Pretraga

Ipak neće doći do spajanja dviju srednjih škola: Iz Grada Zagreba nam otkrili i zašto

Škola za montažu i Škola za grafiku neće dijeliti zgradu u drugom polugodištu. Od preseljenje, zasad, ipak ništa. No, nije to odluka koju je Grad Zagreb donio zbog brutalnih prijetnji nasiljem koje su ‘montažeri’ uputili ‘grafičarima’. To čak nije bila ni njihova odluka. Građevinski fakultet, koji s montažerima dijeli zgradu, ipak neće još krenuti s obnovom objekta pa preseljenje učenike, stoga, nije ni potrebno.

razred, učionica

Foto: srednja.hr

Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija u drugom je polugodištu, prema onome što se šuškalo, trebala zbog obnove privremeno preseliti u zgradu Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju. Čim su učenici čuli za te planove, nastala je drama. I to prava.

Brutalne prijetnje nasiljem

‘Montažeri’ su krenuli prijetiti ‘grafičarima’ kako će ih, kad jednom budu dijelili zgradu, tući kao jazavce. Prijetnje nasiljem nisu ostale samo na porukama, već se među učenicima krenuo širiti i video brutalne tučnjave, navodno snimljene u Školi za montažu, uz poruku da to čeka učenike Škole za grafiku, kad se usele zajedno.

Sve je zabrinulo roditelje koji su se žalili ravnateljima škola, Gradu Zagrebu pa čak i pravobraniteljici. Grad Zagreb je nedavno istaknuo kako su o svemu obavijestili i policiju, koja obavlja svoj dio kriminalističke istrage, a u školama, prvenstveno Školi za montažu, pokrenuti su određeni disciplinski postupci. No, gradske vlasti donedavno su još, unatoč brutalnim prijetnjama nasiljem razmatrali da se dvije škole ipak privremeno spoje u drugom polugodištu.

Izdvojeni članak
pravobraniteljica helenca pirnat dragičević

Roditelji učenika koji su dobili prijetnje nasiljem javili se pravobraniteljici: Evo što ona kaže

Ništa od preseljenja

Kako nas od početka nastave u drugom polugodištu dijeli svega par dana, pitali smo opet Grad Zagreb jesu li donijeli odluku o preseljenju Škole za montažu i što će biti sa Školom za grafiku. Od preseljenje izgleda, zasad ništa. No, ne zahvaljujući odluci gradskih vlasti. Građevinski fakultet koji dijeli zgradu sa Školom za montažu neće još kretati u obnovu pa montažeri neće ni seliti sa Svetog Duha.

– Slijedom navedenoga, u ovom trenutku ne postoji potreba za izmještanjem Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija na novu lokaciju te će Škola nastaviti organizirati svoj odgojno-obrazovni rad u matičnom objektu na Svetom duhu. Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija, kao i Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, o navedenom su obaviještene sredinom prosinca, rekli su nam iz Grada.

Za sve detalje oko rekonstrukcije i obnove zgrade nakon potresa uputili su nas na Građevinski fakultet.


REAGIRALA JE I PRAVOBRANITELJICA

Učenike treba odgajati u skladu s ljudskim pravima, osvijestiti im da je svaki oblik nasilja neprihvatljiv. Grad Zagreb mora ozbiljno razmisliti o spajanju dviju zagrebačkih škola, nakon što su učenici jedne učenicima druge uputili prijetnje nasiljem. U kratkim crtama, mišljenje je to pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević kojoj su se javili roditelji zabrinutih učenika iz Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju.


Nedavno je u našem podcastu na temu vršnjačkog nasilja i nasilja među mladima gostovala Tanja Dejanović Šagadin, školska psihologinja i psihoterapeutkinja. Njeno gostovanje možete pogledati u videu ispod.


Ako ste žrtva nasilja ili zlostavljanja, bilo obiteljskog, vršnjačkog ili od strane treće osobe možete se javiti i Hrabrom telefonu na 116 111 (za djecu), odnosno na 0800 0800 (za mame i tate). Informacije o postupku prijave možete dobiti na besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na 116 006  koja je otvorena svaki dan od 0 do 24 sata. Potonja, napomenimo, radi samo s odraslima.

U slučaju da vi ili netko koga znate ima suicidalne misli ili je žrtva cyberbullinga i druge vrste nasilja, možete se obratiti psihološkom centru TESA. Psihološko savjetovanje je dostupno putem telefona za psihološku pomoć na 01 48 28 888 svakog radnog dana od 10 do 22 sata.