Pretraga

Nastavnici susjedne zemlje obustavili nastavu: Traže dogovoreno povećanje plaća od 10 posto

A- A+

Dio nastavnika, odnosno njih skoro 60 posto, izašlo je na ulice Crne Gore te je prekinuta nastava. Štrajk djela prosvjetara doveo je do zatvaranja oko 160 škola koje uopće nemaju nastavu, dok je u nekima nastava organizirana na različite načine, od skraćivanja sata pa do nekoliko sati pauze između predmeta. Nastavnici štrajkaju jer im Vlada od 1. siječnja nije povećala plaće za 10 posto kako je odlučeno u izmjenama Granskog kolektivnog ugovora. Premijer Crne Gore je poručio da novaca za takvo povećanje trenutno nema, ali da može garantirati povećanje od 15 posto od 1. rujna ove godine. Prosvjetarima takvo obećanje ne drži vodu pa su poručili kako se neće vratiti u učionice dokle god se njihov trenutni zahtjev za povećanjem od 10 posto ne ispuni.

nastavnici na ulicama s transprarentima

Foto: Screenshot YouTube | Al Jazeera Balkans

Prosvjetni radnici u Crnoj Gori nisu štrajkali posljednjih 20 godina, a tada nastava nije bila u potpunosti obustavljena. Od ovog tjedna skoro 60 posto nastavnika izašlo je na ulice i nastava se u otprilike 160 škola ne održava, dok se u preostalima održava na različite načine, odnosno s kraćim satom ili pauzama između predmeta, prenosi Al Jazeera Balkans. Nastavnici štrajkaju zato što im se plaća nije povećala za 10 posto od 1. siječnja kako je to bilo odlučeno u izmjenama Granskog kolektivnog ugovora.

Novi crnogorski premijer kaže kako novaca za povećanje plaća od 10 posto trenutno nema

– Ovo više nije borba za povećanje plaće, ovo je borba za dostojanstvo. Godinama smo na margini društva i očekivali smo od ovog premijera i ove Vlade da se malo više založe za prosvjetu i prosvjetne radnike. Prvi korak im je bio da nisu ispoštovali naš Granski kolektivni ugovor, rekao je Radomir Božović, predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore za Al Jazeera Balkans.

Inače, Crna Gora oformila je novu Vladu u listopadu 2023. godine na čijem je čelu premijer Milojko Spajić. On je komentirao kako država trenutno nema novaca za takvo uvećanje plaća nastavnicima i poručio kako neće podleći pritisku. Uz to navodi kako je sindikatima dao i novu ponudu.

Izdvojeni članak

Ovo su najbolji trenuci s prosvjeda nastavnika, kažu da su spremni i za štrajk: ‘Ako ne sada, kada?’

Plaća crnogorskog profesora razredne nastave s 15 godina staža prošle je godine iznosila 851,44 eura

– Možemo 100 posto garantirati uvećanje 15 posto neto zarade od prvog rujna ove godine. Mislim da je to jako razumno i da je to garancija svima da će biti ispunjeni njihovi zahtjevi, odnosno i više od 10 posto i zbog toga je meni malo nejasno zašto bi netko zbog toga štrajkao jer mislim da time samo gube djeca, izjavio je premijer Crne Gore za Al Jazeera Balkans.

Vlada je najavila kako će pokrenuti postupak kako bi se utvrdila zakonitost ovakve obustave rada nastavnika, a novi pregovori očekuju se ove srijede 21. veljače. Inače, koeficijenti nastavnika u Crnoj Gori su od 1. siječnja 2023. godine povećani između 20 i 45 posto, a prema podacima koje je crnogorskom portalu dan.co.me dostavilo tamošnje Ministarstvo prosvjete, plaća nastavnika razredne nastave s 15 godina radnog staža prošle je godine iznosila 851,44 eura, dok je nastavnik ekonomske skupine predmeta s višim zvanjem imao plaću od 946,75 eura.