Pretraga

Iz dječjih domova apeliraju na građane da im ne donose prljave i poderane stvari: ‘Djeca to neće nositi’

A- A+

Dječji domovi zamolili su građane da obrate pažnju na to kakvu odjeću i ostale stvari doniraju njihovim štićenicima. Naime, rekli su da im građani često donose prljave i poderane stvari koje nisu uporabljive. Također, rekli su i da vreće sa stvarima često samo budu ostavljene ispred njihovih vrata bez da itko nazove ili na bilo koji način najavi da će ih donijeti.

Hrpa odjeće

Hrpa odjeće | foto: Canva

Ravnatelji dječjih domova diljem Hrvatske zamolili su građane da pripaze na to kakvu odjeću, obuću i druge stvari doniraju njihovim štićenicima jer se nerijetko dogodi da budu prljave, poderane i neupotrebljive. Također, neki su domovi rekli i kako više neće primati donacije rabljenih stvari.

Ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Maestral u Splitu, Jelena Burazin, za 24sata.hr je rekla da su još prije mjesec dana građane zamolili da pred njihovim vratima ne ostavljaju vreće pune poderane odjeće te je dodala da više ne primaju rabljenu odjeću i druge stvari.

‘Netko je ostavio pljesniva dječja kolica’

– Čini se da mnogo naših sugrađana čisti ormare, pa i nas zatrpavaju golemim količinama odjeće i obuće koja je nerijetko sasvim ofucana i neprimjerena za djecu, rekla je Burazin za 24sata.hr.

Dodala je i da njihova djeca takvu odjeću neće nositi pa Centar ima samo dodatni trošak jer moraju platiti odvoz. Rekla je i kako su im vreće s takvom odjećom počele pristizati u vrijeme kada su u Splitu svi počeli čistiti svoje ormare i mijenjati garderobu.

– Uz odjeću, netko nam je ostavio i pljesniva dječja kolica za koja se vidi da su bila dugo zapuštena i stajala u nekoj šupi. Naša praksa je kada dođe rabljena odjeća za bebe, a da je u dobrom stanju, tad je uzmemo. No djeca školske dobi jako se razočaraju kad vide da su im donirali poderanu, staru i izlizanu odjeću, rekla je ravnateljica za 24sata.hr.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj porastao broj mladih koji su često nesretni: Najčešći ‘krivac’ je školski neuspjeh

‘Ponekad se dogodi da među stvarima bude nešto poderano’

Ravnatelj Dječjeg doma Klasje iz Osijeka, Vedran Škugor, za 24sata je rekao da se, u sezonskim izmjenama odjeće, ponekad zna dogoditi da se među darovanim stvarima nađe pokoja koja je poderana ili neupotrebljiva.

– Što se tiče odjeće, djeca sama izabiru što ima paše, no mi sve prvo moramo pregledati. Ako su stvari dobre i nosive onda ih operemo i damo djeci. Mi primamo rabljenu odjeću ako je dobra, čista i uredna. Ukoliko upit bude mailom ili telefonskim putem, ljudi nam kažu je li odjeća kratko nošena ili nenošena, a iz razgovora s njima zaključimo može li nam biti od koristi, rekao je ravnatelj za 24sata.hr.

Dodao je i da stvari koje su neupotrebljive često budu u onim vrećama koje netko samo ostavi ispred doma bez da prethodno nazove ili najavi svoj dolazak.