Pretraga

Od pub kvizova do žustrih debata: Mladi kao nikad dosad potiču jedni druge na izlazak na EU izbore

A- A+

Europski trg jučer je postao žarište mladih iz svih dijelova Hrvatske. Naime, ondje je održano cjelodnevno druženje s mladim aktivistima kampanje #ovajputglasam da bi se još jednom istaknula važnost izlaska na europske izbore 26. svibnja. Prije bogatog zabavno-glazbenog programa, pozornica je prepuštena devetero junior i senior ambasadora Europskog parlamenta. Tom smo prilikom upitali nekoliko učenika o tijeku i rezultatima kampanje u kojoj su sudjelovale njihove škole.

Druženje mladih u sklopu akcije #ovajputglasam | Foto: FB Europski parlament, Ured za informiranje u Republici Hrvatskoj

Pod organizacijom Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i brojnih partnera među kojima i Hrvatske zajednice županija, na Europskom se trgu održalo najavljeno druženje mladih aktivista kampanje #ovajputglasam. Radilo se o cjelodnevnom druženju s učenicima – ambasadorima juniorima Europskog parlamenta iz više od 50 hrvatskih srednjih škola.

Uz bogat zabavni program, mladi su razmjenjivali svoja iskustva o kampanji u kojoj su sudjelovali, raspravljali što sve Europa čini za nas i zašto je važno izaći na izbore 26. svibnja.

Razlog više za okupljanje bilo je obilježavanje Dana Europe 9. svibnja, odnosno, Tjedna Europe od 7. do 11. svibnja ove godine. Nizom događanja tih se dana potiče građane da se malo pobliže upoznaju s Europskom unijom.

Mladi neiformirani i nezainteresirani za politiku: Ovakvi događaji to mijenjaju

Izdvojeni članak

Studenti nam otkrili zašto će glasati na ovim europskim izborima

Upravo su to aktivisti i aktivistice kampanje #ovajputglasam, ali i srednjoškolski ambasadori kontinuirano činili gotovo godinu dana.

– Nas tri smo organizirale pub kviz o znanju o EU, s drugim smo učenicima snimale motivacijske videozapise koji bi trebali naše vršnjake potaknuti na glasanje, a učenici su organizirali i predavanja o Europskoj uniji. Neki od nas su sudjelovali u debati na kojoj smo diskutirali o prednostima i manama Unije i o tome treba li izaći na izbore. Svakako treba, ali mislimo da su mladi općenito neinformirani i nezainteresirani za politiku. Ovakvi projekti to polako mijenjaju, ali nedovoljno. Ipak mislimo da će pola našeg razreda nakon provedenih aktivnosti izaći na izbore, kažu nam Lana i Franica, maturantice Srednje škole Pakrac čija je škola kandidat ambasador Europskog parlamenta.

Slično kao i mladi Pakračani, i koprivnički su gimnazijalci svoje vršnjake osvijestili o važnosti Europske unije i sudjelovanja na izborima.

Interaktivnim igrama i predavanjima do novih znanja o EU: Obrazovni sustav takve stvari zanemaruje

Izdvojeni članak

10 stvari koje morate znati o europskim izborima 2019.

– I mi smo provodili niz aktivnosti. Kod ulaza u školu smo postavili infodesk na kojem su djelatnici i učenici mogli vidjeti, primjerice naljepnice i brošure. Zatim smo održali radionice gdje smo učenike malo upoznali s Europskom unijom. Kako smo primijetili da puno maturanata misli da nemaju pravo glasa na EU izborima niti da se oni održavaju, provodili smo interaktivne igre, pričaju Lea i Marko, učenici Gimnazije ‘Fran Galović’.

Pritom dodaje da nisu svi učenici u školi jednako prihvatili njihov angažman. Nekima je bilo drago, a nekima je bilo dosadno, kaže Lea, ali generalno su jako zadovoljni.

Na pitanje kako bi se zainteresiranost za politiku i društvene pojave kod učenika mogla unaprijediti, grupa maturanata najveću odgovornost vidi u obrazovnom sustavu.

– Smatram da bi se ovakvi sadržaji i informiranja o onome što se događa oko nas trebalo uključiti u nastavu. Ne na način da samo nastavnik priča nego i da se učenici interaktivno i kritički uključe. Na Politici i gospodarstvu se svakako o tome ne uči dovoljno, slaže se upitana grupa maturanata.

Dodaju da su zato događaji kao što je ovakav skup mladih odlična prilika za informiranje i konstruktivne rasprave učenika i studenata.

Europska unija nam je puno toga ponudila, na nama je da glasamo

Izdvojeni članak

[VIDEO] Ako vam treba motivacija za izlazak na EU izbore, ovaj video bi vam mogao pomoći

Ona se jučer odvila između devetero mladih ambasadora Parlamenta koji su raspravljali o važnosti izbora, značaju Europske unije i svemu što im ona nudi.

– Živim u studentskom domu koji je uređen od sredstava iz EU fondova. Kada bi to bilo moguće platiti iz državnog proračuna?, rekla je Doroteja Horvat, studentica i jedna od ambasadorica Parlamenta.

Europska unija nam mnoge toga daje što mladi uzimaju zdravo za gotovo, kazala je Doroteja i nastavila.

– EU nudi puno toga, od ukidanja roaminga, prilika za učenje i razmjene, putovanja, iskustva. Što god želimo, Europska unija nudi priliku, a mi samo trebamo posegnuti za njom, smatra studentica.

Zato je glas najmanje što ona, kao i svi mi, može dati.

– Odlučila sam ovaj put glasati jer sam se već u srednjoj školi uključivala u razne programe i shvatila sam da je Europska unija jako bitna i puno nam toga daje, a najmanje što možemo napraviti da joj to vratimo, jest da izađemo i damo svoj glas nekome, ističe.

‘Čemu uopće imamo izbore ako nećemo dati svoj glas?’

Izdvojeni članak

Korak smo do ostvarenja sna o besplatnim ulošcima: Europski parlament pozvao zemlje da omoguće učenicama i studenticama besplatne higijenske proizvode

No, kako je rekla maturantica Lea Anđelković, s kojom su se složili svi sudionici, mnogo mladih smatra da njihov glas ništa ne znači pa zato ni ne izlaze na izbore.

– Puno mladih ne želi glasati jer misli da njihov glas nije odlučujući u odluci većine. A ako je to tako, nećemo imati dovoljno glasova i čemu onda uopće imamo izbore ako nećemo dati svoj glas?, pita se Lea.

Mladi aktivisti, naveli su, u Europskoj uniji vide priliku za dijalog i činjenje promjene.

U tom je tonu župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović istaknuo važnost sudjelovanja na izborima te se dotaknuo niske izlaznosti prije pet godina.

– Prema posljednjim podacima na izborima prije pet godina izlaznost je bila samo 14 posto i sigurno je da je to ispod prosjeka. Jako je važno da mladi iziđu na ove izbore i sami odaberu Europu u kojoj žele odrastati i odaberu svoju budućnost jer ona se sigurno temelji i na mudrosti starijih, ali i na strasti i energiji mladih, zaključio je Andrović.

_____________________________________________________________

Izbori za Europski parlament održavaju se 26. svibnja 2019. Iskoristite svoje glasačko pravo i ispunite svoju građansku dužnost te izađite na izbore. #ovajputglasam #izboriEU2019