Pretraga

Još jedan grad najavio poskupljenje školskih obroka, ali i produženog boravka za učenike

A- A+

Zbog poskupljenja energenata i namirnica brojni gradovi prisiljeni su poskupiti obroke u školama kojima su osnivači. Nekoliko gradova uspjelo je osigurati sredstva kako bi njihovi učenici jeli besplatno, a neki su podigli cijene za nekoliko kuna. Među njima je i Split gdje će porasti cijena marende, ali i produženog boravka za učenike.

ručak užina marenda obrok

Foto: Annie Spratt, Unsplash

Poskupljenje školskih obroka najavili su brojni gradovi, a među njima je i Split. Troškovi za roditelje će sada biti oko 210 kuna veći, prenosi RTL.

Veći troškovi

Obroci u nekim školama poskupljuju s osam na 10 kuna, cijena za tri obroka veća je za osam kuna, a produženi boravak roditelje će koštati 50 kuna više.

– S nekih 800-900 kuna kako je bilo do sada, ovisno o broju dana nastave, ide na nekih 1.100 kuna mjesečna participacija roditelja. Mislim da će roditelji baš zato što su djeca zbrinuta cijeli dan, a svi rade morati prihvatiti taj veći mjesečni trošak od 210 kuna, rekao je ravnatelj Osnovne škole Bol Davor Bučević.

Poskupljenje i u drugim gradovima

Prehrana poskupljuje i u drugim gradovima. Poskupljenje je potvrđeno u Pazinu, gdje je cijena obroka skočila s 10 na 13 kuna. Cijene rastu i u Kutini, Sisku i Rijeci, gdje će obroci također poskupiti za nekoliko kuna.

– Marenda je lani koštala 8, a sad je 10 kuna. Mi smo odluku o povećanju cijene marende donijeli u srpnju, potvrdio je školski odbor. Mi već sada nismo sigurni da će nam to biti dovoljno za školsku godinu, rekla je za RTL ravnateljica Osnovne škole Nikola Tesla u Rijeci, Tatjana Bandera Mrakovčić.

Izdvojeni članak
hrana škola

U više gradova poskupljuju školski obroci: ‘Marenda ispod 10 kuna i ručak ispod 18 do 20 kuna su nemogući’

Besplatni obroci

Grad Zagreb je, kako je potvrdio gradonačelnik Tomislav Tomašević, uspio zadržati iste cijene obroka. Trenutne cijene su pet kuna za mliječni obrok, devet kuna za ručak i te 2,5 kune za užinu.

Neki gradovi su iz proračuna uspjeli osigurati besplatne obroke za svoje učenike. Jedan od njih je Osijek, koji je u tu svrhu u svom proračunu osigurao više od tri milijuna kuna. Besplatni obroci su i za učenike u Čakovcu, gdje se ove godine kreće s pilot-projektom besplatne užine. Besplatne obroke nakon rebalansa proračuna mogli bi dobiti i varaždinski osnovnoškolci.