Pretraga

HRAST i HNS u napadu priopćenjima: Borba oko netransparentne Dijane Vican se nastavlja

A- A+

Posljednjih je nekoliko dana HNS kroz više priopćenja stao u obranu ministrice Blaženke Divjak koja želi preuzeti na sebe Posebno stručno povjerenstvo za Strategiju obrazovanja i tako taj vrući krumpir maknuti iz ruku premijera Andreja Plenkovića. Danas je na tu inicijativu odgovorio HRAST, inače marginalna stranka, ali u vremenima političke nestabilnosti, bitna, zbog jedne ruke u Saboru.

Ladislav Ilčić foto: YouTube/screenshot HRT

Podsjetimo, kada se formirala nova koalicija HNS-a i HDZ-a priopćenje HRAST-a o reformi kurikuluma izazvalo je nemir, kada se očekivalo da je cijela stvar riješena. Tenzije su na visokim razinama, a puno odgovora u kojem smjeru idemo sa Strategijom bi trebali dobiti 8. rujna.

Nacrt akcijskog plana temeljem kojeg se trebala provesti Strategija znanosti, obrazovanja i tehnologije, a koji je donijelo Povjerenstvo na čelu s Dijanom Vican, obilovalo je nepravilnostima i nepodudaranjima sa Strategijom, otkrila je to analiza portala srednja.hr što je na kraju koštalo Akcijski plan da se usvoji. Novi sasatanak Posebnog stručnog povjerenstva trebao je biti krajem kolovoza, ali kako saznajemo nije ni sazvan. Novi sastanak s premijerom Plenkovićem je 8. rujna kada ćemo vidjeti novu epizodu u trileru sjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije.

Izdvojeni članak

Vlada u Nacionalno vijeće za obrazovanje imenovala ljude bliske HRAST-u i U ime obitelji i profesoricu koja brani ‘Za dom spremni’

Dugoočekivana analiza natječaja za Ekspertnu radnu skupinu procurila je u javnost, na što se ministrica Divjak očitovala izjavom kako analiza formalno nije gotova jer se Povjerenstvo Dijane Vican još nije očitovalo o njoj. Pojednostavimo dio s analizom natječaja – još uvijek nisu izabrani svi članovi ekspertne radne skupine, neki su već podnijeli ostavke, a neki su izabrani, a da pri tome nisu zadovoljili propisane uvjete. Unatoč tomu što su nepravilnosti oko izbora članova ERS-a sada potvrđeni i analizom nadležnog Ministarstva, Dijana Vican se i dalje nije očitovala o tome.

U nastavku vam donosimo potpuna priopćenja HRAST-a, a potom HNS-a.

Želja ministrice Divjak i HNS-a da ministrica, a ne predsjednik Vlade, bira članove Posebnog stručnog povjerenstva direktno je suprotna odluci Sabora RH koji je donio Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije. U toj Strategiji jasno stoji da članove Posebnog stručnog povjerenstva bira predsjednik Vlade.

Za tu su strategiju u Saboru glasovali svi članovi HNS-a, prikazujući upravo tu odmaknutost Povjerenstva od Ministarstva kao dokaz dominacije „struke“ nad „politikom“ u provedbi Strategije obrazovanja. Pritom ih nije smetala činjenica da je bivši predsjednik Vlade Milanović u to Povjerenstvo imenovao isključivo stručnjake članove SDP-a i slične političke orijentacije.

Premijer Plenković je u Povjerenstvo imenovao stručnjake potpuno različitih političkih opredjeljenja, svjestan da nam za provedbu te važne Strategije treba zajedništvo a ne podjele.

Međutim, ta pluralnost očito stvara problem ministrici Divjak, koja pokazuje nesposobnost suradnje sa stručnjacima koji ne dijele njezino političko opredjeljenje. Pritom ulazi u sukobe, uvlačeći u njih i HNS, koji tako danas zastupa stavove potpuno suprotne onima koje je zastupao prije dvije godine.

Pozivamo ministricu Divjak i HNS da prihvate pluralni model premijera Plenkovića i da, u interesu svih građana RH, kroz suradnju sa svim stručnjacima omoguće nastavak reforme našeg odgojno – obrazovnog sustava.

Predsjedništvo stranke Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku

Ladislav Ilčić, predsjednik stranke

Izdvojeni članak

Politički put Ladislava Ilčića i njegov utjecaj na obrazovni sustav

__________________________________________________

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati smatra da je za cijelu Hrvatsku i sve građane danas apsolutno najvažnija tema hitna provedba kvalitetne obrazovne reforme i projekata koji osiguravaju gospodarski napredak, a ne salonske svađe i ideološke podjele na lijeve i desne. HNS želi ubrzati kurikularnu reformu, a pilot projekt treba krenuti u školskoj 2018./2019. godini. Zbog toga je nužno što prije krenuti u izmjenu provedbenog dijela Strategije obrazovanja, a institucionalne aspekte Strategije ćemo reformirati s našim koalicijskim partnerom na dobrobit naše djece, na način da lideri institucija koje su odgovorne za provedbu Strategije (HAZU, Saborski odbor za znanost i obrazovanje, Rektorski zbor, triju nacionalnih vijeća iz područja obrazovanja, predstavnici studenata i učenika…) svojom pozicijom ulaze u Posebno stručno povjerenstvo, a ne da ih bira izvršna vlast.

– Želim pohvaliti izuzetno kvalitetan rad naše ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak koja je u manje od sto dana zajedno sa svojim timom napravila puno, te ima potpunu političku i institucionalnu podršku HNS-a za reformu obrazovanja i za provedbu pilot projekta kurikularne reforme koja počinje od iduće školske godine, poručio je v.d. predsjednika HNS-a, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar na konferenciji za medije u Središnjici HNS-a u Zagrebu.

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNA ANALIZA] Vican u Akcijskom planu izbacila 129 mjera iz Strategije, isključena djeca romske nacionalne manjine i djeca s poteškoćama u razvoju

– HNS kao stranka godinama govori o nužnoj obrazovnoj reformi, sada smo dobili povijesnu priliku za njezinu provedbu te ćemo omogućiti našoj ministrici koja je dokazala da je sposobna i stručna da provede kurikularnu reformu do kraja, dodao je Štromar zaključivši da u fokusu politike danas mora biti obrazovanje.

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a u Saboru i gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić naglasio je da je reforma obrazovanja definirana u koalicijskom sporazumu, naglasivši da je riječ o interesu od nacionalne važnosti za Republiku Hrvatsku i sve građane naše zemlje. Podsjetio je da se mini obrazovna reforma već uvela u nekim HNS-ovim općinama i gradovima, što je dokaz da je ona moguća i na nacionalnoj razini.

– Mi smo se dogovorili s našim koalicijskim partnerom da želimo stabilnu državu i gospodarstvo, a kada imate političku i gospodarsku stabilnost tada ni nacionalna sigurnost ne može biti ugrožena, zaključio je Batinić.