Pretraga

Izašla je lista najboljih poznavatelja engleskog jezika na svijetu, Hrvatska zauzela visoko mjesto

A- A+

Međunarodna obrazovna tvrtka, EF Education First, objavila je izvješće za 2021. godinu o poznavanju engleskog jezika među zemljama svijeta. Hrvatska se ove godine našla rame uz rame s razvijenijim zemljama.

Foto: Unsplash

Engleski jezik nekome je muka, a netko ga zna ‘k’o vodu pit’. U svakom slučaju, nema dvojbe da nas engleski okružuje u svakodnevnom životu, kako u serijama i filmovima, tako i na internetu na kojem provodimo većinu svoga dana.

Međunarodna obrazovna tvrtka koja se ne srami pohvaliti da je vodeća u području jezika, EF Education First, objavila je izvješće za 2021. godinu o poznavanju engleskog jezika među zemljama svijeta. Rezultati su, naime, podijeljeni u pet skupina, a Hrvatska se našla u onoj prvoj i najboljoj, tik uz zemlje poput Finske, Švedske, Portugala i Belgije.

Istraživanje je provedeno na dva milijuna ljudi u 112 zemalja, a medijalna je dob ispitanika bila 26 godina. Krunu za najbolje poznavanje engleskog jezika ove je godine ponovno odnijela Nizozemska, na drugom je mjestu Austrija, a na trećem Danska.

Izdvojeni članak

Objavljena je lista najjačih putovnica za 2022., pogledajte na kojem je mjestu Hrvatska

Hrvatska je u prošlogodišnjom istraživanju zauzela 13. mjesto u zemljama svijeta, no ove se godine popela čak na 10. mjesto, pa je tako ušla na ‘Very High Proficiency’ (visoka razina baratanja jezikom) listu. Kada je riječ samo o Europi, Hrvatska je deveta, baš kao i Grad Zagreb.

Osim toga, podaci pokazuju da engleski najbolje znaju Europljani u dobi između 26 i 40 godina, dok se dobna skupina između 18 i 20 godina ipak nije toliko proslavila. Zemlje s većim znanjem engleskog su, prema istaživanju, ujedno i razvijenije te imaju veći BDP i ekonomski rast.

Na koncu valja istaknuti i naše susjede, pa je tako Srbija zauzela respektabilno 14. mjesto i skoro se našla na prvoj listi, dok je Italija na 35. mjestu. Podaci za Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu nisu dostupni, pa nismo sigurni kako oni stoje. Na posljednjem je mjestu Jemen.

Foto: Screenshot/EF Education First