Pretraga

Hrvatski grad se hvali: Postajemo prvi koji će u školama imati pravilno koncipiranu zdravu prehranu

A- A+

Iz Grada Varaždina pohvalili su se da postaju prvi grad u Hrvatskoj u kojem će sve osnovne škole imati pravilno koncipiran sustav zdrave prehrane. Riječ je o projektu kojeg su nazvali Čarobna osmica u sklopu kojeg će sve škole uskoro biti u potpunosti opremljene za provođenje zdrave prehrane. U sklopu programa educirani su nastavnici, učenici, ali i osoblje koje rukuje hranom, a učenicima se nude nutritivno i energetski izbalansirani obroci.

Kroz Čarobnu osmicu učenicima u varaždinskim školama nude se zdravi obroci

Kroz Čarobnu osmicu učenicima u varaždinskim školama nude se zdravi obroci | foto: Grada Varaždin

– Realizacijom projekta zdrave prehrane pod imenom ‘Čarobna osmica’ Grad Varaždin će postati prvi grad u Republici Hrvatskoj u kojem će sve osnovne škole imati pravilno koncipiran sustav zdrave prehrane, a ujedno i educirane učenike, roditelje, nastavnike te osoblje koje rukuje hranom, pohvalili su se iz Grada Varaždina.

‘Preko 80 posto roditelja i djece je zadovoljno’

Taj je zaključak izrečen nakon što je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj uz zamjenika Miroslav Marković obišao kuhinju II. osnovne škole. Ondje su provjerili kako se u osnovnim školama provode projekti uvođenja zdrave prehrane. Ovaj projekt započeo je 2022. godine.

Osim što su kroz njega educirani nastavnici, učenici, kao i osoblje koje rukuje hranom, on, dakako uključuje nutritivno i energetski izbalansirane obroke. Primjerice, učenicima se za užinu poslužuje varivo od leće, sekeli gulaš, varivo od mahuna, ričet, tortilje s grill  piletinom ili zobene kaše.

–  Ovdje je bilo prije katastrofalno stanje. Uložili smo u kuhinju preko 250 tisuća kuna kako bi se uopće mogao provoditi ovaj projekt zdrave prehrane. Još imamo malih problema u IV. osnovnoj školi koje ćemo riješiti tijekom ljeta, a dogradit ćemo i jedan dio VI. osnovne škole. Time će sve osnovne škole biti u potpunosti opremljene za provođenje projekta zdrave prehrane. Nama je bilo najvažnije osigurati zdravu prehranu djeci kad smo vidjeli koliko djece ima različitih bolesti uzrokovanih nepravilnom prehranom i da ih je gotovo 30 posto pretilo. Grad Varaždin je uz certifikat ministarstva znanja i obrazovanja prvi krenuo u takav projekt. Educirane su naše vrijedne kuharice. Projekt je proteklo polugodište zaživio i sad imamo odlične povratne informacije jer je preko 80 posto roditelja i djece zadovoljno. Zbog brzog tempa života i prehrambenih navika ima i onih koji su manje zadovoljni, ali je mislim da je ovo odličan projekt i jedna sjajna priča, rekao je gradonačelnik Bosilj.

Izdvojeni članak

U zagrebačke škole ulazi novi projekt: ‘Namjera je smanjiti pekarske proizvode za učenike’

U školama provedena edukacija

Njegove riječi potvrdilo je dvoje varaždinskih nutricionista, Anita Car i Davor Hostić, koji su osmislili projekt ‘Čarobna osmica – pravilnim hranjenjem za zdravi život’.

– Projekt je verificiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a osmišljen je za djecu svih osnovnih škola kojima je osnivač Grad Varaždin. Projekt je s realizacijom krenuo u svibnju 2022. godine. U prvoj etapi se krenulo s procjenom raspoloživosti infrastrukture kuhinja svih osnovnih škola te edukacijom kuhara i odgojno-obrazovnih djelatnika. S obzirom na to da je edukacija ključni segment u ispunjavanju očekivanih ishoda, u drugoj etapi projekta koji je započeo s novom školskom godinom, edukacija se po školama provela kod predstavnika Vijeća roditelja i odgovarajućeg broja učenika. Uz edukacije, provela su se i istraživanja o procjeni prehrambenih navika djece, navode iz Grada Varaždina.

Dodaju, u svrhu provedbe programa Čarobna osmica iz proračuna je izdvojeno nešto više od 10 tisuća eura.

Podsjetimo za kraj, ravnateljima zagrebačkih osnovnih škola gradonačelnik Tomislav Tomašević prošlog je mejseca predstavio novi pilot projekt koji se uvodi u škole – ‘Zelena javna nabava hrane u školama grada Zagreba’. Osim plana da učenici jedu zdraviju hranu ideja je i podržati lokalne proizvođače, o čemu više možete čitati ovdje.