Pretraga

Mijenja se pravilnik o nastavi u strukovnim školama: Propisuje se i iznos plaća za praktikante

A- A+

U javnoj su se raspravi našale izmjene Pravilnika o načinu organiziranja i izvođenju nastave u strukovnim školama. Predviđaju da liste vrednovanja više ne budu sastavni dio mape za praktičnu nastavu, a definiraju i da učenici, odnosno njihovi roditelji, mogu raskinuti ugovor o praksi ako im poslodavac ne isplati mjesečnu naknadu.

obrtnici, praksa; foto: Malcolm Lightbody za Unsplash

foto: Malcolm Lightbody za Unsplash

Nacrt Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu organiziranja i izvođenju nastave u strukovnim školama predviđa nekoliko novina za učenike strukovnih škola.

Prvo, definiraju se slučajevi u kojima je moguć raskid Ugovora o provedbi praktične nastave i vježbi. Sada će to biti moguće i kada poslodavac praktikantu ne zadaje zadatke koji se tiču ishoda učenja, kao i kada ga redovito ne isplaćuje.

Polaznik , odnosno roditelj ili skrbnik mogu raskinuti ugovor ako:
– je poslodavac nakon pravomoćnosti odluke nadležnog suda o oduzimanju dozvole oduzeta dozvola za izvođenje praktične nastave i vježbi,
– poslodavac ne ostvaruje sadržaje/ishode učenja praktične nastave i vježbi,
– poslodavac polazniku ne isplaćuje mjesečnu nagradu, definira se u novom članku 5.

U prvom razredu 645, a u trećem 1614 kuna

Ono što učenike svakako zanima je i iznos plaće. Taj stavak ostaje isti.

Poslodavac se obavezuje da će tijekom ostvarivanja praktične nastave i vježbi polazniku isplaćivati mjesečnu nagradu i to: u prvoj godini 10 %, u drugoj 20 %, u ostalim godinama 25% prosječne neto plaće ostvarene u prethodnoj godini u gospodarstvu Republike Hrvatske.

Izdvojeni članak

Vlada izmijenila nebulozni propis zbog kojeg su maturanti gimnazija bili povlašteniji u odnosu na strukovnjake

Prema Državnom zavodu za statistiku, za razdoblje od siječnja do prosinca 2019. prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske iznosila je 6.457 kuna. To znači da učenici prvog razreda za praksu mjesečno moraju dobivati 645,70 kuna; učenici drugog razreda 1291,40 kuna, a učenici ostalih razreda 1614,25 kune.

Učenicima će se vjerojatno svidjeti i dodatak koji kaže kako ‘poslodavac može dodatno nagraditi polaznika za izniman doprinos radu tijekom provedbe praktične nastave i vježbi’.

Nadalje, u Pravilniku se svugdje uz pojam praktična nastava navode i vježbe, čime se, barem na papiru, naglašava važnost praktičnog rada na primjerima iz prakse.

Lista vrednovanja svake vježbe dosad je bila sastavni dio mape za praktičnu nastavu odnosno dnevnika rada učenika, a novim pravilnikom ona više neće biti obvezna. Briše se, naime, članak koji ju je definirao.

O ocjeni praktičnog rada uz nastavnika odlučuje i mentor

Ocjenu praktičnog rada do sada je dodjeljivao samo nastavnik, a novi pravilnik u taj proces uključuje i mentore, odnosno poslodavce.

– U suradnji s mentorom polaznika, naglašava se, nastavnik kod poslodavca ocjenjuje usvojenost vještina i navika i razvoj strukovnih kompetencija za praktičnu nastavu i vježbe koje se ostvaruju kod poslodavca, na osnovi mape praktične nastave i vježbi, koju popunjava mentor polaznika kod poslodavca, a čiji su elementi propisani strukovnim kurikulumom, pisat će u Pravilniku, ako izmjene budu donesene.

Tekst starog Pravilnika možete pronaći u Narodnim novinama, a o nacrtu novom svoje mišljenje možete ostaviti do 31. kolovoza u sustavu e-Savjetovanja.

PROUČITE DOKUMENT:

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.

 

Mijenja se pravilnik o nastavi u strukovnim školama: Propisuje se i iznos plaća za praktikante
Share via
Copy link
Powered by Social Snap