Pretraga

Kabinet vještina: Tečajeve za održavanje života mogu pohađati svi

A- A+

Svatko bi trebao znati kako nekome spasiti život u kritičnim trenucima, i upravo zato još 2001. godine osnovan je Kabinet vještina kojeg održava Katedra za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Medicinskog fakulteta u Rijeci. Trenutno 15-ak studenata demonstratora te ustanove aktivno sudjeluje u održavanju tečajeva, a jedna od njih, studentica četvrte godine objasnila nam je zašto bi svima preporučila da pohađaju iste.

Kabinet vještina osnovan je 2001. godine po uzoru na specijalizirane učionice koje postoje u većini medicinskih učilišta zapadne Europe i SAD-a, Osim sličnog simulacijskog centra u Mariboru, ovo je jedini centar za reanimaciju ovakvog tipa u regiji. Upravo u ovom simulacijskom centru podučavaju se znanja i vještine nephodne u izobrazni liječnika i ostalog medicinskog osoblja, ali i ‘laika’.

Izdvojeni članak

Intervju s dekanom riječke Medicine: ‘Rijetki su oni koji odustaju od studija’

Tečajevi osnovnog održavanja života

U Kabinetu se trenutno izučava 15-ak studenata i demonstratora Medicinskog fakulteta u Rijeci. U kampusu Sveučilišta u Rijeci mogu se pohađati tečajevi od osnovnog održavanja života uz potrebu automatskog vanjskog defibrilatora do kompliciranijih zahvata koji se izvode kod hitnih i kritičnih slučajeva.

Jedna od studentica koja redovito sudjeluje u radu Kabineta vještina otkrila nam je zašto bi isto preporučila svima drugima. Tečajeve mogu pohađati svi, no to ovisi o vrstama istih.

‘Tečajeve koji se održavaju u Kabinetu mogu pohađati svi’

– Tečajeve koji se održavaju u Kabinetu mogu pohađati svi, ali to naravno ovisno i o samoj vrsti tečaja, odnosno vježbi. Neki od tečajeva namijenjeni su laicima, a neki u potpunosti zdravstvenim djelatnicima. Održavaju ih instruktori Kabineta vještina, doktori medicine koji su ujedno i instruktori Europskog vijeća za reanimatologiju (ERC-a), rekla je studentice šeste godine medicine Karla Smolić. Ista smatra kako bi svatko trebala proći ovakvo nešto.

Izdvojeni članak

Top sveučilišta za studiranje medicine

Nikad se zna kad ćete nekome morati pružiti pomoć

– Mislim kako bi svatko trebao proći tečaj iz prve pomoći jer se nikad ne može znati kada će se osoba naći u situaciji u kojoj će morati nekome pružiti pomoć i biti u mogućnosti nekome spasiti život. Tečajem se stječe sigurnost u sebe i samim time ne dolazi do panike u situacijama koje zahtijevaju koncentraciju i staloženost. I naravno, u konačnici, svatko se super osjeća kada nekome može pomoći, objasnila je studentica.

Edukacija se izvodi u malim skupinama s demonstratorima

Sama dosad, na svu sreću, nije imala priliku primijeniti nešto od stečenog znanja no uvjerena je da bi se u takvoj situaciji mogla snaći i reagirati upravo onako kako se i pripremala. To može zahvaliti upravo načinu edukacije u Kabinetu vještina.

– Edukacija se izvodi u malim skupinama s demonstratorima. Nakon prikaza vježbe od strane demonstratora i podrobnog objašnjavanja, svaki sudionik tečaja sam izvodi prikazanu vještinu, odnosno vježbu, dok ju ne savlada u potpunosti. Naravno, vježbamo u opuštenoj atmosferi kako bismo bili što spremniji i na što bolji način odradili vježbe, kazala je Smolić.