Pretraga

Nobelova nagrada za književnost otišla u ruke Norvežaninu: ‘Daje glas neizrecivom’

A- A+

Dodijeljena je četvrta po redu Nobelova nagrada i to za književnost. Nagradu je dobio norveški književnik Jon Fosse za inovativne drame i prozu koja daje glas neizrecivom. Fosse je najpoznatiji norveški književnik nakon Henrika Ibsena.

Književnik Jon Fosse

Književnik Jon Fosse | foto: screenshot/youtube

Švedska akademija obznanila je da je Nobelovu nagradu za književnost dobio norveški književnik Jon Fosse. Nagradu je dobio za ‘inovativne drame i prozu koja daje glas neizrecivom’.

– Njegov golem opus napisan na norveškom jeziku nynorsk proteže se kroz razne žanrove, od drama, romana, poezije, preko eseja i dječjih knjiga do prijevoda. Jedan je od najizvođenijih dramatičara u svijetu, ali je i sve prepoznatljiviji po proznim djelima, stoji u priopćenju.

Izdvojeni članak
Dobitnici Nobelove nagrade za kemiju

Nobela za kemiju dobila trojica znanstvenika: Njihovo otkriće već se koristi u TV-ima i monitorima

Fosse je rođen 1959. godine u Haugesundu u Norveškoj, a sa sedam godina je doživio ozbiljnu nesreću nakon koje je gotovo umro. To je iskustvo imalo iznimno velik utjecaj na njegovo pisanje, odnosno izričaj. Do sada je napisao mnoštvo romana, kratkih priča, poezije, priča za djecu, eseja, ali i scenarija za predstave. Također, svira violinu pa je i to doprinijelo njegovom stvaralaštvu.

Fosse je zaslužan za više od 30 predstava i smatra ga se najpopularnijim dramatičarem nakon Henrika Ibsena, a često ga se smatra i ‘novim Henrikom Ibsenom’.

Jedan od njegovih brojnih romana preveden je i na hrvatski, a to je ‘Jutro i večer’, roman koji povezuje dvije točke života – rađanje i umiranje te ulazi u srž ova dva životna događaja.