Pretraga

Hrvatski srednjoškolci otkrili koliki im je mjesečni džeparac

A- A+

Hrvatski srednjoškolci slažu se da je novac važan, ali vjeruju da nije presudan za njihovu budućnost i sreću, a željeli bi raditi posao koji vole bez obzira na plaću. Pokazalo je to istraživanje Hrvatske poštanske banke (HPB-a) u kojem je sudjelovalo 735 učenika srednjih škola. Većina planira zarađivati tek nakon fakulteta, iako im je mjesečni džeparac oko 300 kuna.

Izdvojeni članak

Rezultati istraživanja: Pojedini srednjoškolci dobivaju mjesečni džeparac i preko tisuću kuna

U ovoj anketi HPB-a, tri od pet srednjoškolaca na pitanje koliko je novac važan odgovorilo je da je značajan, ali u životu nije od presudne važnosti. Oko 35 posto sudionika istraživanja kaže da je novac jako važan jer ‘pokreće svijet’ dok istodobno 7 posto smatra da novac nije važan te naglašava vrijednosti poput ljubavi i zdravlja. U skladu s prethodnim rezultatima je i odgovor o tome kakav bi posao u životu željeli imati – naime, polovica njih je odgovorilo da je to posao koji vole bez obzira na plaću.

Za posao koji ne vole, ali imaju visoku plaću, odlučilo se 32 posto ispitanika, a 18 posto tinejdžera priznalo je da o tome ne razmišlja.

Ono što je zanimljivo je to da je čak 83 posto srednjoškolaca dalo točan ili približno točan odgovor o visini prosječne plaće u Hrvatskoj. Na pitanje imaju li roditelji dovoljno visoku plaću za potrebne troškove 13 posto učenika kaže da ne zna, 35 posto navodi kako su prihodi obitelji nedovoljni, a većina, 52 posto, misli da je riječ o zadovoljavajućim primanjima.

Izdvojeni članak

Na jednostavan način zaradite džeparac zahvaljujući internetu

Polovica srednjoškolaca ima mjesečni džeparac najviše 300 kuna. U odnosu na slično istraživanje koje je HPB provela prije godinu dana tinejdžerski novčanici su tanji – tad je 42 posto učenika odgovorilo da ima do 300 kuna, a svaki drugi učenik između 300 i 600 kuna.

I prošle i ove godine samo 3 posto ispitanika odgovorilo je da mjesečno raspolažu s više od 1000 kuna.

Na pitanje kad planiraju početi zarađivati 61 posto odgovorilo je da to na dnevni red dolazi nakon fakulteta, 28 posto najavljuje traženje posla odmah nakon srednje škole, a 11 posto ne zamara se razmišljanjima o poslu.