Pretraga

Kažnjeni sa 55 000 kuna zbog ‘žmirenja’ na nasilje pred dubrovačkom školom

A- A+


Izdvojeni članak

Dvije trećine mladih priznalo da su doživjeli nasilje u vezama

Republika Hrvatska morat će isplatiti sedam i pol tisuća eura zbog toga što nije kaznila odraslog nasilnika, koji je u Dubrovniku pretukao 13-godišnjeg dječaka. Odluka je to Europskog suda za ljudska prava za kazneno djelo koje je počinjeno prije gotovo deset godina.

Zbog batina koje je dobio prije gotovo deset godina, Tomislav Remetin morao je ići po pravdu do Strasbourga. Naime, 13-godišnjeg dječaka pretukao je odrasli muškarac na školskom igralištu u Dubrovniku, ali ga je sud oslobodio od kaznene odgovornosti. Zbog toga će Hrvatska morati isplatiti sedam i pol tisuća eura.

Tada 13-godišnji Tomislav Remetin igrao je nogomet s prijateljima na školskom igralištu. Za to vrijeme je našao izgubljenu loptu, ali se ubrzo pojavio dječak koji je tvrdio da lopta pripada njemu. No, Tomislav mu nije povjerovao, te mu je odbio vratiti loptu. Nakon toga se pojavio dječakov otac i udario nekoliko puta Tomislava po glavi i leđima, te mu uzeo spornu loptu.

Remetin je nasilje prijavio policiji i potražio liječničku pomoć. Imao je ogrebotine po licu i ozljede na leđima. Protiv nasilnika je pokrenut prekršajni postupak no, policija ga je ispitala tek 2004., gotovo dvije godine nakon događaja, a već 2005. slučaj je otišao u zastaru.

Kako nasilnik ne bi prošao nekažnjeno Tomislavov otac pokrenuo je privatnu tužbu. Dječaci koji su bili svjedoci događaja, potvrdili su iskaz premlaćenog mladića, koje je optuženik porekao na sudskom ročištu 2006. Na kraju je nasilnik oslobođen krivnje uz obrazloženje tužiteljstva kako je Tomislav isprovocirao batine.

Kako su Ustavni i Vrhovni sud odbili žalbe Remetinovih na oslobađajuću presudu, odlučili su pravdu potražiti na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Ova istanca je procijenila kako premlaćivanje 13-godišnjeg dječaka od strane odraslog muškarca ne smije proći nekažnjeno. Europski sud je odlučio kako je država morala zaštiti moralni i fizički integritet dječaka, a budući da nije određena je novčana kazna.