Pretraga

Imate kandidata u razredu? Krenule su prijave za nagradu Luka Ritz, dobitnicima i stipendija

A- A+

Maturant Luka Ritz te je 2008. godine upravo završio grafičku školu, a planirao je studirati novinarstvo. No, njegovi su snovi naprasno prekinuti kada su ga nasmrt, na stanici pored Bundeka, pretukli huligani. Luki u spomen utemeljena je istoimena Godišnja nagrada Luka Ritz, koja se dodjeljuje učenicima koji promiču toleranciju i doprinose tome da se u školama iskorijeni vršnjačko nasilje. Ovogodišnji poziv je otvoren, a prijave se mogu podnijeti do 21. travnja.

Nagrada Luka Ritz 2018.|foto: srednja.hr

Svakog se lipnja, a tako će biti i ove godine, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dodjeljuje Nagrada Luka Ritz. Dobivaju je učenici koji su aktivno uključeni u borbu protiv nasilja te senzibiliziraju svoje vršnjake i ostatak populacije za prevenciju nasilja te promoviraju uzorne modele ponašanja.

Kako prijaviti učenike za nagradu?

Ovogodišnji javni poziv za dodjelu nagrade već je otvoren. Nagrada se njime dodjeljuje jednom učeniku osnovne škole i jednom učeniku srednje škole. Može se po jednom učeniku osnovne i srednje škole dodijeliti i posebno priznanje. Kako stoji u javnom pozivu, u prijedlogu za dodjelu Nagrade potrebno je navesti:

  • osobne podatke predloženog učenika/predložene učenice i podatke o školi/učeničkom domu (ime i prezime, razred koji pohađa, naziv i adresu škole koju pohađa, odnosno naziv i adresu učeničkog doma u kojem je smješten/smještena);
  • podatke o predlagatelju (naziv i adresa ustanove, odgovorne osobe, podatke o tijelu koje je donijelo odluke – vijeće učenika, razredno ili učiteljsko/nastavničko vijeće);
  • obrazloženje prijedloga u kojem, uz ostalo, treba navesti ispunjava li i na koji način predloženi učenik/predložena učenica kriterije.

Neki od kriterija uključuju to da učenik pomaže nastavnicima u osvješćivanju drugih učenika kako treba težiti školi i društvu bez nasilja, svojim primjerom potiče na pozitivno, nenasilno i tolerantno ponašanje,
pomaže drugim učenicima pomaže žrtvama nasilja, brani slabije te sprječava konflikte ili organizira i sudjeluje u humanitarnim akcijama.

Izdvojeni članak
Ana Tomašek s tortom u razredu s kolegama iz razreda

Učenica Ana dobila posebno priznanje u sklopu nagrade Luka Ritz: ‘I nasilnicima treba pomoć’

Nagrada Luk Ritz se sastoji od skulpture, povelje i jednogodišnje stipendije

Uz prijedlog za dodjelu nagrade potrebno je priložiti potvrdu o upisu u školu i/ili smještaju u učenički dom. Prijedlozi za dodjelu Nagrade podnose se u pisanome obliku i zatvorenoj omotnici najkasnije do 21. travnja 2024. godine na adresu:

Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Donje Svetice 38, 10 000 Zagreb,
s naznakom: Prijedlog za dodjelu Godišnje nagrade ‘Luka Ritz’ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja za šk. g. 2023./2024.

a dokumentacija i podaci iz točke II. ovoga poziva dostavljaju se u elektroničkome obliku na adresu:
[email protected].

Nagrada se, u pravilu, dodjeljuje 12. lipnja –  na dan Lukine smrti, a sastoji se od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije za učenika osnovne škole i učenika srednje škole.

Detaljno javni poziv za dodjelu ovogodišnje Nagrade Luka Ritz možete proučiti u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab