Pretraga

Grad Zagreb pohvalio se brojem učenika u produženom boravku: ‘Po prvi put smo prešli 50 posto’

A- A+

U produženi boravak u Zagrebu je uključeno 53 posto učenika razredne nastave. Po prvi puta u povijesti broj učenika obuhvaćenih ovom mjerom prešao je 50 posto, pohvalili su se iz glavnog grada. Ovu vrstu boravka nude sve škole u Zagrebu.

učenik_zadaća

Foto: Ilustracija

Škole koje to žele i imaju mogućnosti mogu za osnovce organizirati produženi boravak, posebni oblik odgojno-obrazovnoga rada koji se organizira za učenike izvan redovite nastave. Potrebu za njim nameće suvremeni način života u kojem oba roditelja rade, a djeci nema tko brinuti dok ne završe s radnim vremenom.

U Zagrebu 53 posto djece ove godine uključeno u produženi boravak

Ideja je da se kroz ovakav oblik boravka u školi povezuju igra, učenje i rad. Grad Zagreb pohvalio se kako je u mjeru produženog boravka po prvi put uključeno preko 50 posto učenika razredne nastave.

– Zahvaljujući ulaganjima Grada Zagreba u povećanje kapaciteta, izgradnju i dogradnju škola te sufinanciranje produženog boravka, ove je školske godine u produženi boravak uključeno 53 posto učenika osnovnih škola od I. do IV. razreda, njih 16.204, gotovo 1.000 učenika više nego prošle školske godine, priopćeno je iz Grada Zagreba.

Navode i da se produženi boravak provodi u svim osnovnim školama Grada Zagreba.

– Samo tijekom 2023. Grad će za subvencioniranje programa izdvojiti čak 12,4 milijuna eura, zahvaljujući čemu je produženi boravak u Gradu Zagrebu među najjeftinijima u Hrvatskoj. Za usporedbu, na nacionalnoj se razini, produženi boravak provodi u tek 20 posto škola, a pohađa ga tek 12 posto učenika razredne nastave, ističu iz Grada uz dodataka da je u protekle dvije godine dovršeno 14 projekata izgradnje, dogradnje, obnove i rekonstrukcije škola.

Izdvojeni članak

Od 2. polugodišta uvode produženi boravak: Učenici će zadaću riješiti u školi, a imat će i slobodne aktivnosti

Primjer rasporeda u produženom boravku

Kako izgleda produženi boravak u osnovnoj školi? Za primjer smo uzeli Osnovnu školu Sesvete. Ondje je on organiziran za učenike 1. i 2. razreda, a naravno, pohađaju ga djeca roditelja koji to žele. Dnevno trajanje produženog boravka ondje je od 12 do 17 sati, nakon redovne nastave koja se održava u prijepodnevnim satima.

U razrednom odjelu rade dva učitelja, jedan prijepodne u redovitoj nastavi, drugi poslijepodne u produženom boravku. Oba učitelja, opisano je na stranici OŠ Sesvete, zajednički programiraju nastavne sadržaje, dogovaraju se o zajedničkim i odvojenim aktivnostima. Učenici prvo ručaju, pa imaju slobodno vrijeme, zatim uče pa opet slijedi užina te su na kraju organizirane aktivnosti za njih.

– Rad u produženom boravku mnogo je drugačiji od klasične nastave, ali i cjelovitiji i bogatiji. Ne svodi se samo na pisanje zadaće i dovršavanje jutarnjeg posla. Učiteljica određuje vježbe i zadatke pomoću kojih provodi sate učenja. Cilj je naučiti djecu kako učiti, istraživati, proučavati, podučavati i pomagati. Rad u boravku snažno utječe na emocije učenika, sigurnost u sebe, samopoštovanje, povjerenje u prijatelje, suradnju, pomaganje, odgovornost, znatiželju, osjećaj uspješnosti, snalažljivost, okretnost, pravo na pogrešku i prihvaćanje pogrešaka kod sebe i drugih, stoji na stranici OŠ Sesvete.