Pretraga

Hrvatsko fizikalno društvo stalo s radom nakon 30 godina: ‘Država aktivno sudjeluje u gašenju’

A- A+

Hrvatsko fizikalno društvo (HFD) osnovano je sada već davne 1990. godine. Ideja je bila tim putem promicati i razvijati znanstvene, odgojne, obrazovne i kulturne djelatnosti na polju fizike. Najvažnija aktivnost HFD-a odnosi se na rad s učenicima koji pokazuju afinitete prema fizici, kroz organizaciju raznih susreta i natjecanja. Društvo je danas pred gašenjem, a razlog je blokada zbog neplaćenog računa, koje je prema dogovoru HFD-a i MZO-a trebalo podmiriti Ministarstvo, no do toga nije došlo.

Saša Ceci, predsjednik HFD-a| screenshot: YouTube, TEDx Talks

Hrvatski fizičari okupljeni su u svoju strukovnu organizaciju Hrvatsko fizikalno društvo. Postoje već 30 godina, te raznim aktivnostima kroz koje promiču djelatnosti na polju fizike povezuju znanstvenike, nastavnike, učenike i studente. No, od ovoga tjedna HFD je prisiljen uslijed blokade računa obustaviti sve svoje aktivnosti i projekte.

Blokiran im je račun nakon sudske presude

Iz HFD-a su se tim povodom oglasili priopćenjem u kojemu kao razlog blokade računa navode prošlogodišnju sudsku presudu. U njoj je HFD proglašen krivim jer nije u potpunosti pokrio troškove smještaja i hrane za učenike i njihove mentore Studetnskom centru za vrijeme Međunarodne fizičke olimpijade koja se održala 2010. godine u Zagrebu.

– Društvo ima oko 500 članova fizičara i u svom radu provodi najrazličitije aktivnosti, ali one najvažnije tiču se zapravo rada s djecom. Upravo te aktivnosti će biti najviše pogođene. Od popularizacije fizike, pa čak i one najteže poput kvantne fizike, koju Društvo provodi već u vrtićima, kao i osnovnim i srednjim školama, čime se djecu od malih nogu privlači fakultetima i poslovima u STEM-u, do dodatnog rada s djecom koja pokazuju izraženiji talent i afinitet za fiziku na ljetnim i zimskim školama, te natjecanjima i međunarodnim olimpijadama fizike. I sve to sad pada u vodu, istaknuo je predsjednik HFD-a Saša Ceci.

Iz HFD-a u istom priopćenju pojašnjavaju kako je plaćanje tih troškova u svom dopisu HFD-u na sebe je preuzelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) još 2009. godine.

– Ispunjenje ovog preduvjeta bilo je ključno za organizatore  Međunarodne fizičke olimpijade je je Društvo s postojećim proračunom koji se osigurava iz članarina i namjenskih natječaja ministarstava. Ne bi bilo u mogućnosti samo pokriti troškove te se u slučaju da je MZO tada odbio preuzimanje troškova smještaja i hrane sudionika, Društvo ne bi usudilo organizirati tako veliku međunarodnu manifestaciju s tolikim brojem sudionika. No nakon što je račun izdan, MZO taj trošak, iz razloga koji Društvu nisu poznati, nije podmirio u cijelosti. Zbog toga je za preostali iznos od 400 tisuća kuna tvrtka Studentski centar tužila Društvo. Konačan iznos duga je s kamatama i sudskim troškovima prešao milijun kuna. Za Hrvatsko fizikalno društvo to je kraj, navode u priopćenju iz HFD-a.

‘Sve ono pozitivno dovedeno je u pitanje’

Uz sve aktivnosti koje su u HFD-u do sada organizirali, nedavno su se kao glavni nositelj prijavili za provedbu projekta u sklopu poziva Ministarstva rada i mirovinskog sustava za financiranje projekata iz Europskog socijalnog fonda za jačanje civilnog društva. On je za cilj je imao povezati četiri naša najveća sveučilišta i dva istraživačka instituta, što bio omogućilo da se svi programi koji se sad provode lokalno podignu na nacionalnu razinu.

– Još od studentskih dana osjećao sam sinergijski efekt raznih aktivnosti Hrvatskog fizikalnog društva i njegovu značajnu ulogu u hrvatskom društvu. Sada, kao ravnatelj Instituta za fiziku koji doživljava svoju renesansu, zahvaljujući velikim infrastrukturnim projektima sufinaciranih iz fondova EU-a, imam prilike svjedočiti  kako takav poticaj (ne samo na mom institutu) daje nove prilike i snagu u zajednici za veće iskorake u radu i aktivnostima Društva. Radili smo na aktivnijem povezivanju fizičara u školama, na fakultetima i institutima u cijeloj RH i planirali projekte i nove aktivnosti društva, sve s ciljem pozitivnog utjecaja i poticanja mladih u smjeru fizike. Na žalost, pored sveg tog entuzijazma i novog zamaha, ispao je stari ‘kostur iz ormara’, i sve ono pozitivno dovedeno je u pitanje, rekao je Marko Kralj, donedavni predsjedik HFD-a.

Izdvojeni članak

Fizičari biraju ravnatelja Instituta: Kriteriji za novog šefa dosta su visoki

Zatražili pomoć europskih kolega

Parafrazirajući Kafkino pismo ocu, dopredsjednik HFD-a, Nikola Poljak s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, kaže kako ‘u životu stvari ne sjedaju jedna na drugu tako lijepo i jednostavno kao što to često bude u znanstvenom dokazu – život je više od igre strpljenja’.

– Ovim riječima htio bih opisati situaciju kojoj se našlo Hrvatsko fizikalno društvo. Uvijek postojano u svojim nastojanjima da zainteresira javnost za STEM znanosti, s fokusom na one najmlađe u našem društvu, Društvo se našlo u nezavidnoj, praktički kafkijanskoj situaciji. Kao i junak njegova romana, društvo je ‘uhićeno i optuženo’ od strane dalekog i nedostupnog organa vlasti za zločin koji nije počinilo. I sad je taj zločin došao na naplatu, nakon što smo naivno vjerovali da te ne mogu kazniti za nešto što nisi napravio. Izgleda da je investicija sveg našeg besplatnog vremena, znanja i truda išla na pogrešno mjesto – umjesto da smo se bavili edukacijom najvažnijeg sloja našeg društva, valjda smo se trebali baviti pravom i politikom. Nadali smo se da će sve sjesti na svoje mjesto, jer tko razuman neće podržati društvo dobrovoljaca koje radi za napredak ove naše male države? Odgovor na ovo pitanje je paradoksalan… I tako, koliko god bili strpljivi da dočekamo da se nešto razumno napravi, izgleda da smo se dovoljno strpjeli da budemo – ni više ni manje nego zatvoreni, kaže Poljak.

Dodaje kako s grčem u želucu i sjećanjima na protekle godine te na sjaj u očima mladih, budućih znanstvenika zaključuje isto što i Kafka.

– Iako nužno, samo strpljenje nije dovoljno. I kad želiš pokazati primjerom kako se nešto treba raditi, uvijek postoji netko tko te voljan pregaziti. Zašto? Ne znam. I zbog toga mi je najviše žao ljudi koji su se 30 godina trudili napraviti nešto za sve nas, a ne za sebe. Barem se nadam da smo nešto napravili za naše najmlađe i da oni mogu nešto naučiti iz ove situacije, zaključuje Poljak.

Iz HFD-a kažu i kako su rzatražili pomoć fizičara iz Europskog fizikalnog društva koji su pokrenuli određene aktivnosti s ciljem očuvanja HFD-a.

– Međutim čak, ako bi ta pomoć bila financijska, ostaje pitanje zašto pomagati Društvu kojem njegova vlastita država ne samo da ne želi pomoći, već i aktivno sudjeluje u njegovom gašenju, pitaju se u Hrvatskom fizikalnom društvu.