Pretraga

Izašao kalendar nacionalnih ispita za iduću školsku godinu: Saznali smo hoće li biti kakvih promjena

A- A+

Nacionalni ispiti za učenike četvrtih i osmih razreda održat će se i iduće školske godine. Ispite pišu svi učenici osmih razreda u svim školama, dok se u četvrtim razredima pišu samo u 81 školi na ranije određenom uzorku. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je kalendar kada se pišu koji predmeti. Nama su otkrili kako neće biti nikakvih promjena u provođenju i vrednovanju ispita, ali da će ispiti biti drugačiji, odnosno poboljšani.

Učenik u učionici, papir na kojemu piše nacionalni ispiti

Foto: srednja.hr | Unsplash

Nacionalni ispiti provodit će se i u 2023./2024., a pišu ih svi učenici osmih razreda te učenici četvrtih razreda u 81 školi odabranoj prethodnih godina. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je kalendar nacionalnih ispita za iduću školsku godinu, a ravnatelj Vinko Filipović otkrio nam je hoće li biti kakvih promjena.

– Za sada ostaje da će rezultati nacionalnih ispita biti zabilježeni kao bilješka. Neće se dogoditi nikakve veće promjene, osim što će se na temelju analize i rezultata napraviti bolji ispiti za buduće generacije. Tako to radimo na maturi već 14 godina, znači pokušavamo svake godine malo poboljšati ispite da budu što kvalitetniji, rekao je ravnatelj NCVVO-a.

Nacionalni ispiti za učenike četvrtoga razreda nastavit će se provoditi u 81 školi

U kalendaru nacionalnih ispita za iduću školsku godinu isto tako nije bilo promjena te će se većina ispita održati kao ove i prethodne godine.

– Unatoč i dobrim i lošim stranama, mjesec ožujak je optimalan za održavanje nacionalnih ispita. Da idemo ranije s nacionalnim ispitima, onda nam dobar dio gradiva osmog razreda ne može biti obuhvaćen, a ako idemo prema svibnju ulazimo u razdoblje pripreme i provedbe državne mature. Dakle, kalendar za iduću godinu je gotovo preslika kalendara od prošle godine, navodi Filipović.

Nacionalni ispiti za učenike četvrtoga razreda nastavit će se provoditi samo u 81 školi u uzorku određenom prethodnih godina. Četvrtaši u tim školama pisat će nacionalne ispite iz Hrvatskoga jezika 4. ožujka, ispite iz materinskoga jezika za učenike koji se školuju na jeziku i pismu nacionalnih manjina 5. ožujka, Matematike 6. ožujka te Prirode i društva 8. ožujka 2024.

Izdvojeni članak
učenik piše u bilježnicu u razredu

Školski kalendar s praznicima za 2023. I 2024. školsku godinu

Osmaši će zbog praznika pisati ispite tri dana za redom

Svi učenici osmih razreda i u svim školama pisat će nacionalne ispite iz Hrvatskoga jezika, materinskoga jezika, prvoga stranog jezika, Matematike, Biologije, Fizike, Povijesti, Kemije i Geografije. Hrvatski je prema rasporedu 11. ožujka, a ispit iz materinskog jezika za učenike koji se školuju na jeziku i pismu nacionalnih manjina je 12. ožujka.

Osmaši će nacionalni ispit iz prvog stranog jezika pisati 13. ožujka, a iz Matematike 15. ožujka, Biologija je na redu 19. ožujka, a Fizika 21. ožujka. Učenici osmih razreda pisat će nacionalne ispite iz Povijesti, Kemije i Geografije tri dana za redom, od 25. do 27. ožujka kako bi ih napisali prije nego tog tjedna odu na proljetne praznike.

Cijeli kalendar nacionalnih ispita za školsku godinu 2023./2024. možete pogledati u dokumentu ispod, a cijeli kalendar za iduću školsku godinu možete pronaći na ovoj poveznici.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab