Pretraga

Hrvatski školarci nastavljaju rasturati: S europske informatičke olimpijade kući donijeli 4 medalje

A- A+

Najljepša vijest ovih dana dolazi nam iz Bugarske, s 1. europske juniorske informatičke olimpijade – European Junior Olympiad in Informatics. Na njoj je nastupilo 89 natjecatelja iz 22 europske zemlje, završena je danas, a naši su predstavnici kući donijeli četiri medalje.

Krešimir Nežmah, Patrik Pavić, Dorijan Lendvaj i Eugen Bošnjak| foto: hsin.hr

Kako je izvijestio Hrvatski informatički savez, zlatnu je medalju na europskoj informatičkoj olimpijadi osvojio Krešimir Nežmah, učenik prvog razreda XV. gimnazije Zagreb. Srebro je otišlo u ruke Patrika Pavića, osmaša iz OŠ Ante Kovačića Zagreb, a broncu su odnijeli učenik osmog razreda OŠ Popovača Dorijan Lendvaj, te učenik prvog razreda XV. gimnazije Zagreb, Eugen Bošnjak. Valja naglasiti i kako je Dorijan dobio priznanje za najmlađeg osvajača medalje na ovoj Olimpijadi.

Izdvojeni članak

Jedan od najboljih maturanata u državi upravo je osvojio svjetsko zlato u Geografiji

– Za Hrvatsku su na ovom natjecanju nastupili učenici osnovnih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi, nakon čega su se mladi hrvatski olimpijci tijekom mjeseca srpnja i kolovoza, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, intenzivno pripremali za ovaj nastup. Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, ali svakako bismo istaknuli da su sva četiri učenika bili redovni polaznici svojih informatičkih udruga/klubova gdje su stekli mnoga znanja i iskustva. Tako su Krešimir, Patrik i Eugen dugogodišnji članovi Zagrebačkog računalnog saveza, dok je Dorijan član Robotičko informatičkog kluba Popovača. Obje udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara, pišu iz HSI-ja.

U pratnji učenika ove su godine bili profesor Nikola Dmitrović, Adrian Satja Kurdija i Krešimir Malnar. Inače, ove se Olimpijada sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (rođeni 2002. godine ili mlađi) i dva voditelja.