Pretraga

Vlada donijela strategiju za škole tešku preko 14 milijuna eura: Provodit će se idućih šest godina

A- A+

Prethodna Nacionalna strategija za provedbu Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda prestaje važiti krajem ove školske godine, a Vlada je na ovotjednoj sjednici donijela novu. Provodit će se idućih šest školskih godina, a ukupno je ‘teška’ 14,18 milijuna eura. Ideja je kod učenika podići svijest o zdravoj prehrani, povećati unos svježeg voća i povrća te mliječnih namirnica, ali i povećati razinu znanja o ekologiji.

Besplatni obrok u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskoga u Zagrebu | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Na ovotjednoj sjednici Vlade donesena je Nacionalna strategija za provedbu Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda od školske godine 2023./2024. do školske godine 2028./2029. Prošla strategija bila je na snazi od 2017. do 2023. godine.

Plan je da sudjeluje barem 50 posto učenika

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da su opći i specifični ciljevi strategije podizanje razine svijesti učenika o pravilnoj prehrani, zdravom načinu života, povećanje unosa svježeg voća i povrća te mliječnih proizvoda podizanje razine znanja učenika o zdravim prehrambenim navikama, smanjenju otpada od hrane, ekološkoj poljoprivredi i važnosti kratkih lanaca opskrbe.

– Ti ciljevi namjeravaju se postići provođenjem četiri mjere: distribucijom i isporukom voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda putem odgojno-obrazovnih ustanova, pratećim obrazovnim mjerama, promocijom te praćenjem i ocjenjivanja uspjeha programa. Ciljana skupina pritom su učenici i učenice u osnovnim i srednjim školama, kazala je ministrica.

Kvantitativni pokazatelji uspjeha, navela je, bit će da po školskoj godini najmanje 50 posto djece sudjeluje u mjeri Distribucija i isporuka voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, najmanje 50 posto odgojno-obrazovnih ustanova sudjeluje. Uspjeh će se očitovati i u podizanju razine svijesti učenika o pravilnoj prehrani i zdravom načinu života za 10 posto i povećanje udjela potrošnje voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani učenika za 10 posto.

Izdvojeni članak
Kroz Čarobnu osmicu učenicima u varaždinskim školama nude se zdravi obroci

Hrvatski grad se hvali: Postajemo prvi koji će u školama imati pravilno koncipiranu zdravu prehranu

Osigurano 14,18 milijuna eura

Za ove ciljeve osigurano je u idućih šest godina 14,18 milijuna eura, pri čemu se iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi namjerava financirati mjera distribucije i isporuke voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti 11,34 milijuna eura, a preostali dio za mjere praćenja, provođenja obrazovnih mjera i promocije iznosi 2,85 milijuna eura.

– Koristim isto tako ovu prigodu za reći da je u proteklih 6 godina u Školskoj shemi voća i povrća sudjelovalo je dva milijuna 289 tisuća učenika, u Shemi mlijeka i mliječnih proizvoda 908 tisuća, te zahvaljujem svim zaposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova bez kojih to ne bi bilo moguće, istaknula je ministrica.

Posljednju sjednicu Vlade možete pogledati ispod: