Pretraga

I biciklizam je poskupio!

A- A+

Jučer se isparkiravamo iz pet centra na drvinju, gužva, promet, 5 sati, čekamo 2 minute. škoda pod rotirkama sa tri policajca unutra juri i probija se suprotnom trakom staje ulazi u pravu traku i staje na put na šljunku sa strane nekom frajeru na biciklu koji je jednako zbunjen kao i svi, koji kurac se događa. uzima mu bike, skida mu ruksak i kreće standardni policija drill…” rekao nam je naš čitatelj Ivan.

Pretpostavljate što se događa? Policija juri za još jednim biciklistom koji ne vozi bicikl po propisima. Svakim danom smo svjedoci količine nepravde koju proizvodi država u kojoj živimo, a  koja bi nas trebala hraniti. U ovom slučaju, riječ je o prijevoznim sredstvima. Cijene goriva rastu kao lude – pitanje je hoće li se ikada stabilizirati,  a cijena karte koju moramo platiti da bi se vozili gradskim prijevozom u najmanju je ruku bezobrazna. I onda kad sve to pokušamo uljudno izbjeći – kažnjeni smo s 300 hrvatskih kuna. Biciklisti policiji ovih dana predstavljaju velik izazov. 

Ne želimo biti nekulturni. Možda nećemo uliti gorivo u vozilo, ali ga nećemo voziti. Nećemo platiti tramvajsku kartu, ali se tramvajem nećemo služiti. Civilizirani smo, nećemo se švercati. Dovraga, lijepo je vrijeme, stiglo je proljeće – vožnja biciklom dođe kao relaksacija i razbibriga.  Ali Hrvatska naprosto ne bi bila Hrvatska da se ovakve stvari ne zakompliciraju do granica krajnje tolerancije.

Prvo i osnovno, potrebno je osvrnuti se na zakon koji kaže Vozači bicikla dužni su kretati se biciklističkom stazom  ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi protivno odredbama članka.

Smiješno jer je nogostup širok kao cesta u manjim gradovima. Uz to, na njemu rijetko ima pješaka. Policajci su kažnjene bicikliste uputili da se žale gradonačelniku Bandiću i tjerali ih da voze cestom. Mnogi su to, zbog gustog prometa i bojazni za vlastiti život, odbili učiniti pa su sišli s bicikla i nastavili pješice. požalio se biciklist Siniša sindikatu biciklista.

Dakle, dragi biciklisti, ako želite živjeti na području pravne države Republike Hrvatske, sad je vrijeme da prestanete voziti bicikl. Naime, imate tri opcije – možete se kretati biciklističkom stazom  na koju ćete naletjeti tu i tamo, ali u velikom djelu grada ista ne postoji. Možete se voziti što bliže desnom rubu kolnika – što nije preporučljivo obzirom na činjenicu da riskirate život. Zadnja ali ne i najgora opcija (ovisi kako se uzme) jest da iskešate 300 kuna u državni proračun. 

Policija, javna služba Ministarstva unutarnjih poslova RH (države koja bi nas trebala hraniti), trebala bi obavljati određene poslove propisane zakonom. Pitanje je koliko je policija, koja služi za očuvanje reda, mira i sigurnosti, zaista učinkovita i koliko se zaista bavi interesima i sigurnošću građana, a koliko pumpanjem državnog proračuna. 

Koliko nam policija uistinu pruža osjećaj sigurnosti? Svaki dan čitamo o nasilju, silovanjima, devijantnom ponašanju, vandalizmu i slično. Gotovo svaki dan pročitamo da je netko negdje ubijen, izboden, pretučen, silovan ili nestao. Međutim, ne tako često pročitamo da su se ovakvi slučajevi riješili. Pitam ja vas – obavlja li policija određene poslove propisane zakonom? Ukoliko je to kažnjavanje osobe koja vozi bicikl, onda se u posljednje vrijeme pretrgla od posla.