Pretraga

Počelo je suđenje učenicima zbog čijih je laži profesoru odrubljena glava

A- A+

Tri godine nakon što je, ispred svoje srednje škole u predgrađu Pariza, mučno ubijen profesor Samuel Paty, slijedi suđenje učenicima koji su doveli do tog ubojstva. S optužbama će se suočiti šestero tinejdžera koji su lagali o događanjima na nastavi, svojim djelima doveli do poziva za odmazdom na društvenim mrežama te pomogli ubojici da presretne profesora. Profesora je ubio 18-godišnjak kojeg je policija ubila odmah nakon što je priznao što je napravio.

Natpis na prosvjedu za profesora Samuela Patyj

Natpis na prosvjedu za profesora Samuela Patyja | foto: Screenshot, YouTube

Šestero francuskih tinejdžera koji su povezani s mučnim ubojstvom nastavnika Samuela Patyja prije tri godine, suočit će se s optužbama za svoja djela. Kako piše Reuters, suđenje će trajati do 8. prosinca, a tinejdžeri bi mogli dobiti između dvije i dvije i pol godine zatvora.

Nastavniku je zbog karikature proroka Muhameda odrubljena glava

Naime, nastavnik je ubijen mjesec dana nakon što je svojim učenicima u sklopu poduke o slobodi izražavanja i građanskog odgoja, pokazivao karikature proroka Muhameda i postavio problemski zadatak. Upitao ih je ‘biti ili ne biti Charlie’, referirajući se na hashtag #JeSuisCharlie kojim se izražavala potpora nakon terorističkog napada u kojem je u siječnju 2015. ubijeno 12 ljudi, a pokazao je karikaturu iz satiričnih novina Charlie Hebdo.

Učenici muslimanske vjeroispovjesti su se zbog toga požalili svojim roditeljima i sve se počelo širiti društvenim mrežama na kojima su se počeli pojavljivati pozivi na odmazdu i profesor se osjećao vrlo ugroženo. Sve je to išao prijaviti policiji, a na putu do kuće ga je presreo 18-godišnji islamski terorist Abdullakh Anzorov koji ga je izbo nožem i odrubio mu glavu. Anzorov je nakon toga priznao ubojstvo i rekao da se radi o osveti, a policija ga je potom ustrijelila i ubila.

Izdvojeni članak
Transparent s tihog prosvjeda u znak sjećanja na Samuela Patyja.

Na današnji dan prije točno tri godine svijet je šokiralo okrutno ubojstvo profesora

Učenici optuženi za laganje i pomaganje ubojici

Od tada je deset osoba optuženo za urotu i pomaganje ubojici, uključujući imama, roditelja učenika i dva učenika iz Patyjeve škole. Jedna od učenica, tada 13-godišnjakinja, koja je lagala da je Paty učenike muslimanske vjeroispovjesti zatražio da izađu van iz učionice prije nego li je pokazao karikaturu, a zapravo tada nije niti bila u školi, optužena je za davanje lažnog iskaza.

Ostalih petero tinejdžera koji su, u vrijeme ubojstva imali 14 i 15 godina, optuženi su za smišljenu zločinačku zavjeru i zasjedu jer se sumnja da su ubojici ukazali na Patyjeva kretanja i pomogli mu da ga presretne.

S obzirom na to da se radi o maloljetnicima, njihov identitet ne smije biti otkriven, a suđenje će se odviti iza zatvorenih vrata.