Pretraga

Harvardski studenti po novom prisežu da neće varati na ispitima

A- A+

Studenti sveučilišta s kojeg je došlo čak osam američkih predsjednika od ovog semestra moraju prisegnuti da će poštivati kodeks časti i to nekoliko puta. ‘Istina’, ne kao album Dječaka, već kao moto Harvarda dodatni je razlog za ovim viteškim činom. Izvorna motivacija je vjerojatno skandal s prepisivanjem 2012. godine.

Foto: facebook.com/Harvard

Po prvi put od kada je osnovan, što je bilo davne 1636. godine, harvardski su studenti morali prisegnuti da će poštovati kodeks časti. A kroz akademsku godinu ih očekuje još takvih situacija.

Mijenjanje kulture

Ukratko, studenti su prisegnuli da neće varati. Udugačko, to varanje koje su prisegnuli da neće činiti obuhvaća prepisivanje na ispitima, izmišljanje činjenica i njihovo prezentiranje kao istinitih i provjerenih, te korištenje tuđeg rada kao svojeg, odnosno plagiranje. Studenti su prisegnuli na početku semestra, a prisege će ponoviti prilikom upisa i prije svakog ispita. Stara narodna kaže da 100 puta ponovljena laž postaje istina, pa eto.

Ovom prisegom se studenti i ostali članovi Harvard Community Collegea obvezuju da će akademski radovi biti stvoreni na načelu integriteta, to jest da će se slagati sa školskim i intelektualnim standardima prikupljanja podataka, transparentnosti izvora i priznavanju tuđeg doprinosa vlastitom radu.

Dr. Brett Flehinger, izvanredni dekan Harvarda po pitanju studentskog integriteta i ponašanja, izjavio je za BBC da je poruka kodeksa časti mijenjanje kulture koja teži dobrim ocjenama u kulturu čiji su temelji akademsko poštenje.

Izdvojeni članak

125 studenata Harvarda pod istragom zbog prepisivanja

Skandal s varanjem 2012. godine

Lako je moguće da u pozadini uvođenja kodeksa časti stoji prepisivački skandal koji se dogodio 2012. godine. Jedan od posljednjih ispita na Harvardu je take-home vrste, odnosno preopširan je da bi ga se pisalo u jednom ili dva školska sata, pa ga studenti smiju odnijeti kući, riješiti i u zadanom ga roku predati profesoru.

Dakako harvardski profesori nisu zabranili na takvim ispitima korištenje udžbenika. Od početka im je bilo jasno da će zabrane u tom pogledu biti besmislene pa je studentima bilo dopušteno korištenje udžbenika, bilješki ili Interneta, ali ne i konzultiranje s profesorima, drugim učenicima i slično. Kako i u službenoj zabrani stoji ovo ‘i slično’, oko toga su se nakon skandala sporili.

Zbog presličnih odgovora na ispitu, od 279 studenata koji su polagali ispit, podignute su pojedinačne optužnice protiv gotovo njih pola, a njih oko 70 je bilo prisiljeno ispisati se s Harvarda. Za prestižno sveučilište koje se diči školovanjem budućih predsjednika Amerike i vječitim položajem na vrhu globalnih ljestvica, ovakav je skandal trn u oku koji se ne smije ponoviti.

Izdvojeni članak

Harvard priznao studentski klub sadomazohista

Seksualno neiskusni, ali s iPhoneom u džepu

Istraživanje studentskih novina Harvard Crimson ispitalo je navike studenata, te se ispostavilo da je čak više od 70% njih s prve godine priznalo da je varalo na ispitima. Osim te brojke, koja se slaže s prethodnim istraživanjima, njih 23% je priznalo da su varali u akademskom radu prije nego su upisali Harvard.

Izuzev te brojke koja bi u Hrvatskoj bila vjerojatno drastično drugačija, ostala područja ispitivanja dala su malo zanimljivije rezultate. Tako se ispostavilo da dvije trećine studenta na Harvard dolaze kao djevci/djevice, više od trećine njih nije pilo alkohol i gotovo 20% njih je išlo na savjetovanje za mentalno zdravlje. Ali ih zato 80% dođe s iPhoneom u džepu.

Izdvojeni članak

Krapinski srednjoškolci otkrili tajne dobrog šalabahtera

Premještanje studenata bi polučilo više uspjeha

Istraživanje nekoliko profesora sa Sveučilišta u Chicagu zaključilo je da studenti imaju dobre razloge za varanje na ispitima, te da činjenica što varaju ne treba iznenaditi sve dok ocjene vrednujemo više od poštenja. Ono što treba iznenaditi jest premala količina truda uložena u otkrivanje studenata koji varaju.

Ono što smatraju da bi bilo uspješnije u prevenciji varanja i što sugeriraju da se čini jest premještanje rasporeda sjedenja studenata prije samog ispita.

Time studenti ne znaju unaprijed pored koga će sjediti i onemogućeno im je dogovaranje prije ispita.