Pretraga

Hrvatski učenici među najboljima u Europi: Dva naša tima osvojila medalje na velikoj olimpijadi

A- A+

Nakon uspjeha na Međunarodnoj Mendeljejevoj olimpijadi iz kemije na kojoj je naša predstavnica osvojila broncu, novi uspjeh za hrvatske učenike. Na Europskoj prirodoslovnoj olimpijadi dva naša tima osvojila su medalje i to zlatnu i srebrnu.

Hrvatski predstavnici na Europskoj prirodoslovnoj olimpijadi osvojili su dvije medalje | foto: PMF u Zagrebu

Kako je priopćeno s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, hrvatski nacionalni timovi osvojili su srebrnu i zlatnu medalju na Europskoj prirodoslovnoj olimpijadi (European Olympiad of Experimental Science – EOES). Riječ je o natjecanju namijenjenom učenicima do 17 godina koji timski rješavaju interdisciplinarne praktične zadatke iz fizike, kemije i biologije.

– U hrvatskim timovima bili su učenici koji su prošli selekciju putem školskih, županijskih i državnih natjecanja te dodatnim testiranjem na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. U timu A bili su učenici: Filip Vučić (I. gimnazija, Zagreb), Petar Jukić (XV. gimnazija, Zagreb) i Nika Tretinjak (XV. gimnazija, Zagreb), a u timu B učenici: Borna Perković (III. gimnazija, Split), Lovro Mirković (XV. gimnazija, Zagreb) i Jelena Glasovac (XV. gimnazija, Zagreb). Naši učenici pokazali su iznimnu spretnost u eksperimentalnom radu i obradi podataka te znanstveni pristup rješavanju problema te je na ovom prestižnom natjecanju tim B osvojio zlatnu, a tim A srebrnu medalju, stoji u priopćenju PMF-a.

Olimpijada se uživo trebala održati u Mađarskoj, ali su učenici zbog pandemije i nemogućnosti putovanja eksperimentalne zadatke rješavali na PMF-u. Na samom natjecanju ukupno je sudjelovalo oko 120 učenika iz 19 zemalja članica Europske unije podijeljenih u 38 timova.

U odabiru i pripremama učenika, te pripremi laboratorija i prijevodima zadataka na hrvatski jezik sudjelovali su djelatnici PMF-a Tajana Begović, Andreja Lucić, Petra Cvjetko i Krešo Zadro.