Pretraga

Grad nadomak Zagreba nakon 50 godina dobiva novu školu: Bit će mjesta za 440 učenika

A- A+

Sve škole u Hrvatskoj trebale bi do 2027. godine prijeći na jednosmjensku nastavu, to je preduvjet za uvođenje programa cjelodnevne škole u sve osnovne škole u Hrvatskoj. Za to će biti potrebna dogradnja brojnih škola diljem Hrvatske, a u nekim se gradovima moraju graditi i potpuno nove. Među njima je i Samobor kojemu su ovih dana odobrena sredstva od skoro 10 milijuna eura. Bit će to prva nova škola u tom gradu nakon više od 50 godina, a moći će je pohađati 440 učenika.

render_nova škola samobor

Rekonstrukcijom i dogradnjom stare vojarne Samobor će dobiti novu školu | foto: Grad Samobor

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je novu odluku o dodjeli sredstava za dogradnju i izgradnju škola u svrhu prelaska na cjelodnevnu školu. Nakon što su sredinom studenog sredstva dodijeljena samo za izgradnju i opremanje Osnovne škole Cavtat, sada su se na popisu dobitnika našle još dvije škole.

Samobor dobio 9.783.404 eura za novu školu

OŠ ‘Slava Raškaj’ u Ozlju dodijeljena su sredstva u iznosu od 6.093.706 eura, dok je Gradu Samoboru dodijeljeno čak 9.783.404 eura za potpuno novu osnovnu školu sa sportskom dvoranom. Bit će to prva nova škola u Samoboru nakon više od 50 godina.  Škola i sportska dvorana planirane su na području nekadašnje vojarne na način da će se rekonstruirati i dograditi postojeći objekt br. 5. Kako su objasnili iz Grada Samobora projektom je planirano 20 razrednih odjeljenja za 440 učenika.

– Učionice će biti razmještene na tri etaže: u prizemlju je planiran blok s kuhinjom, blagovaonicom i višenamjenskim prostorom, a na katu administrativne prostorije: zbornice, kabineti te uredi za stručno osoblje. Projektom je predviđena i izgradnja školske sportske dvorane s pratećim sadržajima, povezane sa zgradom škole, navode iz Samobora, grada u kojem se broj stanovnika konstantno povećava.

Izdvojeni članak
stolica u učionici

Škole bi zbog cjelodnevne morale biti dograđene do 2027., sredstva dosad odobrena samo jednoj

‘Samobor će nakon više od 50 godina dobiti novu školu’

Gradonačelnica Petra Škrobot ne skriva zadovoljstvo što im je projekt zadovoljio na javnom pozivu. Nova škola, ističe, čeka se dugi niz godina jer bi konačno trebala riješiti dugogodišnji problem nedostatka školskih kapaciteta u Samoboru.

– Ovo je najveći iznos sredstava koji smo do sada ostvarili za jedan od brojnih projekata. Osiguranje sredstava za ovaj projekt planirali smo dijelom iz vlastitih prihoda Grada, a dijelom iz kapitalne pomoći iz fondova EU-a. Sada se taj plan ostvario na najbolji mogući način, jer imamo zatvorenu financijsku konstrukciju za realizaciju ovog povijesnog projekta u Samoboru. Pokrećemo sve potrebne procedure kako bi izgradnja i rekonstrukcija nove osnovne škole, na zadovoljstvo svih naših sugrađana, počela što prije. Samobor će nakon više od 50 godina dobiti novu školu, rekla je Škrobot.