Pretraga

‘Imamo previše odličnih, a premalo izvrsnih učenika’: Evo kako uspješan učenik vidi školski sustav

A- A+

Ivica je na zadnjem školskom natjecanju sudjelovao davne 2012. godine, no u svojoj Šibensko-kninskoj županiji i dalje drži rekord za najviše Oskara znanja. Osvojio ih je tri i tako se svrstao među najuspješnije učenike u Hrvatskoj, gledano prema kriteriju izvrsnosti na državnim i međunarodnim natjecanjima. Razgovarali smo s njim o natjecanjima i njegovim iskustvima iz škole, a pitali smo ga i što misli o položaju izvrsnih učenika i našem obrazovnom sustavu.

učionica

Ilsutracija: Pexels

Oskar znanja, za one koji možda ne znaju, je priznanje koje dodjeljuje Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) učenicima za izniman uspjeh na državnim i međunarodnim natjecanjima. Ivica Pletikosa, bivši učenik Osnovne škole Jurja Dalmatinca i Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika, osvojio je tri. I dalje drži rekord za najviše osvojenih Oskara znanja u svojoj županiji, iako je školu odavno završio i već je zaposlen.

Uspjesi učenika i učenica poput Ivice su važni, a upravo zbog toga smo ih istaknuli kroz Alumni projekt. Projekt Alumni mapirao je najbolje učenike i profesore prema kriteriju osvojenih Oskara znanja, a napravili smo ga u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija. Koristeći tražilicu, na Alumni dijelu portala možete pronaći sve dobitnike Oskara znanja od 2005. godine pa nadalje.

Upravo smo na taj način pronašli da je Ivica najnagrađivaniji u svojoj županiji. Ta ga je informacija iznenadila, rekao nam je. Nagrade je osvojio za izniman uspjeh na natjecanjima iz Fizike i Astronomije, a natjecanja su mu ostala u lijepom sjećanju najviše zbog poznanstava koja je stekao, kao i putovanja koja su mu omogućila. Cijeli razgovor s Ivicom pročitajte ispod.

Što te motiviralo da sudjeluješ u natjecanjima?

Na natjecanja me najviše motiviralo druženje i ostvarivanje novih poznanstva vezanih uz dani predmet. Kroz te nove kontakte uvijek bi se stvorila prilika da se prouče nove teme i dublje istraži predmet od interesa. Također, lijepa komponenta natjecanja su sigurno i plaćena putovanja u druge krajeve Hrvatske pa i svijeta.

Je li ti bilo teško pripremati se za njih? Kako bi opisao iskustvo samih natjecanja?

Nije mi bilo izrazito teško pripremati se za natjecanja jer me generalno tema natjecanja uvijek jako interesirala. Samo iskustvo natjecanja je većinom dosta opušteno ali je i prilika za razviti nove komunikacijske vještine.

Izdvojeni članak

Ilija Srpak je jedan od najuspješnijih učenika Hrvatske: Evo što misli o našem školstvu

Na koji način ti je mentor pomogao?

Mentori su mi uglavnom pomagali s idejama oko sadržaja praktičnih radova te generalno osiguravanjem dobre radne okoline. Posebno se zahvaljujem svom profesoru fizike Jakovu Laboru na uvijek izvrsnom znanstvenom i mentorskom pristupu.

Iz perspektive izvrsnog učenika, kakvo je tvoje viđenje školskog sustava? Kakav je položaj izvrsnih učenika? Što bi se u školskom sustavu moglo mijenjati?

Po mom mišljenju stanje školskog sustava nije ni dobro ni loše. Mislim da ima previše odličnih a premalo izvrsnih učenika iz razloga što se barata s puno previše informacija te s nerealnim i nepotrebno visokim očekivanjima. Stanje bi se možda popravilo kada bi školski sustav počeo ranije prepoznavati talent i stekao bolju fleksibilnost s upisnim kvotama i stanjem na tržištu rada.

Što je, po tebi, najveća korist od sudjelovanja na natjecanjima? Bi li preporučio drugim učenicima da i sami steknu to iskustvo?

Najveća korist natjecanja je upoznavanje novih zanimljivih ljudi koji dijele neki zajednički interes. Ostvareni kontakti mogu puno pomoći u stjecanju novih znanja.

Izdvojeni članak

Kako poboljšati školstvo? Pitali smo Krešimira, najuspješnijeg učenika Hrvatske

Kakav je osjećaj znati da imaš najviše Oskara znanja u svojoj županiji, odnosno da si, iz te perspektive, najuspješniji učenik svoje županije?

Jako sam iznenađen da imam najviše Oskara znanja no ne mislim da sam najuspješniji učenik svoje županije.

Čime se trenutno baviš, a kakvi su ti planovi za budućnost?

Trenutno se bavim hardware i software dizajnom elektronike za ugradnju u električnim sportskim motociklima, poglavito električni MotoCross.


Projekt Alumni mapirao je najbolje učenike i profesore prema kriteriju osvojenih Oskara znanja, a napravili smo ga u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija. Koristeći tražilicu, na Alumni dijelu portala možete pronaći sve dobitnike Oskara znanja od 2005. godine pa nadalje.

Pročitajte i ostale razgovore s najuspješnijim učenicima Hrvatske koje smo pronašli koristeći Alumni dio portala:

Srećko je najuspješniji učenik svoje županije: ‘Ne stavljamo dovoljan naglasak na izvrsnost’

Ilija Srpak je jedan od najuspješnijih učenika Hrvatske: Evo što misli o našem školstvu

Pričali smo s jednim od najuspješnijih učenika u Hrvatskoj i doznali što misli o sustavu ocjenjivanja

Kako poboljšati školstvo? Pitali smo Krešimira, najuspješnijeg učenika Hrvatske

Josip je jedan od najuspješnijih učenika u zemlji: ‘Do ovog trena nisam to ni znao’

Sustav ocjenjivanja treba mijenjati? Jedan od najuspješnijih učenika to misli, objasnio nam je zašto

Klaudija je jedna od najboljih učenica Hrvatske: Rasturala je na natjecanjima iz astronomije

‘Imamo previše odličnih, a premalo izvrsnih učenika’: Evo kako uspješan učenik vidi školski sustav

Luka je jedan od najuspješnijih učenika u zemlji: ‘Nadam se da će netko skinuti taj rezultat’