Pretraga

Iznenadit će vas koji je političar pravi hit među mladim Hrvatima

A- A+

Ova 2019. u Hrvatskoj je izborna godina, a prije predsjedničkih, već 26. svibnja, očekuju nas oni za Europski parlament. Koliko će mladih izaći na te izbore tek predstoji vidjeti, a posljednji CRO Demoskop istražio je kojim su političkim opcijama najviše naklonjeni oni u dobi od 18 do 29 godina. Iznenađujuće dobar rezultat među mladima u odnosno na ukupni postigla je u istraživanju rejtinga Nezavisna lista suca Mislava Kolakušića.

Screenshot: YouTube

Kako piše portal Vijesti.rtl.hr, prema podacima istraživanja CRO Demoskop agencije Promocija plus za RTL u dobnoj skupini od 18 do 29 rejting HDZ-a i Živog zida izjednačen je i iznosi 14,5% potpore birača. Napomenimo kako je ukupna potpora HDZ-u u svim dobnim skupinama daleko veća, čak 28%, dok je ona Živog zida u ukupnoj populaciji manja, 8,5%.

Izdvojeni članak
izbori

Neki su jedva punoljetni: Donosimo listu 10 najmlađih kandidata na Europskim izborima

Baš kao i HDZ, ni SDP ne može biti zadovoljan kada su u pitanju mladi birači. Dok su u ukupnom rezultatu na drugom mjestu s potporom od 16,9%, među mladima ona iznosi samo 10,8%, a toliku potporu mladih ima i Most nezavisnih lista (a u ukupnoj je ona 6,8%).

Od političkih opcija s najboljim rejtingom svakako je najveće iznenađenje Nezavisna lista suca Mislava Kolakušića koja među mladima ima potporu od 10,8%, dakle isto kao i SDP i MOST. Inače, ukupno Kolakušić bilježi potporu od 2,8%.

Među mladima dobro stoji i HSS s potporom od 7,2%, dok u ukupnoj populaciji ona iznosi 3,4%.

Ovo istraživanje provedeno je na uzorku od 1.300 punoljetna građana Republike Hrvatske, a stratificiran je po županijama i veličini naselja, uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača po spolu, dobi i obrazovanju. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77%, uz razinu pouzdanosti od 95%.

____________________________________________________________

Izbori za Europski parlament održavaju se 26. svibnja 2019. Iskoristite svoje glasačko pravo i ispunite svoju građansku dužnost te izađite na izbore. #ovajputglasam #izboriEU2019