Pretraga

Intelektualci protiv imenovanja crnogorske ministrice znanosti: Izvrijeđala i hrvatskog pisca

A- A+

Čak 150 intelektualaca i kulturnih djelatnika iz Crne Gore uputilo je u četvrtak otvoreno pismo mandataru crnogorske Vlade. Za ministricu znanosti, obrazovanja, kulture i sporta predložio je Vesne Bratić, izvanredne profesorice Filološkog fakulteta u Nikšiću, koja je, između ostalog, za hrvatskog pisca i kolumnista Borisa Dežulovića rekla da je ‘đubre ustaško’.

izv. prof. dr. sc. Vesna Bratić; crnogorska obala | foto: Univerzitet u Nikšiću; Unsplash

Novu crnogorsku vlast čine koalicija ‘Za budućnost Crne Gore’, formirana pod utjecajem Srpske pravoslavne crkve, a na čijem je čelu mandatar Zdravko Krivokapić, i dvije građanske koalicije ‘Mir je naša nacija’ Alekse Bečića, aktualnog predsjednika parlamenta, i ‘Crno na bijelo’ Dritana Abazovića. Međutim, pojavio se problem sa sastavljanjem vlade.

Naime, čak 150 intelektualaca i kulturnih djelatnika potpisalo je peticiju protiv prijedloga nove ministrice znanosti, obrazovanja, kulture i sporta.

Radi se o izvanrednoj profesorici Filološkog fakulteta u Nikšiću, Vesni Bratić, koja je, između ostalog, za hrvatskog pisca i kolumnista Borisa Dežulovića rekla da je ‘đubre ustaško’, a koja za sebe sama naziva ‘srpskom nacionalisticom’.

Inače, Bratić je glavna urednica časopisa Filološkog fakulteta Logos et Littera, a predaje engleski jezik i književnost, čime se i znanstveno bavi. Doktorirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu.