Pretraga

Škole bi zbog cjelodnevne morale biti dograđene do 2027., sredstva dosad odobrena samo jednoj

Ideja Ministarstva obrazovanja je da program cjelodnevne škole od 2027. godine zaživi u svim osnovnim školama u Hrvatskoj. Preduvjet za to je uvođenje jednosmjenske nastave u sve škole, a da bi to bilo moguće do školske godine 2027./28. moramo dograditi čak 619 škola. Javno poziv za dogradnju škola objavljen je još u srpnju, a za sada je Ministarstvo objavilo samo jednu odluku kojom se dodjeljuju sredstva za izgradnju i opremanje Osnovne škole Cavtat – jedino je ona dosad uspješno prošla sve faze postupka odabira.

stolica u učionici

Učionica | ilustracija: Unsplash

Za malo manje od četiri godine država planira uvesti jednosmjensku nastavu i cjelodnevnu školu u sve osnovne škole u Hrvatskoj. Do početka te,  školske godine 2027./28., trebale bi se dograditi sve škole koje nemaju uvjete za provedbu nastave u jednoj smjeni. A takvih je u Hrvatskoj čak 619. Još je u srpnju objavljen prvi poziv za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje tih vrijedan 302 milijuna eura. Prijaviti su se mogu jedinice lokalne ili područne samouprave koji su osnivači škola i to sve do 31. srpnja 2024. ili do iskorištenja raspoloživih sredstava. Najniži iznos koji se može dodijeliti je 100 tisuća eura, a najviši 20 milijuna eura.

Za sada su sredstva odobrena samo jednoj školi

Za sada je Ministarstvo donijelo jednu odluku o dodjeli sredstava za izgradnju i opremanje Osnovne škole Cavtat u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Odobrena sredstva za financiranje ovog projekta su 14.057.002 eura. Pojedinačno je za jednu školu objavljena odluka jer se ovaj poziv provodi kao otvoreni postupak u modalitetu trajnog poziva. To znači, objašnjavanju iz MZO-a, da je određen početni rok podnošenja projektnih prijedloga, a postupak dodjele započinje po zaprimanju projektnog prijedloga.

– S obzirom na to da se projektni prijedlozi ocjenjuju po zaprimanju, prijavitelji ne čekaju ocjenjivanje i izradu rang liste svih pristiglih projektnih prijedloga već informaciju o svom projektnom prijedlogu dobivaju odmah po njegovoj ocjeni, navode iz MZO-a uz dodatak da se odluke o financiranju objavljuju na internetskoj stranici Fondova i Ministarstva obrazovanja.

U ovakvoj vrsti poziva odluke se mogu donositi zasebno za svaki projektni prijedlog, kada ono prođe sve faze odabira. Mogu se donositi i skupno za određeni broj projektnih prijedloga koji su prošli kroz faze odabira. Pozivom je predviđeno i da se u stopostotnom iznosu financiraju svi projektni prijedlozi koji ispunjavaju uvjete propisane pozivom

–  Za sada je OŠ Cavtat uspješno prošla sve faze postupka odabira te je za nju i objavljena Odluka o financiranju, navode iz Ministarstva u odgovoru za srednja.hr.

Izdvojeni članak
učionica

Objavljen javni poziv za dogradnju škola: Dijeli se 302 milijuna eura, može ih se prijaviti 619

MZO očekuje da će se u idućih devet mjeseci javiti sve škole kojima trebaju sredstva za dogradnju

Kako je poziv otvoren do kraja srpnja iduće godine, iz MZO-a očekuju da će se u idućih devet mjeseci javiti sve škole kojima su sredstva potrebna. Iako je dio našeg upita bilo i pitanje koliko se škola javilo na javni poziv, nisu odgovorili. Kažu, ta će informacija biti dostupna kada se on okonča, zbog modaliteta javnog poziva.

–  S obzirom na to da je riječ o trajnom pozivu u kojem prijavitelji imaju na raspolaganju gotovo godinu dana za prijavljivanje, za sada nije predviđeno raspisivanje drugog poziva, kažu iz MZO-a.

Izdvojeni članak
OŠ Nikola Tesla-Tatjana Bandera Mrakovčić

U Hrvatskoj postoji škola koja ima cjelodnevnu 45 godina: ‘Jedna učiteljica za najmlađe nije dovoljna’

Mnogi oko roka dogradnje nisu optimistični, samo u Zagrebu morat će se dograđivati njih oko 50

Podsjetimo, nedavno je u podcastu portala srednja.hr gostovao Luka Juroš, pročelnik Ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba. Upravo je dogradnja škola za cjelodnevnu nastavu bila jedna od tema koje smo se dotaknuli. Zagreb po tom pitanju, svjestan je, već desetljećima ne stoji dobro. Kako je naveo postoji velika potreba za proširenjem kapaciteta osnovnih škola jer trenutno oko dvije trećine škola nastavu izvodi u dvije smjene. No, nije, kao i mnogi, optimističan oko roka za dogradnju.

– Nisam siguran da ćemo sve postići do 2027. jer mi ovdje govorimo o oko 50 škola koje će, ili same ili oslobađajući druge škole, morati biti na ovaj način dograđene. A to nitko nikada u Hrvatskoj nije napravio u periodu koji je praktički tri godine. Znači to nikada nije napravljeno i doista treba biti realističan da vjerojatno neće sve biti dovršene. Ali da će biti započeto, to hoće, rekao nam je Juroš, a više možete poslušati u podcastu u nastavku.