Pretraga

Jedna od većih europskih zemalja uvodi besplatnu kontracepciju za žene do 25 godina

A- A+

Od iduće godine mlade žene u Francuskoj imat će pravo na besplatnu kontracepciju. Ona je do sada bila besplatna za djevojke do 18. godine, a sada se dob za pravo na besplatne kontraceptive produljuje na 25 godina.

Ilustracija: Unsplash

Francuski ministar zdravlja Olivier Véran najavio je kako će u toj državi od iduće godine mlade Francuskinje imati pravo na besplatnu kontracepciju.

Pravo na besplatnu kontracepciju imat će žene do 25 godina

Ženama mlađima od 25 godina neće se naplaćivati niti medicinski pregledi, testovi ili drugi medicinski postupci povezani s kontracepcijom.

– Bit će pokriveni troškovi hormonalne kontracepcije, biološka testiranja vezana uz to, te preskripcija kontraceptiva kao i sva skrb vezana uz kontracepciju za osobe do 25 godina, rekao je ministar Véran, prenosi The Guardian.

Ističe da je primijećen pad uporabe kontracepcije među određenim brojem mladih žena, a glavni razlog je financijske prirode – preskupa im je.

– Neprihvatljivo je da se žene ne mogu zaštititi i ne mogu koristiti kontracepciju koja je njihov izbor, samo zato što si je ne mogu priuštiti, rekao je Véran.

Izdvojeni članak

Pričali smo sa studenticom koja organizira Noćni marš: Zahtijevamo besplatnu kontracepciju i besplatni pobačaj

Besplatna kontracepcija za mlađe od 18 smanjila je broj pobačaja

Na pitanje zašto je kao granica odabrana upravo dob od 25 godina, Véran kaže da to odgovara dobi u kojoj mladi Francuzi više ne ovise o zdravstvenom osiguranju svojih roditelja, što se u Francuskoj naziva mutuelle. Također, istraživanje je pokazalo da mlade žene u toj dobi odustaju od kontracepcije jer si je ne mogu priuštiti.

Ova mjera francuski zdravstveni sustav trebala bi koštati 21 milijun eura godišnje, a financirat će se kontracepcijske pilule, spirale te kontraceptivni implatanti, prenosi The Guardian.

Kontracepcija je od 2013. u Francuskoj besplatna za djevojke od 15. do 18. godine, a za mlađe od 15 godina od kolovoza 2020. godine. To je donijelo do smanjenja broja abortusa, piše The Guardian.