Pretraga

Hrvatski učenici piju i snifaju neusporedivo više nego prije 10 godina

A- A+

Ovih dana sve je medije preplavila vijest o tome kako sui hrvatski srednjoškolci prvi u Europi po korištenju inhalanata. Razna ljepila, otopljeni benzin, sprejevi i boje, na sve to srednjoškolci troše dragocijeno vrijeme, novce i zdravlje.

slobodnaevropa.org

Istraživanje ove godine iznenadilo Hrvate

Prema istraživanju ESPAD-a, projekta koji prati ovisnost o pušenju, alkoholu i drugim sredstvima ovisnosti, Hrvatska se nema čime ponositi. Marina Kuzman, koordinatorica za provedbu ovog projekta u Hrvatskoj, za Jutarnji list je izjavila kako su rezultati šokirali sve.

Sve više ljepila i alkohola, sve manje trave

A rezultati su sve samo ne očekivani. Hrvatska mladež nalazi se na samom vrhu korištenja inhalanata, ali i alkohola. Uz sve to, prošlog mjeseca gotovo je svaki drugi srednjoškolac u Hrvatskoj zapalio cigaretu!

No, sve bi to bilo manje šokantno da se u proteklih deset godina mladi Hrvati nisu nalazili u kategoriji koja pije, ali i puši manje od europskog prosjeka. Utješna činjenica je da domaći tinejdžeri manje od vršnjaka iz Europe koriste marihuanu i druge opojne droge.

Snifanje je opasan hobi

Najveću zabrinutost izaziva pretjerano korištenje štetnih inhalativnih sredstava, odnosno snifanja ljepila. Posljedice za zdravlje su i više nego velike.

Oni koji se bave ovim rizičnim hobijem mogu očekivati posljedice poput mučnine, proljeva, krvarenja iz nosa, ali i gušenja. Trajnijim izlaganjem oštetit će se i vitalni organi: mozak, leđna moždina, sluh, jetra, bubrega, a može doći i do trajnog grčenje mišića.

Moda ili bijeg od stresa

No, postoje i oni koji misle kako ovo nije zabavno. Srednjoškolac Matej rekao nam je što misli zašto učenici rade to što rade

– Mislim da je očito da žele ispasti neke face. Baš zato što ljudi govore da je to štetno i da oni to ne smiju pa ono što je zabranjeno raditi, njima je to jos slađe. Pijanstvo? Uglavnom to rade radi škole i nekog stresa od škole. Očito misle da će im to pomoći da se opuste pa jedva čekaju vikend da se napiju i zaborave na obaveze, ali time se ništa ne postiže, otkrio nam je naš sugovornik.

A što rade oni koji se brinu za srednjoškolce?

Daleko je ovo od ideje da to rade svi hrvatski srednjoškolci, no činjenica da velik postotak prakticira ovakve stvari trebao bi zabrinuti roditelje, profesore i nadležne institucije. Tko će nešto poduzeti u ovom slučaju tek je pitanje na koje se očekuje odgovor.

Više o novim negativnim trendovima konzumiranja alkohola kod srednjoškolaca pročitajte u tekstu Tampon, anus, oko – novi načini opijanja tinejdžera!