo su izvidi, a izvidi su tajni. Ja ne moram nikoga ništa uvjeravati, nama je i u interesu da se sve istraži i da se utvrde činjenice. Cijelo vrijeme dostavljamo sve materijale i dokumente koje nas traže. Mislim da je to odgovorno ponašanje. Slučaj koliko ja razumijem se odnosi na istrage koje su pokrenute na Geodetskom fakultetu, a jedan dio u Ministarstvu kulture. U kriznim situacijama smo spašavali ljude. Podaci da se radi o preplaćenim iznosima, jednostavno nisu točni. Izračunali smo, rekla je ministrica.