Pretraga

Hrvatski projekt e-Škole dobio prestižnu nagradu: Drugi je najbolji u proteklih 15 godina

A- A+

U Portugalu su dodijeljene nagrade REGIOSTARS 2022. za najbolje projekte kohezijske politike iz Europske unije, a među dobitnicima je i hrvatski projekt e-Škole. U jakoj konkurenciji ovaj je CARNET-ov projekt osvojio drugo mjesto.

Dodjela nagrade RegioStars|foto: press

Poznati su dobitnici nagrade REGIOSTARS 2022. za najbolje projekte kohezijske politike iz Europske unije. Kako bi se proslavila 15. obljetnica natječaja, nominirano je 15 projekata među finalistima i pobjednicima prošlih izdanja. Nakon javnog glasanja, povjerenica Komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira uručila je sinoć nagrade pobjednicima na svečanoj dodjeli u gradu Evori u Portugalu.

Projektu e-Škole drugo mjesto

Domaći pilot projekt CARNET-a e-Škole osvojio je drugo mjesto.

– Tim su se projektom osigurale informatička oprema i digitalni obrazovni alati za 151 osnovnu i srednju školu u Hrvatskoj. Njime je omogućeno stručnije upotrebljavanje informacijskih i komunikacijskih tehnologija u poučavanju i učenju u 10 posto škola u državi. Uz stalnu potporu i osposobljavanje nastavnika i ravnatelja, sveobuhvatni pristup koji proizlazi iz projekta pomogao je osigurati njegovu dugoročnu održivost, podsjećaju iz Europske komisije.

Nagradu je preuzeo zamjenik ravnatelja CARNET-a Juraju Biliću.

– U natjecanju održanom za 2020. dobili smo prvu nagradu stručnog žirija, a ove godine pilot-projekt e-Škole osvojio je nagradu za drugi najbolji projekt od kada se nagrada dodjeljuje. Nagrada je još jedan dokaz da je naš pristup digitalizaciji obrazovnoga sustava, koja u fokus stavlja nastavnika i učenika, a ne tehnologiju, prepoznat kao primjer dobre prakse kako među našim korisnicima, tako i na razini EU. Trenutno provodimo veliki projekt e-Škole koji završava u listopadu 2023. Ujedno radimo na novome projektu koji će biti svojevrsna nadogradnja e-Škola, s posebnim naglaskom na informacijsku i digitalnu pismenost te digitalne vještine, neophodne kako bi naši učenici postali osviješteni korisnici i sukreatori sutrašnjice, istaknuo je Bilić.

Izdvojeni članak

U izradi su novi digitalni alati za nastavnike: ‘Bit će u jednoj posve novoj formi’

Tko je još na vrhu?

Najboljim je ovoga puta proglašen projekt sanacije i obnove citadele na otoku Gozo na Malti.

– Provedbom projekta sanirane su i obnovljene strukture unutar zidina drevnog utvrđenog grada. Zahvaljujući novom centru za posjetitelje i poboljšanoj pristupačnosti to impresivno zdanje sad će privlačiti više turista i ostvariti svoj puni potencijal, stoji u obrazloženju Europske komisije.

Treće mjesto osvojio je projekt ‘PICSA – Program održive gradnje u Andaluziji’.

– Projekt je pomogao u revitalizaciji građevinskog sektora u Andaluziji u Španjolskoj uvođenjem mjera za uštedu energije i poticanjem upotrebe energije iz obnovljivih izvora u postojećim zgradama. U okviru projekta poboljšala se i konkurentnost lokalnih građevinskih poduzeća i pridonijelo se smanjenju energetskog siromaštva obitelji s niskim prihodima, priopćeno je iz Europske komisije.

Skupina mladih novinara snimila je kratke dokumentarne filmove o razvoju tih projekata od trenutka kada su nominirani za nagradu REGIOSTARS, a videe možete pogledati na poveznici.

O nagradi

Nagrade REGIOSTARS godišnje su natjecanje koje Komisija organizira od 2008. Postale su europska oznaka izvrsnosti za projekte financirane iz sredstava kohezijske politike EU-a koji se odlikuju inovativnim i uključivim pristupom regionalnom razvoju. Natječaj potiče regije da provode sve učinkovitiju kohezijsku politiku EU-a. Svake se godine stotine projekata natječu u pet kategorija kao i u zadanoj temi godine. U kategoriji nagrade po izboru javnosti građani mogu svoj glas dati jednom od finalista. Od 2023. nadalje kategorije će biti povezane s ciljevima politike za programsko razdoblje 2021. – 2027. Nadalje, postupak odabira pobjednika odvijat će se u dva koraka, pri čemu će se finaliste pozivati na završno predstavljanje projekta pred ocjenjivačkim odborom tijekom Europskog tjedna regija. Svečanosti dodjele nagrada održavaju se u državama članicama po rotacijskome modelu. Domaćin će 2023. biti grad Ostrava u Češkoj.