Pretraga

Profesor povijesti iz Slavonije godinama spolno zlostavljao sina i suprugu: Dobio 19 mjeseci zatvora

A- A+

Profesor povijesti iz Slavonije osuđen je na 19 mjeseci zatvora zbog spolnog zlostavljanja sina i supruge. Kazna od 19 mjeseci zatvora nepravomoćna je, a optuženi 62-godišnji profesor, tvrdi da su optužbe neutemeljene te da proizlaze iz ženinih motiva da mu onemogući viđanje djece i oduzme posao. Sudsko vijeće nije povjerovalo u njegovu obranu, a profesor je optužen za četiri kaznena djela bludnih radnji i spolne zloporabe djeteta, kao i dvije povrede djetetovih prava.

policajac stavlja lisice muškarcu kojeg uhićuje

foto: Canva

Profesor povijesti iz Slavonije osuđen je na 19 mjeseci zatvora zbog spolnog zlostavljanja vlastitog sina, dok je prema optužnici, isto činio i nad suprugom od sredine 2012. do jeseni 2014. On je ranije tvrdio kako je ova optužba izazvala je ozbiljne posljedice po njegovu profesionalnu karijeru, budući da su ga mediji oslovljavali kao ‘profesor povijesti pedofil’, a suspenzija je automatski uslijedila nakon podizanja optužnice, piše Jutarnji.hr.

Kazna od 19 mjeseci zatvora je nepravomoćna

Optuženi, 62-godišnji profesor povijesti iz istočne Hrvatske, tvrdi da su optužbe neutemeljene te da proizlaze iz ženinih motiva da mu onemogući viđanje djece i oduzme posao. U svojoj obrani, tvrdi da nikada nije zlostavljao sina niti dovodio djecu u opasnost te negira optužbe supruge, koje uključuju guranje pod kauč, držanje glave u pećnici te napad vilicom, navodi Jutarnji.hr.

Unatoč profesorovim tvrdnjama, sudsko vijeće nije povjerovalo u njegovu obranu. Optužen je za četiri kaznena djela bludnih radnji i spolne zloporabe djeteta mlađeg od 15 godina, te dvije povrede djetetovih prava. Kazna od 19 mjeseci zatvora nepravomoćna je, a profesoru je naloženo i plaćanje 254 eura sudskih troškova.

Prema optužnici, profesor je sina zlostavljao od sredine do kraja 2012., dirajući ga po spolovilu s ciljem zadovoljenja vlastitog spolnog nagona, navodi Jutrnji.hr. Ova strašna djela ponovio je godinu kasnije, istovremeno čineći bludne radnje nad dječakom. Suprugu je, prema optužnici, spolno zlostavljao od sredine 2012. do jeseni 2014., kada je pobjegla s djecom.

Izdvojeni članak
crno bijela fotografija djevojke koja sjedi i plače

Optužen nastavnik koji je godinama seksualno iskorištavao učenice, prijeti mu do 10 godina zatvora

Sud utvrdio da je počinio djela s izravnom namjerom

Svjedočenja djece pred sudom otkrila su da je optuženi prijetio, fizički napadao, tjerao suprugu da moli za oprost, a nakon tih susreta ih je, prema tvrdnjama majke, vraćao u rasulu iziritirane kože od mokraće i s ozljedama po tijelu. Institucije su intervenirale nakon saznanja o slučaju, odredivši privremenu mjeru viđanja djece. Međutim, kada je o svemu ispričala socijalnoj radnici u nadležnom Centru za socijalnu skrb, te im rekla i da je više puta silovana u braku, žrtva je ustvrdila kako su je ‘upozorili da te stvari ne spominje jer u Hrvatskoj ne postoji silovanje u braku’, prenosi Jutarnji.hr.

Također su joj, tvrdila je, u CZSS-u objašnjavali da će, ‘ako to nastavi pričati, biti proglašena ludom i ostati bez djece jer joj je partner ugledni član društva kojeg štite više instance’. Sud je utvrdio da je profesor počinio djela ubrojiv i s izravnom namjerom, a visina kazne određena je uzimajući u obzir njegovu neosuđivanost, kao i po težini počinjenih djela.