Pretraga

Kad se sve zbroji, norijadu 2018. obilježilo je puno toga lijepog: Ove vijesti baš su nas razveselile u svibnju

A- A+

Unatoč nekolicini pojedinaca koji su se na ovogodišnjoj norijadi odlučili istaknuti na negativan način, tisuće drugih maturanata pobrinulo se da taj dan obilježe lijepe stvari. U Varaždinu i Osijeku otplesane su veličanstvene Quadrille, a jednako je veselo bilo i u Ivancu te Vinkovcima. Uz norijadu je u svibnju bilo još nekoliko pozitivnih događaja o kojima smo vam pisali, a sve njih i ovaj smo mjesec odlučili sažeti na jednom mjestu.

Učenici koji su briljirali na državnim i međunarodnim natjecanjima, genijalni projekti koji su se predstavili na ovogodišnjem izdanju Ideje godine i plemenita akcija za maturantice samo su neke od pozitivnih vijesti koje su obilježile svibanj 2018.

Na krovu studentskog doma u Splitu otvorena tri terena za cageball

Tri cageball terena s umjetnom travom i antistres podlogom otvorena su na krovu Studentskog doma dr. Franje Tuđmana. Na samom otvorenju organiziran je i turnir na koji se prijavilo vrtoglavih 70 ekipa. Odigrane su četiri revijalne utakmice u kojima su snagu odmjerile ekipe Unisporta, Studentskog centra, Rektorata i Studentskog zbora. Studenti splitskog Sveučilišta na terenima se mogu igrati besplatno, a više o ovoj lijepoj vijesti s juga pročitajte ovdje.

Briljantni uspjesi srednjoškolaca na državnim i međunarodnim natjecanjima

Izdvojeni članak

Sjećate se maturanta Ilije koji ima više olimpijskih medalja od Janice? Upravo je osvojio još jednu

Državno natjecanje iz astronomije održano je ovoga mjeseca, a najbolji u tom znanstvenom području svoje su znanje i vještine imali priliku pokazati  kroz praktične, odnosno istraživačke astronomske radove koje su morali i obraniti prezentacijom. Uz to, na natjecanju su morali pokazati i znanje kroz testni dio. Uspješnije su ove godine bile učenice nego učenici – tri od četiri državna prvaka su djevojke, a tko su one doznajte ovdje.

Održano je u svibnju i državno iz Hrvatskog jezika, a na njemu je sudjelovalo čak 250 učenika i mentora, što iz osnovnih što iz srednjih škola. Koji su srednjoškolci pokazali najbolje znanje u tom školskom predmetu možete vidjeti na poveznici.

Uspješni su naši učenici bili i na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije, a to sedmodnevno natjecanje odvijalo se u Ljubljani. Sudjelovalo je na njemu ukupno 156 učenika iz 25 zemalja članica Europske unije. Na olimpijadi su nastupili i hrvatski učenici, koji su se kući vratili sa srebrom oko vrata.

Po prvi puta hrvatski su učenici ove godine sudjelovali na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi. Riječ je o renomiranom natjecanju starijem i od same Međunarodne kemijske olimpijade, a ove se održalo u Minsku u Bjelorusiji. Na 52. Mendeljejevu olimpijadu kvalificirala su se četiri hrvatska učenika, od kojih je najbolji bio Varaždinac Ilija Srpak koji je osvojio srebro. Medalju, i to brončanu, osvojio je i Matko Petrović, učenik XV. gimnazije Zagreb, a više o ovom lijepom događaju čitajte ovdje.

Imena zagrebačkih srednjoškolaca u sondi putuju na Mars

Početkom svibnja NASA je lansirala sondu InSight koja je krenula na svoj sedmomjesečni put prema Marsu. Da su u njoj putovali i na neki način hodali površinom Crvenog planeta, moći će se pohvaliti i učenici Prve srednje informatičke škole. Naime, njihova imena spremljena su na mikročip unutar sonde te upravo putuju svemirom prema Crvenom planetu, a kada će ondje stići, doznajte na ovoj poveznici.

Tisuće hrvatskih učenika obilježilo završetak srednje škole

Izdvojeni članak

Baklje, brašno, jaja, cuga, vutra: Sve smo vidjeli na današnjoj norijadi u Zagrebu, a najbolje detalje donosimo u fotogaleriji

Unatoč nekolicini pojedinaca koji su se na ovogodišnjoj norijadi odlučili istaknuti na negativan način, tisuće drugih maturanata pobrinulo se da taj dan zapravo obilježe lijepe stvari. Veličanstvena i graciozna Quadrilla otplesana je u Osijeku, a prije toga i u Varaždinu.

Građane su svojim kostimima odlučili oduševiti i ivanečki maturanti, dok vinkovački (čija je norijada zamalo bila odgođena zbog derbija Dinamo-Hajduk) tvrde da su oborili rekord u najvećem i najdužem šokačkom kolu do sada.

Bilo je veselo i u Zagrebu. Osim što su maturanti XV. učinili dobro djelo te su namirnice kojima bi se inače gađali donirali Socijalnom dućanu CK-a, profesoru su priredili i jedno posebno iznenađenje. Posebno veselo bilo je u grotlu šatora na Bundeku gdje su se maturanti rasplesali, a čitav događaj zaokružila je i nekolicina ljubavnih priča.

Ideja godine 2018.

Izdvojeni članak

U finalu VI. izdanja natjecanja Ideja godine, pobjedu odnijeli Splićani u timu LiftOff s aplikacijom koja nudi analizu vremenskih prilika za ljubitelje dronova

Finale natjecanja Ideja godine 2018. održano je početkom svibnja, a na njemu su svoje znanje i kreativnost uložene u oblikovanje vrijednih ideja predstavili srednjoškolci okupljeni u osam timova. Pred stručnim žirijem u jakom sastavu i svojim kolegama srednjoškolcima i mentorima, sudionici su prezentirali svoje poduzetničke ideje na kojima su predano radili proteklih nekoliko mjeseci. ‘Ideja godine’ održala se šestu godinu zaredom, u organizaciji portala Srednja.hr, u suradnji s glavnim partnerom Effectus – studij financije i pravo, uz prijatelje projekta IN2Razvojna agencija Zagreb i Tehnološki park Zagreb. 

U okršaju poslovnih rješenja i inovativnih ideja, najbolji poslovni plan i prezentaciju svoje ideje napravio je tim LiftOff iz III. Gimnazije i Elektrotehničke škole u Splitu, u sastavu: Roko Radanović, Toma Puljak i Dražen Barić. Drugo mjesto pripalo je osječkom maturantu Mateju Pleškovu iz Elektrotehničke i prometne škole za projekt Wine STEM, a treći je bio tim Mundus s istoimenim igricom. Tim čine Filip Hercig i Fran Zekan iz V. gimnazije Zagreb te Matija Fućek iz zagrebačke XIII. gimnazije.

Novinarka portala Srednja.hr, Dora Kršul, osvojila nagrade HND-a za istraživačko i internetsko novinarstvo

Izdvojeni članak

Sjećate se Dorine analize koju je premijer nazvao ‘istraživačkim pokušajem’? Upravo je dobila nagrade HND-a za istraživačko i internetsko novinarstvo

Možda smo malo subjektivni, ali u pregled pozitivnih vijesti svibnja morali smo ‘ubaciti’ i onu da je novinarka portala srednja.hr, Dora Kršul, dobila čak dvije godišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva. Riječ je o nagradi za istraživačko novinarstvo i nagradi za internetsko novinarstvo, a obje su Dori dodijeljene za članak ‘[EKSKLUZIVNA ANALIZA] Vican u Akcijskom planu izbacila 129 mjera iz Strategije, isključena djeca romske nacionalne manjine i djeca s poteškoćama u razvoju.’

– Njezin rad pokazuje da to novinarstvo (ipak) još uvijek može i mora biti analitično i ‘zahtjevno’ za čitatelje, nasuprot prevladavajućem trendu banalizacije i reduciranja svih novinarskih formi. Tek ako je takvo, novinarstvo daje ozbiljnost i smisao javnom prostoru, zaključio je HND.

Video dojmljivog govora naše mlade nade možete pogledati ovdje.

Zagrepčanka pozvala maturantice u potrebi da joj se jave

Zagrebačka vizažistica Ivana Bakić, odlučila se u vrijeme maturalnih zabava na jedan vrlo plemeniti potez. U grupi s brojnim članstvom, Zakaj volim Zagreb, pozvala je maturantice u potrebi da joj se jave, jer im je zajedno s nekoliko svojih kolegica spremna pokloniti haljine za maturalnu večer, kao i cipele te make up. Više o ovoj prekrasnoj gesti čitajte ovdje.

Priča o Luki, sedmerostrukom državnom prvaku iz Geografije

Izdvojeni članak

Maturant Luka sedmerostruki je državni prvak iz Geografije, a u svojoj kolekciji ima jednak broj Oskara kao i ‘Titanic’

Ovoga mjeseca obavili smo veću priču o Riječkom maturantu Luki, naizgled običnom srednjoškolcu, no kada ga upoznate shvatit ćete da to nije tako.

Luka je, naime, sudjelovao na osam državnih natjecanja iz Geografije i sedam puta bio prvak iz tog predmeta, a po broju Oskara koje ima kod kuće uskoro bi mogao preteći i ‘Titanic’. I to nisu njegovi jedini uspjesi, o kojima više možete doznati u priči na poveznici.

Učenički dom u Kutini od iduće godine postaje potpuno besplatan

Učenički dom u Kutini će sljedeće školske godine biti potpuno besplatan za njegove stanovnike. Rezultat je to odluke Sisačko-moslavačke županije o sufinanciranju troškova smještaja i prehrane u domu, a više o ovoj pozitivnoj vijesti možete pročitati na poveznici.