Pretraga

Vlada u Nacionalno vijeće za obrazovanje imenovala ljude bliske HRAST-u i U ime obitelji i profesoricu koja brani ‘Za dom spremni’

A- A+

Na zatvorenom dijelu 38. sjednice Vlade RH u četvrtak 25. svibnja, utvrđena je odluka Vlade o razrješenju predsjednice i dijela članova Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, radi isteka mandata, a donesena je odluka o imenovanju predsjednika i dijela novih članova istoga Vijeća. U NVOO ulazi sedam novih članova, a Vijeće dobiva i novog predsjednika Nevena Hrvatića. Neka imena novih članova NVOO-a za sobom povlače i neke kontroverze.

MZO foto:srednja.hr

Na zatvorenom dijelu prošlotjedne sjednice Vlade Republike Hrvatske, donesena je odluka o novim članovima i predsjedniku Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Istovremeno, donesena je i odluka o razrješenju dosadašnjih sedam članova i predsjednice Vijeća, a obje su odluke upućene Hrvatskom saboru na donošenje.

Od dosadašnjeg sastava Vijeća, za razrješenje se , zbog isteka četverogodišnjeg mandata, predlaže predsjednica Vijeća, profesorica Jasna Krstović, kao i sedam članova: Vlatko Previšić, Marko Alerić, Petar Bezinović, Boris Jokić, Mirela Lekić, Adrijana Višnjić Jevtić i Lidija Kralj.

Za NVOO prijavili se i Vedran Mornar, Neven Budak, Josip Burušić i dekanica PMF-a Čižmešija

Za novog predsjednika NVOO-a Vlada predlaže Nevena Hrvatića s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a za nove članove Đuru Blažeku, Suzanu Vuletić, Alexandera Buczynskog, Evu Kirchmayer Bilić, Valentinu Jerković, Ljiljanu Klinger i Ivanu Katavić. Odluka o imenovanju novih članova donesena je temeljem provedenog postupka po javnom pozivu i uz odluku o razrješenju starih članova, upućena je u Hrvatski sabor na donošenje.

Kako doznajemo, na javni poziv za članstvo u NVOO između ostalih su pristigle i prijave bivšeg ministra obrazovanja Vedrana Mornara, bivšeg predsjednika Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Nevena Budaka, potom Josipa Burušića iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar te trenutačne dekanice zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Aleksandre Čižmešije.

Novi predsjednik NVOO-a protivi se uvođenju jednospolnih škola u obrazovni sustav

Budući predsjednik Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, profesor Neven Hrvatić, predaje na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na Odsjeku za pedagogiju, Katedra za sistematsku pedagogiju. Doktorirao je 2007. s temom ‘ Odgoj i izobrazba Roma u Hrvatskoj’, a društveni položaj Roma u Hrvatskoj između ostalog je predmet interesa i njegova daljnjeg znanstvenog rada. Hrvatić je i član Odbora za pastoral Roma pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Neki od kolegija na kojima predaje na Filozofskom su Osnove pedagogije, Osnove specijalne pedagogije, Metodika rada s učenicima s posebnim potrebama, Interkulturalni kurikulum, Seksualna pedagogija. Kao gostujući profesor predaje na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Mostaru, a predaje i na PMF-u u Zagrebu, Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici te na doktorskom studiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

U nekim od svojih medijskih istupa, Horvatić je za Novi list istaknuo kako model jednospolnih škola nema nikakve prednosti u odnosu na mješoviti te da u ovom trenutku nema razloga za uvođenje jednospolnih škola u obrazovni sustav. Isto tako, isticao je važnost interkulturalne pedagogije, važnost profesionalnog savjetovanja učenika kontinuirano kroz cijelo školovanje, a o važnosti interkulturalnog obrazovanja pričao je i na tribini u organizaciji GOOD inicijative.

Među novim članovima i potpisnici podrške Zlatku Hasanbegoviću

Đuro Blažeka redovni je profesor na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu gdje predaje na Katedri za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu. Intenzivno se bavi znanstvenom dijalektologijom. Doktorsku disertaciju pisao je o međimurskim govorima, a kasnije se ističe brojnim radovima o međimurskom dijalektu. Počasni je građanin Murskog Središća, a tijekom 2012. godine, uz brojne druge članove akademske zajednice, podržao je inicijativu ‘Zajedno za Dinamo’ kojom su se tražili demokratski izbori za vodstvo Dinama po načelu 1 član – 1 glas.

U NVOO ulazi i Suzana Vuletić, docentica s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Osim u Đakovu, sudjeluje u izvođenju nastave na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, Sveučilišnom studijskom centru za forenzičke znanosti u Splitu, Medicinskom fakultetu u Zagrebu te na Teološko-katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru. Doktorat je stekla u Rimu iz moralne teologije, s područja biomedicinske etike i deontologije. od 2011. ovlašteni je promotor prirodnog planiranja obitelji. Prošle je godine bila gošća na tribini ‘Nezaštićenost pravnog statusa ljudskog embrija’, a u vrijeme prikazivanja, kritizirala je film ‘Svećenikova djeca’ rekavši kako se radi o „najžešćem kinematografskom progonu Katoličke crkve“. Prije četiri godine govorila je o stavu Crkve o manipulaciji ljudskim životom, rekavši da biomedicinske intervencije odstupaju od svoje izvorne plemenitosti te da tehnikama manipuliraju životom i proizvoljno ga okončavaju.

Alexander Buczynski izvanredni je profesor i vanjski suradnik na Odsjeku za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i nositelj je kolegija ‘Kolonijalna ekspanzija i europejizacija svijeta u 16. i 17. stoljeću’. Od 1991. stalni je suradnik Hrvatskog instituta za povijest, gdje je danas znanstveni savjetnik na odjelu za novovjekovnu povijest. Doktorirao je 1993. s temom ‘Vojni komuniteti – središta građanstva u Hrvatskoj krajini. Povlašteni krajiški gradovi Bjelovar, Senj i Petrinja od 1787. do 1872. godine’. Prošle je godine bio jedan od 77 povjesničara potpisnika izjave kojom su izrazili „duboku zabrinutost zbog iskrivljenog prenošenja i neznalačkih tumačenja“ pojedinih izjava tada novoizabranog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

„Usklik ‘Za dom spremni’ istinska je i iskonska hrvatska poruka, najdubljeg, najiskrenijeg i najpozitivnijeg naboja“

Eva Kirchmayer-Bilić profesorica je na Odsjeku za pjevanje zagrebačke Muzičke akademije i urednica glazbene rubrike u tjedniku ‘Hrvatsko slovo’. Diplomirala je i magistrirala klavir na Muzičkoj akademiji i osim bogate glazbene izobrazbe, bilježi velik broj javnih umjetničkih nastupa. Medijski je aktivna pa je tako moguće pronaći njezine autorske tekstove na portalu narod.hr, gdje je prošle godine napisala tekst ‘Spasimo hrvatsku kulturu od komunističkog zatiranja’, istaknuvši kako kultura u Hrvatskoj vapi za lustracijom. Napisala je prikaz zbirke domoljubnih koračnica i popijevaka od Ilirskog preporoda do danas ‘Ponosna Hrvatska’ u kojem je popisala pjesme koje sadrže usklik ‘za dom spremni’.

– Usklik ‘Za dom spremni’, povijesni hrvatski pozdrav, istinska je i iskonska hrvatska poruka, najdubljeg, najiskrenijeg i najpozitivnijeg naboja, zatiranog od onih koji nametanjem osjećaja krivnje Hrvatima, opravdavaju svoju agresiju te skrivaju stravične zločine svojih prethodnika i/ili predaka, napisala je u prikazu Kirchmayer-Bilić.

Također je potpisnica izjave podrške Zlatku Hasanbegoviću prošle godine, a prema dostupnim podacima, djelovala je u sklopu koordinacijskog odbora inicijative ‘Krug za trg’, koja traži povratak imena Kazališni trg. Inicijativu podupire stranka HRAST.

U NVOO ulaze ‘U ime obitelji’ i HRAST, ali i ravnateljica čije se ime spominjalo u kontekstu bullyinga jednog učenika

Valentina Jerković također je nova članica NVOO-a, a prema šturim dostupnim informacijama, radi se o vjerskoj odgojiteljici iz javnog katoličkog dječjeg vrtića ‘Nazaret’ iz Rijeke. Jerković je diplomirala 2016. na Učiteljskom fakultetu u Rijeci s temom ‘Vođenje i promicanje suradničke kulture u ustanovama ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja’.Tijekom 2013. i referenduma o ustavnoj definiciji braka, bila je koordinatorica udruge U ime obitelji za Primorsko-goransku županiju.

– Definicija braka kao zajednice muškarca i žene proizlazi iz vrijednosti, kulture te identiteta hrvatskog naroda. Jasno definiranje braka kao upravo takve zajednice u Ustavu RH imat će snažan pozitivan učinak, ne samo na zakonodavstvo već i na cijelo društvo, kazala je tada Jerković za Novi list. Na web stranicama HRAST-a, navedena je kao predsjednica ogranka Rijeka.

Ljiljana Klinger ravnateljica je Osnovne škole Matije Gupca na zagrebačkoj Knežiji. Tijekom štrajka zaposlenika u školama i na fakultetima tijekom 2015., Klinger je gostovala u emisiji Otvoreno gdje je kazala da ne misli da je školski sustav loš.

– Najveći hrvatski proizvod je hrvatsko znanje, to ne znači da se obrazovni sustav ne treba unaprjeđivati, ali ja sam protiv reforme sustava jer je ona jako skupa, troši velike financijske resurse koji bi se možda mogli preraspodijeliti u ovo što traže sindikati, rekla je u Otvorenom tada Klinger.

Osim toga, njezino se ime spominje u slučaju bullyinga jednog učenika koji je zbog zlostavljanja i maltretiranja vršnjaka morao promijeniti čak šest škola. Prema pisanju Jutarnjeg lista iz 2014., jedna od škola u koju je majka pokušala upisati dječaka bila je i OŠ Matije Gupca. Prema riječima majke dječaka, ravnateljica Klinger rekla joj je da takav slučaj nikada ne bi primila u školu. Ravnateljica je za Jutarnji potom rekla kako nije bila neuviđavna, kako je imala namjeru dijete upisati u školu te da je majci rekla da za sve učenike u školi vlada isto pravilo ponašanja zapisano u kućnom redu.

Naposlijetku, članica NVOO-a postaje i Ivana Katavić, profesorica fizike iz Osnovne škole Ladimirevci.

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje krajem lipnja i početkom srpnja ove godine vodit će skupove za učitelje, poput ‘Povezujući sadržaji fizike i biologije u osnovnoj školi’, ‘Vrednovanje i ocjenjivanje znanja učenika iz Fizike u osnovnoj školi’. U digitalnom časopisu ‘Pogled kroz prozor‘ pisala je o primjeni digitalnih materijala u nastavi.

NVOO – stručno i strateško tijelo koje prati kvalitetu sustava predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja

Na kraju, podsjetimo da je Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje definirano Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Radi se o stručnom i strateškom tijelu koje prati kvalitetu sustava predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u RH. Između ostaloga, predlaže mjere, aktivnosti i strategije razvoja i unaprjeđenja predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja, brine se o razvoju nacionalnog kurikuluma, itd.

NVOO ima predsjednika i 14 članova, od kojih je šest iz reda sveučilišnih profesora i znanstvenika, šest iz reda odgojno-obrazovnih radnika te dva člana izvan sustava odgoja i obrazovanja. Mandat predsjednika i članova je četiri godine; Sabor svake dvije godine imenuje po sedam članova NVOO-a, a predsjednika svake četiri godine.

19:23 Nadopuna teksta

Kako smo doznali nakon objave teksta, mandat je razriješenim članovima NVOO-a istekao u prosincu, nakon čega je MZO javni poziv raspisao tek u veljači. Tek po imenovanju novih članova na sjednici Vlade 25. svibnja, prijedlog za imenovanje novih članova upućen je na potvrdu Hrvatskom saboru, koji trenutačno ne zasjeda. Drugim riječima, NVOO ne funkcionira od početka 2017. godine, a onemogućeno je i donošenje odluka ‘krnjeg’, sedmeročlanog sastava NVOO-a zbog nedostatka kvoruma. Osim toga, punih šest mjeseci nije bilo niti jedne sjednice Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje.