Pretraga

Maturant Luka sedmerostruki je državni prvak iz Geografije, a u svojoj kolekciji ima jednak broj Oskara kao i ‘Titanic’

A- A+

Da uporan rad zaista sve pobjeđuje najbolje dokazuje Luka Banović, maturant riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića. Lukino ime vjernim čitateljima našeg portala možda je već poznato, budući da je na državnim i međunarodnim natjecanjima tijekom svog školovanja ostvarivao uistinu izvanredne rezultate. Ovo je priča o mladom Riječaninu koji je sudjelovao na osam državnih natjecanja iz Geografije i sedam puta bio prvak iz tog predmeta, a po broju Oskara koje ima kod kuće uskoro bi mogao preteći i ‘Titanic’.

Luka Banović|Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Sedam puta Riječanin Luka Banović bio je državni prvak iz Geografije, a na državnom iz tog predmeta sudjelovao je maksimalnih osam puta. Na natjecanju 2016. pobjeda mu je izbjegla za dlaku – te je godine bio državni viceprvak. Prvi puta Luka je na državno iz Geografije išao u petom razredu, kada taj predmet i ulazi u raspored osnovaca. Ipak, to je područje zavolio i puno prije no što ga je počeo učiti u školi.

– Koliko su mi rekli geografija mi je bila interesantna još od vrlo malih nogu tako da ne bih tvrdio da se mogu uopće sjećati vremena kad me geografija počela zanimati, no u svakom slučaju s geografijom živim već veliku većinu svoga života. Odakle je ta ljubav došla zaista ne bih znao reći, kaže nam Luka.

Geografija nije jedini predmet u kojemu je Luka izvrstan

Izdvojeni članak

Prestigao i Janicu: Varaždinski maturant Ilija ima 8 olimpijskih medalja i pozivnicu za studiranje na Cambridgeu

Ima ovaj riječki izvrsnik i druge interese pa je, osim iz ovog predmeta, sudjelovao još i na državnim natjecanjima iz Matematike, Fizike i Kemije.

Kako to i obično biva, nakon trijumfa na državnim, učenici odlaze na međunarodna natjecanja i olimpijade. Luka se može pohvaliti kako je tijekom svoje učeničke ‘karijere’ sudjelovao na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi u Kini kao i na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Austriji. Putovao je pred malo više od tri godine i u Argentinu, na Međunarodnu prirodoslovnu olimpijadu mladih, a kako nam otkriva, sama međunarodna natjecanja nisu jedini uzbudljivi dio takvih putovanja.

– Iskustva s tih natjecanja su zaista izvrsna, što zbog samog odlaska i upoznavanja zemlje u koju se putuje i njihovog običaja, što zbog druženja s vršnjacima iz cijelog svijeta s kojima dijelite bar jedan zajednički interes. U načelu sve se svodi na predivno putovanje obogaćeno stjecanjem novih prijateljstava u kojima sami rezultati (uglavnom) u nekom trenutku padnu u drugi plan, priča nam Luka.

Kod kuće već ima jedanaest Oskara znanja

Najveće priznanje koje za svoje uspjehe mogu dobiti hrvatski učenici stiže u obliku nagrade Oskar znanja. To se priznanje dodjeljuje đacima koji su postignuli izvanredne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju. Luka ih u svojoj kolekciji već ima jedanaest, s time da za ovu školsku godinu još nisu dodijeljeni pa mu se smiješe i novi, što bi značio da je na dobrom putu da po broju Oskara prestigne i ‘Titanic’.

Izdvojeni članak

Genijalac Nikola dokazao je kako tvornička hrana utječe na okus piletine i s međunarodnog natjecanja u Hrvatsku donio srebro

– Osim za državna natjecanja iz Geografije, dobio sam Oskare i za prvo mjesto na državnom natjecanju iz Matematike, sada u već davnom 5. razredu, sudjelovanje na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO), zatim za brončanu medalju na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi (iGeo) prije dvije godine te individualnu brončanu te ekipnu zlatnu medalju na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO), također prije dvije godine, nabraja Luka.

Kao što smo rekli, Oskari znanja za ovu godinu još nisu dodijeljeni, ali nije ni Luka završio s natjecanjima, iako mu je škola gotova za tjedan dana. Krajem srpnja putuje u Québec City u Kanadu, gdje se održava XV. Međunarodna geografska olimpijada. Za nju će se, otkriva nam, pripremati ponavljajući nastavno gradivo iz tog predmeta, a pregledat će i zadatke s prošlih Olimpijada. Natjecanje je na engleskom pa će Luka morati proširiti znanje geografije i stručne terminologije na engleskom čitajući nešto od strane literature. Naša reprezentacija imat će i tjedan dana priprema na Geografskom odsjeku PMF-a koje će voditi profesori voditelji tima. Valja se za geografsku Olimpijadu dobro pripremiti, jer je upravo ovo natjecanje u prošlosti Luki bilo najizazovnije.

– Najizazovnija mi je bila olimpijada iz Geografije jer se sam natjecateljski dio održava tijekom četiri dana tako da sva ta četiri dana treba biti jako koncentriran na rješavanje svih zadanih problema, zadataka i pitanja. Usto, ne pomaže ni činjenica da se cijelo natjecanje odvija na engleskom jeziku pa i taj aspekt uzme dio vremena i koncentracije, otkriva Luka.

O obrazovnom sustavu: ‘Čini se da svoj glavni cilj ne izvršava baš najbolje’

Školske obaveze same po sebi dovoljna su ‘tlaka’ mnogim učenicima. Očito ne i Luki. Kaže kako njemu ne uzimaju puno vremena i kako mu ga ostaje dovoljno za pripreme za natjecanja.

Izdvojeni članak

Oni su naši najbolji učenici: Poznati svi dobitnici Oskara znanja 2017.

– Usklađivanje svih obaveza nikad mi nije predstavljalo veliki problem. Uostalom, uz dobru organizaciju sve se može stići, dodaje.

Ipak, smatra ovaj riječi izvrsnik, obrazovni sustav mogao bi biti bolje prilagođen onima koji uz školske imaju i druge obaveze koje zahtijevaju dodatan rad.

– Obrazovni sustav je prvenstveno usmjeren k tome da svi učenici steknu određena znanja iz pojedinih predmeta, tako da ne ostaje puno vremena za dodatni rad, koji onda ovisi o volji svakog nastavnika. U načelu, na svakom je darovitom učeniku da sam nađe ono što ga zanima i da se time zasebno bavi uz pomoć nastavnika i/ili drugih ljudi (npr. bivših natjecatelja) koji imaju volju prenijeti svoje znanje i iskustvo na mlađe naraštaje. Što se tiče samog obrazovnog sustava, čini se da svoj glavni cilj ne izvršava baš najbolje, jer na kraju od toliko stvari koje trebamo znati mnogim učenicima ne ostane ništa od tog znanja. Čini mi se da bi bilo produktivnije da se obrazovni sustav fokusira na traženje nešto manje činjeničnog znanja, ali koje bi onda svi učenici u cijelosti morali savladati, predlaže Luka.

Želi upisati PMF

Kako je maturant, škole i obaveza koje ona sa sobom donosi uskoro će se riješiti. Ipak, prije toga mora prijeći još nekoliko stepenica zvanih ispiti državna matura. Pisat će više razine Hrvatskog, Matematike i Engleskog, a uz njih i Geografiju te Fiziku.

Izdvojeni članak

Briljirali i geografi: Hrvatski učenici iz Kine se vraćaju sa četiri bronce

Strategija pripreme za maturu već je osmišljena – u završnom tjednu nastave Luka će se polako početi pripremati za Hrvatski, prvenstveno za esej jer ne želi da ga ulomak iz nekog od zadanih djela iznenadi. Smatra da s ostalim predmetima ne bi trebao imati problema pa će gradivo za njih ponoviti tek nekoliko dana prije pisanja ispita.

Siguran je da želi upisati Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, a dvoumi se između matematike i geografije koje ga najviše zanimaju.

– Još nemam jasnu viziju onoga čime bih se u budućnosti bavio, no kako budem bolje upoznavao jedno ili drugo područje, što god upisao, vjerujem da ću se s vremenom naći u nekom konkretnom poslu, kaže Luka pred kojime je nedvojbeno blistava budućnost i, nadamo se, još jedan najvrjedniji Oskar na svijetu.