Pretraga

Prekinut štrajk u prosvjeti u susjednoj zemlji: Nastavnici izborili povišicu, ali tek od lipnja

A- A+

Nakon dvodnevne obustave nastave zbog nedovoljnog povećanja plaća, sindikat prosvjete i crnogorska vlada postigli su dogovor da se plaće nastavnicima povećaju od lipnja. Iako je postignut dogovor, štrajk nije odmah prekinut jer su sindikalci tražili pismenu potvrdu. Premijer Crne Gore, Milojko Spajić, najavio je povećanje od 15 posto od rujna, ali prosvjetari ne odustaju od zahtjeva za povećanjem od 17 posto.

nastavnici na ulicama s transprarentima

Foto: Screenshot YouTube | Al Jazeera Balkans

Nakon što je čak 60 posto nastavnika u crnogorskim školama u ponedjeljak obustavilo nastavu jer im Vlada od 1. siječnja nije povećala plaće za 10 posto kako je odlučeno u izmjenama Granskog kolektivnog ugovora. Nakon dvodnevne obustave nastave i negodovanja roditelja, sindikat prosvjete i crnogorska vlada u utorak su postigli dogovor da se nastavnicima od 1. lipnja plaća poveća 10 posto bruto, a onda od početka školske godine kumulativno 17 posto, prenosi index.hr.

Ipak, sinoćnji dogovor nije značio i prekid štrajka, jer sindikalci nisu vjerovali vladi ‘na riječ’, već su tražili i pismenu ponudu koju su prihvatili u srijedu, pa će se crnogorski učenici u četvrtak vratiti u školske klupe. Premijer Crne Gore, Milojko Spajić još u utorak je govorio da novaca za takvo povećanje trenutno nema, ali da može garantirati povećanje od 15 posto od 1. rujna ove godine. Poručio je i kako neće podleći pritisku, a uz to rekao je kako je sindikatima dao i novu ponudu.

Izdvojeni članak

Sindikat Preporod nakon razgovora s Fuchsom: Očekuju pomake u koeficijentima, ali nastavljaju s akcijama

 

Podsjetimo, crnogorska je vlada najavila u utorak kako će pokrenuti postupak kako bi se utvrdila zakonitost ovakve obustave rada nastavnika. Inače, koeficijenti nastavnika u Crnoj Gori su od 1. siječnja 2023. godine povećani između 20 i 45 posto, a prema podacima koje je crnogorskom portalu dan.co.me dostavilo tamošnje Ministarstvo prosvjete, plaća nastavnika razredne nastave s 15 godina radnog staža prošle je godine iznosila 851,44 eura, dok je nastavnik ekonomske skupine predmeta s višim zvanjem imao plaću od 946,75 eura.