Pretraga

Roditelji učenika koji su dobili prijetnje nasiljem javili se pravobraniteljici: Evo što ona kaže

Učenike treba odgajati u skladu s ljudskim pravima, osvijestiti im da je svaki oblik nasilja neprihvatljiv. Grad Zagreb mora ozbiljno razmisliti o spajanju dviju zagrebačkih škola, nakon što su učenici jedne učenicima druge uputili prijetnje nasiljem. U kratkim crtama, mišljenje je to pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević kojoj su se javili roditelji zabrinutih učenika.

pravobraniteljica helenca pirnat dragičević

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević reagirala je na prijetnje nasiljem učenicima zagrebačke Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju
Foto: Unsplash | dijete.hr

Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju i Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija od drugog će polugodišta možda dijeliti zgradu. Grad Zagreb još nije donio odluku o tome, iako su ‘montažeri’ brutalno prijetili nasiljem ‘grafičarima’, zbog čega su poduzete disciplinske mjere, a slučaj je završio i na policiji.

Nekolicina zabrinutih roditelja učenika Škole za grafiku pomoć je zatražila i od Helence Pirnat Dragičević. pravobraniteljice za djecu. Nedavno je stigao dosta opširan odgovor od pravobraniteljice.

Izdvojeni članak
nasilje u školi

Brutalne prijetnje nasiljem u zagrebačkoj školi, uključila se i policija: ‘Jedva čekam udarati te jazavce’

Učenici biraju tu školu zbog prihvaćanja različitosti

Zabrinuti roditelji pravobraniteljici su se obratili prvenstveno zbog šokantnih prijetnji nasiljem, no to nije jedini razlog. Ako dođe do privremenog ‘spajanja’ dviju školu, to znači da će se nastava slušati u dvije smjene, a satovi će biti skraćeni, zbog čega roditelji smatraju da će biti narušeni primjereni uvjeti za školovanje njihove djece.

Pri donošenju odluka o ‘spajanju’ dviju škola, ističe Pirnat Dragičević, posebno treba voditi računa o dobrobiti djece i potrebi zaštite njihovog najboljeg interesa. Konvencija o pravima djeteta u članku 3. navodi kako najbolji interes djeteta nije tek jedan od elemenata koji se uzima u obzir, već primarni, kada je u pitanju neki sukob interesa. Dobrobit djece, dakle, ima prednost nad ostalim elementima.

– Ujedno smo istaknuli da je potrebno uzeti u obzir i činjenicu, koja se naglašava u pritužbama roditelja. da Školu za grafiku, dizajn i medijsku produkciju uglavnom pohađaju djeca umjetničkog afiniteta, često alternativnog stila odijevanja, a neki od njih i različitih rodnih identiteta i spolne orijentacije, zbog čega i odabiru navedenu školu koja je poznata po prihvaćanju različitosti, istaknula je u odgovoru pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Izdvojeni članak
Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju

Grad Zagreb još nije odustao od spajanja dviju škola, iako među učenicima frcaju prijetnje nasiljem

‘Učenike treba odgajati u skladu s ljudskim pravima’

Iz ureda pravobraniteljice u dopisu ističu da razumiju zabrinutost učenika Škole za grafiku i njihovih roditelja zbog neprimjerenih poruka ‘ispunjenih govorom mržnje i prijetnjama nasiljem’. Takve poruke, navode dalje, nisu u skladu s temeljnim načelima i ciljevima odgoja i obrazovanja.

– Učenike treba odgajati i obrazovati u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturalnom svijetu, za poštivanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva, odlučno tvrdi pravobraniteljica Pirnat Dragičević.

Grad Zagreb su pozvali da razmotre sve okolnosti prije donošenja odluka o ‘spajanju’ dviju škola u drugom polugodištu. Osim toga, pravobraniteljica je pozvala gradske vlasti da ojačaju preventive programe kako bi osvijestili učenike o tome da je bilo kakav oblik nasilja neprihvatljiv. Sukladno propisima, Pirnat Dragičević zatražila je od Grada da ih izvijesti o svim okolnostima slučaja i daljnjim planovima, a o svemu je obavijestila Ministarstvo znanosti i obrazovanja te ravnatelje obje škole.


Ako ste žrtva nasilja ili zlostavljanja, bilo obiteljskog, vršnjačkog ili od strane treće osobe možete se javiti i Hrabrom telefonu na 116 111 (za djecu), odnosno na 0800 0800 (za mame i tate). Informacije o postupku prijave možete dobiti na besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na 116 006  koja je otvorena svaki dan od 0 do 24 sata. Potonja, napomenimo, radi samo s odraslima.

U slučaju da vi ili netko koga znate ima suicidalne misli ili je žrtva cyberbullinga i druge vrste nasilja, možete se obratiti psihološkom centru TESA. Psihološko savjetovanje je dostupno putem telefona za psihološku pomoć na 01 48 28 888 svakog radnog dana od 10 do 22 sata.

pravobraniteljica helenca pirnat dragičević
Share via
Copy link
Powered by Social Snap