Pretraga

Ispovijest roditelja ubijene studentice iz Osijeka: ‘Mislila je da je svijet jedno sigurno mjesto’

A- A+

Krajem rujna Hrvatsku je potreslo ubojstvo osječke studentice Mihaele Berak. Ubio ju je u svom stanu policajac Marko Smažil. Niz kontradiktornih izjava službenih tijela o tome kako je do ubojstva došlo ostavio je gorak okus u ustima brojnih građana, a sve okolnosti ni danas nisu javno obavljene. Mihaelini roditelji u velikom javnom istupu institucije optužuju za zataškavanje, a do sada im, kažu, nitko nije izrazio sućut.

Jadranka i Ivica Berak, roditelji ubijene studentice Mihaele Berak | screenshot: HRT

Studentica Pravnog fakulteta u Osijeku, Mihaela Berak, ubijena je netom prije svog 21. rođendana, u rujnu. Upucao ju je policajac Marko Smažil, a sve okolnosti do danas nisu javno poznate. Javnost je ostala zgrožena postupanjem institucija. Priopćenje o ubojstvo objavljeno je tek drugi dan, a PU osječko-baranjska imala je niz kontradiktornih izjava o slučaju. Prvo su objavili kako je policajac slučajno upucao studenticu. Zatim je DORH rekao kako se radi o ubojstvu, da bi na kraju načelnik PU osječko-baranjske, Ladislav Bece izjavio kako je do ubojstva vjerojatno došlo jer se mladi policajac ‘hvalio pištoljem’, iako je u tom trenutnu istraga još uvijek bila u tijeku. U međuvremenu su u javnost su dospjele zabrinjavajuće poruke koje je ubijena studentica razmjenjivala s policajcem, na čije je problematično ponašanje upozoravala svoju prijateljicu.

‘Ona je bila dijete koje je oko sebe širilo pozitivu’

Roditelji ubijene Mihaele pred kamerama su HRT-a, za emisiju Nedjeljom u 2 na temu nasilja nad ženama, govorili o svojoj ubijenoj kćeri, ali i duboko zabrinjavajućem odnosu institucija. Mihaelina majka Jadranka Berak rekla je da je Mihaela uvijek bila netko tko je oko sebe širio pozitivnu energiju. Dodala je kako je Mihaela oduvijek imala svoj stav te je rano prepoznala da želi pomagati drugima.

– Naša Miha, naša radost, sve naše. Ona je bila dijete koje je oko sebe širilo pozitivu. Uvijek je bila okružena prijateljima, ambiciozna, rekla je Mihaelina majka za HRT.

Prepričava i kako je Mihaela uvijek imala svoj stav, sve otkako je krenula u vrtić, kada je sama odlučivala što će odjenuti pa sve do odluke oko upisa na fakultet. Među ostalim, želja joj je bila i pružati podršku ženama koje su zlostavljane i u sigurnim kućama. Uvijek je, priča Mihaelina majka, znala slušati ljude s puno sućuti i bila je borac za obespravljene.

– Uvijek je vjerovala u dobro. Znala je da ima dobro u ljudima. Mislila je da je svijet jedno sigurno mjesto. Bila je puna života, vedrine i borac za pravdu, da one obespravljene – izvede na dobro. Samim time što se uvijek tako trudila svima pomoći, profesorica joj je rekla ti si ženski harambaša – to je bila naša Miha, rekla je za HRT Jadranka Berak.

Osim što je bila uspješna studentica, Mihaela se godinama bavila rukometom i taekwondom. Ove godine željela je polagati vozački, a istodobno je i bila zaposlena.

– Nismo mogli pojmiti da se ona neće pojaviti na vratima. Ponekad se nadam, kada pogledam navečer, možda se pojavi i kaže: mama to je bila šala, mama vratila sam se s nekog puta. Ne možemo shvatiti da našeg djeteta više nema, rekla je Berak.

Izdvojeni članak

U 16 naših gradova prosvjedovalo se zbog ubojstva studentice: ‘Policija ne štiti žene od nasilja’

‘Pokušaj zataškavanja je dodatno ozljeđivanje rana’

Dodatan uteg na čitavu situaciju stavlja odnos institucija prema obitelji. Okolnosti Mihaelina ubojstva još uvijek nisu do kraja razjašnjene. Diljem Hrvatske održani su prosvjedi, a niz organizacija koje su ih organizirale, među ostalim, traži donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama te uvođenje novog kaznenog djela femicida.

– Pokušaj zataškavanja, prije toga laganje da je izvršila samoubojstvo je nama samo dodatno ozljeđivana rana. Mi znamo svoje dijete. Ona ima jako puno prijatelja, radnih kolega koji nisu mogli pojmiti to što se plasiralo u medijima. Ne mogu shvatiti da je to netko mogao tako izgovoriti i plasirati, rekla je Berak za HRT.

Otac kaže da su informacije o smrti svoje kćeri i tome tko ju je ubio saznali su tek nakon dolaska na patologiju. Mihaelina majka upozorila je da nisu mogli doći sebi od teza i informacija koje su iznošene u medijima.

– Mi smo sve iz medija čuli. Nismo mogli doći sebi. Prvo, izgubili smo dijete koje nam ne može ništa vratiti, ali nedostatak poštovanja prema žrtvi, roditeljima i sestri je nešto što podjednako boli, upozorila je.

Mihaelin otac Ivica Berak dodao je kako im do današnjeg dana nitko iz institucija nije izrazio sućut.

– Znali su sve preko novina i portala što je izlazilo. Nikada nam sućut nisu izjavili, kazao je Mihaelin otac za HRT.