Pretraga

HZJZ izdao upute za učenike koji žive u domovima, evo što je s onima kojima su cimeri pozitivni

A- A+

Nakon što je u škole uvedena mjera rutinskog samotestiranja učenika, a ukinuta je samoizolacija te obvezne maske na satu, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je i nove upute za učenike koji stanuju u učeničkim domovima. Osim rutinskog samotestiranja jednom tjedno, učenici koji dijele sobu u domu s pozitivnom osobom samotestiraju se ukupno tri puta unutar približno sedam dana. Maske su ukinute i u zajedničkim prostorijama ako su učenici u njima grupirani prema sobama i u grupama u kojima inače provode vrijeme zajedno.

Foto: srednja.hr

Osim što je za učenike uvedena nova mjera samotestiranja jednom tjedno prije nastave, a potom ukinuta samoizolacija i obavezne maske na satu, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je i upute za učenike koji stanuju u učeničkim domovima. Nove upute usklađene su s onima za škole, odnosno preporukama za provođenje samotestiranja.

Kako se testiraju oni kojima su cimeri pozitivni?

Kao i škole, za potrebe samotestiranja u domu, domovi zaprimaju samotestove osigurane na nacionalnoj razini.

– U slučaju pozitivnog nalaza samotesta, osoba napušta dom. Pozitivan nalaz samotesta potrebno je potvrditi testiranjem u zdravstvenoj ustanovi sukladno odluci izabranog liječnika. Rezultat potvrdnog testa u pravilu se čeka izvan doma. U slučaju negativnog nalaza samotesta, osoba ostaje u domu te nastavlja sve uobičajene aktivnosti, piše u uputama za učeničke domove.

Učenici koji vikendom odlaze kući, sa sobom nose samotestove koje su dobili u školi, kako bi se testirali neposredno prije povratka u dom te kako bi ostali kod kuće u slučaju pozitivnog nalaza

Isto kao u školama, sudjelovanje u samotestiranju u domu je dobrovoljno, a roditelji koji ne žele da njihovo dijete sudjeluje u samotestiranju potpisuje izjavu kod ravnatelja. Punoljetni učenici i studenti takvu izjavu sami za sebe potpisuju.

– Osim rutinskog samotestiranja jednom tjedno, učenici koji dijele sobu u domu s pozitivnom osobom ili kada su u obitelji bili u kontaktu s pozitivnom sobom te su se vratili u dom, samotestiraju se ukupno tri puta unutar približno sedam dana: prvi dan nakon posljednjeg kontakta s pozitivnom osobom u sobi doma ili u obiteljskom domu, te približno tri do četiri dana i sedmi dan od posljednjeg kontakta (u navedena tri samotestiranja ubrajaju se rutinska samotestiranja). Naime, dijeljenje kućanstva ili domske sobe s osobom koja je pozitivna predstavlja veći rizik za zarazu od drugih kontakata, pa je zato potrebno učestalije samotestiranje, piše u uputama HZJZ-a.

Izdvojeni članak
student s maskom na licu

Upravo: HZJZ ukida epidemiološke mjere na fakultetima, ali neke ipak ostaju

Maske većinom nisu obavezne

Maske su u školama ukinute za vrijeme nastave, a i dalje ih učenici nose na hodnicima. Kada je riječ o domovima, učenici prema ovim preporukama ne nose maske dok borave u svojim sobama, u toaletu, u blagovaonici kada sjede na svom mjestu na kojem jedu, te kod tjelesne aktivnosti. Više nisu obavezne ni u zajedničkim prostorijama

– Maske također nisu obavezne za učenike i djelatnike dok borave u zajedničkim prostorijama, ako je moguće u zajedničkim prostorijama
organizirati grupiranje učenika kao što je ranije opisano. Djelatnici međusobno komuniciraju te komuniciraju s korisnicima (učenicima i studentima) na način da ne nose maske kada god mogu održavati primjeren razmak (uvećani razmak u odnosu na uobičajenu komunikaciju prije pandemije). Učenici i djelatnici mogu maske i dalje kontinuirano nositi ako smatraju da su im potrebne, a preporučuju se svim učenicima i djelatnicima škole s kroničnim bolestima koje mogu dovesti do težih oblika bolesti COVID-19 ako im zdravstveno stanje omogućuje nošenje maske, piše u uputama HZJZ-a.

Detaljnije mjere oko organizacije boravka u zajedničkim prostorijama i prolaska zajedničkim prostorijama može donijeti ravnatelj učeničkog doma.

Kao i do sada, u domovima se provode temeljne higijenske mjera – redovito i temeljito pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja rukama usta, nosa, očiju i lica, prikrivanje nosa i usta kod kašljanja i kihanja.

Nove upute HZJZ-a za učeničke domove možete detaljno proučiti u dokumentu u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [446.67 KB]