Pretraga

[INA Pitalica] U koliko najmanje vaganja možete odrediti koja je loptica različite mase?

A- A+

Portal Srednja.hr i INA uz pomoć studentske udruge Mladi nadareni matematičari ‘Marin Getaldić’ organiziraju ciklus INA pitalica kroz koje tijekom školske godine nagrađujemo točne odgovore na matematička i logička pitanja. Točne odgovore pošaljite na [email protected] do 3.1. kada objavljujemo pobjednika pitalica koji će osvojiti poklon paket iznenađenja iz INA-e.

Svoje odgovore za INA pitalicu pošaljite na mail [email protected] do 3.1., a osoba koja prva odgovori točno dobit će poklon paket iznenađenja iz INA-e. Isti dan objavljujemo na portalu točno rješenje i ime pobjednika. Pitalicu su osmislili Mladi nadareni matematičari ‘Marin Getaldić’.

Pitalica:

Mali Ivan za rođendan je dobio 12 loptica. Sve su naizgled iste, ali jedna je različite mase od ostalih koje su iste mase. Ivan ne može ručno odrediti koja je posebna, ali je srećom za prošli rođendan dobio savršeno točnu staromodnu vagu s dvije strane, koja uvijek pokaže koja je strana teža. Nema utege niti išta drugo, te mu je jedina preostala mogućnost vagati loptice međusobno.

U koliko najmanje vaganja može odrediti koja je loptica različite mase?