Pretraga

Još jedan uspjeh naših učenika: Osvojili četiri medalje i pohvalu na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike

A- A+

Hrvatski srednjoškolci osvojili su srebrnu medalju, tri brončane medalje i jednu pohvalu na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi u Japanu. To je najveće i najprestižnije međunarodno natjecanje učenika srednjih škola u znanju fizike. Sudjelovalo je 394 učenika iz 82 države širom svijeta.

međunarodna fizička olimpijada

Međunarodna fizička olimpijada | foto: PMF Zagreb

Još jedan uspjeh hrvatskih učenika. Na 53. međunarodnoj fizičkoj olimpijadi IPhO-a u Japanu osvojili su jednu srebrnu medalju, tri brončane medalje i jednu pohvalu. Najveće je to i najprestižnije međunarodno natjecanje učenika srednjih škola u znanju fizike.

‘Oba puta ispit je trajao po pet sati’

Srebrnu medalju osvojio je Val Karan, učenik 2. razreda XV. Gimnazije Zagreb, a brončane medalje osvojili su Borna Perković, učenik 4. razreda III. Gimnazije Split, Viktor Vuković, učenik 4. razreda XV. Gimnazije Zagreb i Ivan Hegedić, učenik 3. razreda V. Gimnazije Zagreb. Pohvalu za zapažene rezultate dobila je Lorena Komočar, učenica 4. razreda Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zagreb.

– Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je 394 učenika iz 82 države širom svijeta. Učenici su jedan dan rješavali dva eksperimentalna zadatka, zatim dva dana kasnije tri teorijska zadatka. Oba puta ispit je trajao po pet sati, a teme su bile raspoređene po različitim područjima fizike, objavili su s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu.

Izdvojeni članak
učenici s medaljama s međunarodne matematičke olimpijade i hrvatskom zastavom

Briljantan uspjeh naših učenika: Na velikom natjecanju u Japanu osvojili čak četiri medalje

‘Zadaci su prilagođeni znanju učenika’

Hrvatsku peteročlanu ekipu vodili su Damir Pajić i Krešo Zadro, profesori s Fizičkog odsjeka PFM-a u Zagrebu. Tako su učenici na olimpijadi proračunavali međudjelovanje vode s česticama i predmetima u okolini, stabilnost atomskih jezgara i neutronskih zvijezda te pojavu gravitacijskih valova. Također su proučavali i optička svojstva plavih dioda i mjerenje mase na neuobičajen način.

– To će mnogi prepoznati kao nedavna značajna otkrića u fizici, ali ovi su zadaci načinjeni tako da su prilagođeni znanju učenika koji i sami postupno dođu do rješenja te shvate pozadinu iza tih velikih otkrića nagrađenih i Nobelovim nagradama, dodali su s PMF-a u Zagrebu.