Pretraga

[INA Pitalica] Koji je najmanji mogući broj manga u početnoj hrpi?

A- A+

Portal Srednja.hr i INA uz pomoć studentske udruge Mladi nadareni matematičari ‘Marin Getaldić’ organiziraju ciklus INA pitalica kroz koje tijekom školske godine nagrađujemo točne odgovore na matematička i logička pitanja. Točne odgovore pošaljite na [email protected] do 3.1. kada objavljujemo pobjednika pitalica koji će osvojiti poklon paket iznenađenja iz INA-e.

Svoje odgovore za INA pitalicu pošaljite na mail [email protected] do 3.1., a osoba koja prva odgovori točno dobit će poklon paket iznenađenja iz INA-e. Isti dan objavljujemo na portalu točno rješenje i ime pobjednika. Pitalicu su osmislili Mladi nadareni matematičari ‘Marin Getaldić’.

Pitalica:

Na nekom otočiću našlo se pet ljudi i majmunčić Nilsson. Jednog su dana svi zajedno sakupljali mangoe i stavljali ih na hrpu, kako bi ih preko noći međusobno podijelili. Tijekom noći jedna je osoba podijelila mangoe na 5 jednakih hrpica i pri tome joj je ostao jedan mango. Njega je dala Nilssonu, sakrila svoju hrpu, a ostale četiri ponovno spojila u jednu veliku hrpu. Ostala četiri otočana napravila su to isto, jedan za drugim i svatko je jedan mango dao Nilssonu da se hrpe mogu jednako raspodijeliti. Koji je najmanji mogući broj mangoa u početnoj hrpi?