Pretraga

Izgubio sud: Student nije podmirio sitan račun u bolnici, sada mora platiti 55 puta više

A- A+

Svi redovni studenti imaju besplatno obvezno zdravstveno osiguranje sve dok ne završe svoje obrazovanje, odnosno najkasnije do navršene 26. godine života. Sukladno tome, liječenje studenata u Hrvatskoj je besplatno, no prije osam godina jedan je student odbio platiti račun od 25 kuna u bolnici te je ovršen 2017. godine, a sada je dobio konačni iznos koji mora platiti.

sud

Foto: Pixabay

Student iz Karlovca 2014. je godine u KBC-u Zagreb ostao dužan 25 kuna jer je navedeni iznos odbio platiti, s obzirom na to da je imao studentska prava te kao takav bio oslobođen plaćanja. No, tri godine kasnije stigla mu je ovrha na koju se žalio, u konačnici izgubio sud i sada mora platiti i troškove postupka od 1.375 kuna.

Mladića je, kako piše KAportal, na sudu zastupala njegova majka koja radi na ovrhama u jednom gradskom poduzeću. On je 13. veljače 2014. bio u Ambulanti za opću pulmologiju KBC-a u Zagrebu te je, prema navodima majke, tri tjedna bio smješten i u Klinici za plućne bolesti Jordanovac koja spada pod KBC Zagreb.

Izdvojeni članak
lijecnik

Maturanti i studenti, provjerite svoje zdravstveno osiguranje: HZZO kaže da se ponekad ne produlji automatski

Tada mu je izdan račun od 25 kuna, a student tvrdi da je on izdan nakon što mu je pružena zdravstvena usluga u ambulanti za pulmologiju te da se ne radi o usluzi vađenja krvi.

– Tuženik je u obvezi podmiriti trošak zdravstvene usluge jer je sud ocijenio da tuženik nije dokazao postojanje razloga za oslobođenje od plaćanja, odnosno da je bio u svojstvu studenta te da nije bio dužan platiti uslugu, zaključio je Općinski sud u Karlovcu.

Mladić tako sada nakon što je izgubio sud, uz račun od 25 kuna, mora platiti i troškove postupka od 1.375 kuna.