Pretraga

Kako prikupljate bodove za upis srednje škole? Stručnjak objasnio formulu

A- A+

U posljednjoj epizodi podcasta srednja.hr ugostili smo Tomislava Rožića, koordinatora za upise u srednje škole u CARNET-u. Odgovarao nam je najvažnija pitanja o upisima u srednje škole. Među ostalim, objasnio je i što se sve boduje prilikom formiranja rang-lista za upise u srednje škole.

laptop tipkanje online nastava

Foto. Unsplash

Nastava je završila i ocjene su zaključene. Upravo su ocjene ključne za upis učenika u prvi razred srednjih škole. Tomislav Rožić iz CARNET-a, koji je gostovao u posljednjoj epizodi našeg podcasta, objasnio je što se sve boduje za upis.

– Zajednički element čine ocjene iz dosadašnjeg obrazovanja i on se još dodatno dijeli na osnovu toga koji se program upisuje. Ako se radi o programima koji traju dvije godine, onda se u obzir uzima samo opći uspjeh od 5. do 8. razreda, naveo je Rožić.

Ističe, dalje se u obzir uzima sve više elemenata, pa se tako najviše elemenata se uzima u obzir pri upisu u četverogodišnje strukovne i gimnazije, koje upisuje većina kandidata.

Izdvojeni članak
učionica

Uskoro kreće odabir srednjih škola: Na jednom mjestu saželi smo sve što morate znati o upisima

– Tu se boduju opći uspjesi od 5. do 8. razreda zajedno s ocjenama u 7. i 8. razredu iz Hrvatskog, Matematike, prvog stranog jezika, a pravilnik još propisuje bodovanje iz dvaju predmeta koji su posebno važni za nastavak obrazovanja u pojedinom programu, a jedan predmet odabire sama škola, pojasnio je Rožić.

Dodaje da trenutno postoje samo dvije kategorije kandidata koji mogu steći jedan ili dva dodatna boda, a to su kandidati bez odgovarajuće roditeljske skrbi i oni koji su pripadnici romske nacionalne manjine. Ostale kategorije su tzv. pravo prednosti za kandidate koji imaju zdravstvene teškoće.

Više o bodovanju na upisima u srednje škole pogledajte u našem TikTok videu:

@srednja_hr Kalkulator možete pronaći na srednja.hr, a cijeli razgovor pogledajte na linku u opisu profila 👆 … #srednja #srednjahr #podcast #upisi #upisi2023 #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Čitav podcast na temu upisa u srednje škole možete pogledati na našem YouTubeu:

Podcaste srednja.hr možete pratiti i na našem Spotify profilu:

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako ga koristiti pogledajte u videu na našem TikToku:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.