Pretraga

Kad Južna Koreja utihne

A- A+

theepochtimes.com

Južnokorejski srednjoškolci ulažu velike napore u polaganje svojih završnih ispita. Hrvatskim su bezbrižnim školarcima njihove radne navike apstraktne. Vrhunac pritiska na njih odrazio se prošli tjedan kada je gotovo 700 000 južnokorejskih učenika srednjih škola polagalo test za koji su naporno radili satima. Kada su stigli ispred centra gdje su se ispiti polagali, moglo se uočiti mnogo mlađe djece koja su glasno navijala za heroje koji su taj dan trebali polagati test. Čak je i policija intervenirala – na svojim motociklima brzo su dovozili one učenike koji su kasnili na ispite. 

Međutim, kada je došlo vrijeme da srednjoškolci sjednu za stolove i počnu pisati svoj devetosatni ispit, sve je naglo utihnulo. Svi zrakoplovi bili su prizemljeni, sirena je prestala zavijati, a profesori su se odlučili nositi cipele koje taj dan neće zveckanjem ometati učenike. 

Rodbina svih učenika van škole tiho je molila za što bolje rezultate na ispitima, piše CNN

Dođe nam da se zapitamo – Čemu tolika hajka radi običnih završnih ispita? Pa mi maturanti u Hrvatskoj uopće ne paničarimo! Znamo da, ako ove godine ne uspijemo upisati željeni fakultet, imamo godinu dana za razmišljanje o budućnosti i pripremanje za slijedeću državnu maturu! 

Međutim, mladima u Južnoj Koreji situacija je malo otežana. Ondje se vjeruje da završni test koji polažu na kraju srednje škole određuje koji fakultet će učenici pohađati i u kojim tvrtkama će biti zaposleni. To nije sve – odraz njihova znanja na ispitu također određuje visinu njihove eventualne plaće, pa čak i za koga će se jednog dana udati ili koga će oženiti.

Moramo priznati da je riječ o prilično intenzivnom pritisku s kojim se mnogi od maturanata diljem svijeta ne bi znali nositi. Ako u Hrvatskoj takav pritisak doživljava itko, onda je to eventualno nogometna reprezentacija na Svjetskom prvenstvu. Pomolite se i vi za južnokorejske đake, to će im trebati.