Pretraga

[INA Pitalica] Podijelite u mraku novčiće na glavu i pismo

A- A+

Portal Srednja.hr i INA uz pomoć studentske udruge Mladi nadareni matematičari ‘Marin Getaldić’ organiziraju ciklus INA pitalica kroz koje tijekom školske godine nagrađujemo točne odgovore na matematička i logička pitanja. Točne odgovore za prvu pitalicu u novoj školskoj godini pošaljite na [email protected] do 8.9. kada objavljujemo pobjednika pitalica koji će osvojiti poklon paket iznenađenja iz INA-e.

Svoje odgovore za INA pitalicu pošaljite na mail [email protected] do 8.9., a osoba koja prva odgovori točno dobit će poklon paket iznenađenja iz INA-e. Isti dan objavljujemo na portalu točno rješenje i ime pobjednika. Pitalicu su osmislili Mladi nadareni matematičari ‘Marin Getaldić’.

Pitalica:

Na podu vrlo mračne sobe Vlatko je zatekao 100 identičnih novčića, od kojih je 10 okrenuto na “glavu”, a 90 na “pismo”. Toliko je mračno da je nemoguće na bilo koji način (npr. opipom) razlikovati novčiće koji pokazuju glavu od onih koji pokazuju pismo.

Vlatko želi podijeliti novčiće u dvije hrpe (ne nužno jednakobrojne) tako da svaka hrpa ima jednak broj novčića okrenutih na glavu. U takvoj podjeli, svaki od 100 novčića mora biti okrenut na glavu ili pismo (zbroj novčića na obje hrpe mora biti 100, i novčići ne smiju biti npr. stajati okomito).

Pomozite Vlatku da podijeli novčiće, bez paljenja ikakvog oblika svjetla!